Nie działa wspomaganie kierownicy. Opel Astra G

16 Sty 2015, 21:46

Siema. Mam problem z Astrą G 1.6 16v benzyna, po długiej jeździe oplem wyłączyłem silnik na małą przerwę po czym odpaliłem i poczekałem aż się załączy wspomaganie (nie wiem czy to każda astra tak ma czy tylko moja że trzeba poczekać chwile aż wspomaganie się włączy) i było dobrze ruszyłem do przodu potem zakręcałem i nagle wspomaganie przestało działać. Czy to najbardziej prawdopodobne że pompa wspomagania siadła?
Mam jeszcze jeden problem może opisze go tu żeby nie zakładać nie wiadomo ile tematów (no chyba że forum wymaga żeby problem był umieszczany w odpowiednim dziele, to pozmieniam). Cały czas coś wyje mi w okolicach zbiornika paliwa, jakieś propozycje co to może wyć? wyje to jak wspomaganie kierownicy-podobny dźwięk. Czy to może być pompka paliwa? Jeszcze jest jeden problem ale znam prawdopodobnie przyczynę ale doradzę się po drugi raz mi się tak zdarzyło, astre tankuje na jednej stacji (lotos) zatankowałem dwa razy na innych stacjach i astra zaczęła przerywać, nie wkręcała się na obroty, dławiła się przy większych obrotach, szarpała po wyłączeniu zapłonu i uruchomieniu ponownie problem znikał na jakiś czas po czym wracał, może byc tak że to wina słabej jakości paliwa?
marcinopel16
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 1996
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

21 Sty 2015, 11:29

Witamy. Bardzo prawdopodobne, że uszkodzeniu uległa pompa wspomagania. W pierwszej kolejności należy sprawdzić poziom ładowania akumulatora, którego zbyt niska wartość będzie powodowała problemy z elektro-hydraulicznym wspomaganiem zamontowanym w Pana aucie.
Wycie z okolicy zbiornika paliwa to z pewnością pompa paliwa. Niestety taki dźwięk świadczy o słabej kondycji owej pompy.
Problemy z szarpaniem i spadkiem mocy oczywiście mogą być spowodowane słabą jakością paliwa. Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

29 Sty 2015, 13:32

W zasadzie jest to jedyny punkt zaczepieni- pompa wspomagania która zwyczajnie wysiadła i musisz kupić nowa jeżeli chcesz aby wspomaganie było sprawne i bezpieczne.
Dabtuner
Aktywny