Nie działa regulacja lusterek BMW E90

27 Cze 2021, 11:34

Witam!
Nie działa regulacja lusterek w każdej pozycji.
E90 2005 z fotochromem bez składania.
Działały normalnie, ale z dnia na dzień zauważyłem, że przestały w ogóle reagować.
Nie działa nic, nie ma dźwięku z silniczków nic, klikam i nic.
Sprawdzony bezpiecznik - cały, ale i tak wymieniony na nowy
Przełożony przełącznik - również na drugim nie działa
Gdzie szukać przyczyny?
Venurto
Nowicjusz

28 Cze 2021, 09:46

Skoro nie działają oba lusterka, to wspólnym mianownikiem może być sam panel regulacji lusterek.
Musisz zdemontować panel i popatrzeć, czy żadna wtyczka nie jest luźna albo zaśniedziała. Czasami wystarcza wyjęcie i włożenie wtyczki.
Jak tam wszystko będzie ok, to miernik w łapki i sprawdzić trzeba, czy do tego panelu przychodzi napięcie. Przemierzyć również trzeba przełącznik prawe-lewe lusterko, bo jak on się uszkodzi, to też regulacja nie będzie działała.
Zasilanie powinno być na pinie 2 jak dobrze pamiętam. Przełącznik to piny 6 i 4. Tam powinno wychodzić napięcie po przełączeniu w jedną lub drugą stronę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2021, 10:04

Przełącznik zamieniony i również bez zmian
Venurto
Nowicjusz

29 Cze 2021, 10:33

Sprawdź czy do przełącznika od lusterek dochodzi/wychodzi napięcie. Jak tak a bezpiecznik sprawny to trzeba sprawdzić przy lusterkach czy do silniczka dochodzi prąd po przełączeniu zmiany pozycji lusterek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Cze 2021, 12:30

Wiesz, może które to piny?
Venurto
Nowicjusz

30 Cze 2021, 10:13

Venurto napisał(a):Przełącznik zamieniony i również bez zmian

A czy ja pisałem coś o wymianie przełącznika? Dopóki nie pomierzysz napięć, to nie będzie wiadomo jaka jest przyczyna.... Jak do przełącznika nie będzie dochodziło napięcie, to wymiana nic nie pomoże. Jak z przełącznika wychodzi napięcie na lusterka, to wymiana też nie pomoże.
Proste pytanie - po co piszesz na forum i zawracasz gitarę, skoro sam wiesz lepiej i naprawiasz wg siebie :?:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...

30 Cze 2021, 10:25

Przełącznik zmieniłem przed forum, żeby zrobić mniejsze pole poszukiwania... Dodatkowo problem rozwiązany, bo dołożyłem bezpiecznik 27 i magicznie zaczęły działać, mimo, że wcześniej działały bez tego bezpiecznika...
Venurto
Nowicjusz

30 Cze 2021, 10:30

Nie jest to dobre rozwiązanie. Należałoby odszukać przyczynę dlaczego lusterka nie działały. Może być w którymś miejscu np. przetarty przewód lub zaśniedziała wtyczka i kiedyś może spalić ci się auto. Wystarczy że uszkodzony przewód lub wtyczka zaczną się nadmiernie grzać.
Venurto napisał(a):Przełącznik zmieniłem przed forum, żeby zrobić mniejsze pole poszukiwania...

Nie było takiej potrzeby. Wystarczył tylko miernik i zmierzyć napięcie na trzech przewodach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Cze 2021, 10:49

Dołożyłem sobie jeszcze 16,26,27 i naprawiły się lusterka i bluetooth uaktywnił w samochodzie, więc nie narzekam.
Venurto
Nowicjusz

30 Cze 2021, 12:33

Venurto napisał(a):dołożyłem bezpiecznik 27 i magicznie zaczęły działać, mimo, że wcześniej działały bez tego bezpiecznika...
Wiesz co to dziwne bo bez niego nie powinny działa odpowiada on za zestaw przełączników w drzwiach kierowcy.
Amperaż chociaż dobry założyłeś do tych bezpieczników?
F27 - 5A
F26 - 10A
F16 - 15A

Tu masz zdjęcia z opisem:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Cze 2021, 12:52

Mała pomyłka nie F16, tylko F17 i tak, amperaż zgodnie z tym co pisze na odwrocie kartki.
Venurto
Nowicjusz