Nie działa dolny wyświetlacz od radia,klimy, nawigacji

06 Mar 2020, 14:58

Witam Wszystkich,

Od kilku dni jestem posiadaczem C4 Picasso II z 2013 roku Disel i chciałbym się zapytać czy ktoś z Was miał problem z niedziałającym wyświetlaczem tym dolnym od radia, klimy, nawigacji.

Sprawa wygląda tak:

W aucie był fabryczny akumulator, z racji tego, że auto jakiś czas to stało nie jeżdżone, akumulator się rozładował i został wymieniony na nowy (Exide 70Ah 760A EK700 AGM P+ Start Stop). Po podłączeniu zgodnie z instrukcją, auto się uruchomiło bez błędów i wszystko działało.

Konfigurowałem sobie ustawienia (zegar, data, telefon połączyłem, stacje radiowe zapisałem, sprawdziłem nawiewy, czy klima działa, nawigacja itd), wszystko działało. Po przejechaniu jakiś 50 km wyłączyłem auto i po 10 minutach ponownie włączyłem i również wszystko było ok. Ale już jak włączyłem trzeci raz od wymiany akumulatora po ok. 2 godzinach od drugiego uruchomienia przestał działać dolny wyświetlacz i pojawiła się usterka asystenta parkowania.

Po odłączeniu akumulatora i odczekaniu kilku minut i po ponownym podłączeniu, wszystko znowu zaczęło działać, ten dolny wyświetlacz również a usterka asystenta parkowania się nie pojawiła, ale po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu znowu przestał działać dolny wyświetlacz i pojawia się usterka asystenta parkowania.

Proszę o wszelkie informację gdzie szukać rozwiązania problemu.

Dziękuję i pozdrawiam
Marek
marcopil
Nowicjusz

10 Mar 2020, 10:46

Ewidentnie jest problem z systemem wspomagającym parkowanie, może to być wina centrali lub czujników. Zobacz tu na forum masz podobny temat blad-czujnikow-parkowania-c4-picasso-vt105855.htm
Sprawdź też sam wyłącznik czujników parkowania bo to może być też jego wina.
Czujniki można zdiagnozować Lexią, wchodzisz w czujniki parkowania później zasłaniasz każdy z osobna i obserwujesz co się będzie pojawiała na ekranie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 13:26

Dzięki za informację, w sobotę odpiąłem akumulator i po ponownym podpięciu wyłączyłem czujniki, wszystko zaczęło ponownie działać, uruchamiałem kilka razy samochód i za każdym razem dolny wyświetlacz działał bez problemu. Wieczorem włączyłem ponownie czujniki i również wszystko działa do tej pory. Szczerze nie wiem czy się samo naprawiło czy po wymianie akumulatora musiało się coś przez jakiś czas ustabilizować. Pozdrawiam
marcopil
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Mitsubishi Concept G4 to nowy kompaktowy sedan
    Podczas trzydziestego czwartego Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Bangkoku (trwającego od 25 marca do 7 kwietnia) Firma Mitsubishi Motors (Thailand) Co., Ltd. (MMTh) zaprezentuje koncepcyjny model MITSUBISHI Concept ...