Nie działają panel multimedialny, czujniki parkowania, świateł, kamera

16 Mar 2020, 22:40

Cześć Wszystkim
Mam problem (cx5, 2012, 2.0 benzyna AWD), wczoraj po zgaszeniu silnika, zatankowaniu i ponownym uruchomieniu padł mi wyświetlacz na panelu navi/audio, zero reakcji, głosu, ale nie tylko to – nie działają też kamera cofania, czujniki parkowania , czujniki świateł automatycznych – wszystko na raz. Bezpieczniki sprawdziłem, nie mam zbytnio pomysłu co może być przyczyną tylu usterek na raz, a na forum nic nie znalazłem – może ktos ma jakiś pomysł ?
jnemo99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1929
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna

17 Mar 2020, 09:58

jnemo99 napisał(a):padł mi wyświetlacz na panelu navi/audio, zero reakcji, głosu, ale nie tylko to – nie działają też kamera cofania, czujniki parkowania , czujniki świateł automatycznych – wszystko na raz
Sporo tego... Jeżeli bezpieczniki wszystkie są ok to warto by było przyjrzeć się przekaźnikom i jeżeli tu będzie ok to może się okazać że problemem jest moduł nawigacji z nim jest powiązana kamera cofania i z tego co wiem współpracują też czujniki parkowania.
Automatycznymi światłami steruje czujnik zmierzchu, a sprawdziłeś z ciekawości czy automatyczne wycieraczki działają? Aha światła dzienne chyba nie świecą jak zaciągniesz ręczny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2020, 10:07

W trybie auto światła dzienne na ręcznym są włączone, wycieraczek nie sprawdziłem jeszcze, ale i one pewnie nie działają , dodam tylko że dzień wcześniej samochód był dokładnie myty myjka ciśnieniowa a chłodnica i silnik trochę przedmuchany sprężarka ( to akurat robił ojciec) może gdzieś woda się dostała ? Sam nie wiem, pozostaje jeszcze może akumulator odłączyć na trochę ?
jnemo99
Nowicjusz

17 Mar 2020, 12:40

jnemo99 napisał(a):dzień wcześniej samochód był dokładnie myty myjka ciśnieniowa
W takim razie zajrzyj pod maskę tam gdzie jest skrzynka z bezpiecznikami, przekaźnikami i zobacz czy nie w środku nie widać wilgoci. Tak samo przejrzyj inne złącza.
W środku po myciu nie zauważyłeś wilgoci?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Mar 2020, 13:35

Wilgoci nie ma żadnej, wszystko było suche, odłączenie akumulatora i reset też nie pomogło, chyba pozostaje tylko elektryk
jnemo99
Nowicjusz

07 Kwi 2024, 20:08

Dzień dobry,

czy udało się rozwiązać problem?

Mam dokładnie takie same objawy - nie działa sterowanie joystickiem, radio, wycieraczki, czujniki parkowania i nie mogę znaleźć przyczyny.

Będę bardzo wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
RomanCX5
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...
    Nowy Nissan LEAF - Czy wiesz, że...
    1. Korzystając z wyjątkowej aplikacji CARWINGS , kierowca może "zadzwonić" do swojego samochodu, aby sprawdzić stan naładowania akumulatora lub wyszukać w pobliżu stację ładowania, skorzystać z usługi Google Send-To-Car, ...