Nie działają spryskiwacze reflektorów Volvo V50

07 Kwi 2019, 20:47

Witam,otóż problem jest taki: mam volvo V50 z lampami w bixenonie,auto wyposażone jest w spryskiwacze tych lamp ale one nie działają (w ogóle nie wychodzą dysze) a wiem że są bo podniosłem zaślepkę spryskiwacza i było je widać... Sprawdziłem bezpiecznik odpowiedzialny za spryskiwacz i jest OK,co jeszcze może być przyczyną?
(Czytałem gdzieś w necie,że ze względów na duze zuzycie płynu ludzie sobie "odłączają"pompkę tych spryskiwaczy... Pytanie jak to sprawdzić i czy poprzedni właściciel nic nie majstrowal przy tym)
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

08 Kwi 2019, 07:30

defens napisał(a):Czytałem gdzieś w necie,że ze względów na duze zuzycie płynu ludzie sobie "odłączają"pompkę tych spryskiwaczy...
Jeżeli możesz je wysunąć ręcznie bez problemu z lekkim oporem i po puszczeniu chowają się z powrotem to znaczy że tu raczej jest ok i trzeba sprawdzić czy pompka od nich załącza się. Spryski wysuwają się pod ciśnieniem przy włączonych światłach co np. 4-5 cykli zmywania szyby.
Zobacz czy kostka od silniczka który jest od spryskiwaczy świateł nie została wypięta.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Kwi 2019, 16:51

Czy ta kostka od silniczka znajduje się w skrzynce z Bezpiecznikami? Gdzie ja zlokalizować?
defens
Początkujący

08 Kwi 2019, 17:40

Sprawdź przy zbiorniczku od płynu do spryskiwaczy, czy tam jest podpięte. Jeżeli tak to może trzeba by było sprawdzić czy pompka jest sprawna i podłączyć ją na krótko.
Druga opcja to podłączyć się multimetrem pod piny od wtyczki która idzie do tej pompki i sprawdzić czy używając spryskiwacza szyb raz na kilka cykli pojawia się tam napięcie.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Kwi 2019, 20:12

Sprawdzilem,szukałem i nie widzę rządnej kostki w okolicach zbiornika na płyn do spryskiwaczy...swoją drogą tam jest tak ciasno że widać tylko kawałek zbiorniczka wraz z wężykiem odpowietrzającym,wszystko zabudowane,generalnie w skrzynce z bezpiecznikami jest jeden bezpiecznik(nr 11 wg instrukcji) odpowiadający za spryskiwacz,niby jest Ok
defens
Początkujący

06 Maj 2019, 14:21

Musisz zdjąć osłonę nadkola żeby się tam dostać inaczej tego pewnie nie sprawdzisz. Zerknij sobie na zdjęcie jak to wygląda na samochodzie znalazłem fajny przykład.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP