Nie duzy ekonomiczny za 20 tys

07 Sty 2012, 19:45

Witam,

Chciałam kupić samochód, za kwotę ok 20 tys. stosunkowo młody 5- do max 7 letni. tak abym nie musiala ciagle biegac do mechanika bo nie jest to to co lubie robic najbardziej :-).
I tak wymagania : aby byl 5 drzwiowy głównie służacy na dojazdy do pracy, ale czasem gdzies dalej tez chciala bym nim pojechac , dlatego dobrze by bylo gdyby mozna co nieco wrzucic do bagaznika. W sumie fajnie gdyby mial skladana kanape ( tu opcja wyjazd na narty ). Myslalam o silniku benzynowym bo na razie jezdze ok 10- 15 tys rocznie.
I tak moje typy to :
-renault clio III
-ford fiesta VI
-fiat grande punto
-honda jazz.
Zastanwiam sie tylko czy w tej cenie jest szansa kupić jazza który nie bedzie po mega przejsciach. ?
Co radzicie ?? Co bedzie najlepszym rozwiązaniem ??
Dukka
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 11 1979

07 Sty 2012, 19:52

Hyundai Getz moze? Jak zlozysz kanape w takim malym miejskim autku to ci narty dluzsze i tak nie wejda, do Lanosa wchodza prawie na styk.

A skladana kanapa to chyba standard juz jak chodzi o autka o ktorych mowimy.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

08 Sty 2012, 14:42

Skoda Fabia lub Octavia (Wbrew pozorom Octavia z LGP jest b. ekonomiczna - i nie jest to aż tak duzy samochod na jaki wyglada).
Ewentualnie Renault Clio.
Fiat Grande Punto- na własne życzenie proszenie się o kłopoty :P
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

08 Sty 2012, 14:55

Koleżanko, powiem Ci tak.
1. Co do Fiata Grande Punto, wiem że to jest fajne, kobiece autko, lecz tak jak kolega wcześniej tutaj wspomniał - Fiaty, podobnie jak Alfy lubią się czesto psuć, więc ja Fiata bym raczej odpuścił sobie.
2. Honda - Dobry wybór, solidne, wytrzymałe auto.Z tym, że może nie koniecznie Jazz? Są inne, równie fajne modele, np Honda Civic - W tym przedziale cenowym, dostaniesz na prawdę fajny model. Fajne ekonomiczne autko, jeśli się o nie odpowiednio dba - Potrafi się odwdzięczyć praktycznie bezobsługową jazdą. Tutaj przykład;
[link do oferty na Allegro wygasł]
3, Renault Clio - Również jest dobrą alternatywą, kobiece, ekonomiczne autko, jednak z Hondą troszkę przegrywa.
4. Ford, nie będę was okłamywał - Nie mam najlepszej opini o nim, jednak że może warto wziąć pod uwagę Forda Focusa? Tutaj taki jeden przykład, jak by się dobrze potargować pójdzie za 20tys :D [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Od siebie mogę jedynie zaproponować;
- Skoda Fabia
- Seat Leon
- VW Golf
- Oraz Nissan Note [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :) 2007r.
- Dacia Sandero, robiona na licencji Renault. Chyba że będziesz się wstydzić wyjechać nim na ulice :D [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sty 2012, 17:35

Akurat nie zgodze się z powyższymi opiniami na temat Fiata Grande Punto, bo to jest trwały samochodzik i o wiele bardziej bezawaryjny od poprzednika i popierając swoją opinie tylko tym, że to włoskie auto o niczym nie świadczy
Fiatowskie silniki są lepsze od niemieckiej konkurencji szczególnie jeśli chodzi o diesle, a jedynym benzyniakiem który może sprawiać problemy to 1,4/77KM - chodzi o awarie układu zapłonowego, a ewentualne naprawy są bardzo tanie
w dodatku wszystkie świetnie działają z LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Sty 2012, 17:48

I dzida ma racje :) wszyscy kojaza fiata z alfa zamiast z lancia , ferrari , maseratti itd :) fiat robi nieraz silniki roku :) a za 20 kafli masz nietylko grande punto ale i pande :)

ja bym jeszcze rozwarzał yarisa 1,33 dual vvti bo zapewne jest najmniej awaryjny i pali niewiele , a swoja droga narty wozi się na dachu , bagazniki róznego rodzaju można wypożyczyć :)

bo jak np męszczyzna ma 200cm wzrostu , to nart do bagaznika raczej nie wsadzi :) a jak złoży fotele to i tak będą one naruszać jego przestrzeń :)

odnośnie grande punto , można ustrzelic wersje z świetnym wspomaganiem na miasto
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska