Nie ładuje na niskich obrotach

13 Lut 2017, 15:18

witam otóż mam problem ze swoim samochodem ostatnio pękł mi pasek od alternatora po czym zaświeciła się kontrolka akumulatora,po założeniu paska kontrolka zgasła i jeździłem bez problemów 3 dni,podchodząc rano do samochodu i przejechaniu paru kilometrów kontrolka znowu powróciła ale tym razem pasek jest na miejscu nie ląduje akumulatora,po dodaniu gazu do 5 tys obrotów kontrolka gaśnie puszczam gaz schodzi poniżej 5 tys i znowu się zapala już nie mam pomysłów co może być dodam ze akumulator mam nowy i nowe klemy mój samochód to renault megane scenic 1.6 8v 90 koni z 1999 roku proszę o pomoc
29021996
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 06 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6 8v 90koni
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

13 Lut 2017, 17:05

Problemów może być kilka. W pierwszej kolejności sprawdź podłączenia alternatora.

Problemem może być padnięta jedna z diod w mostku prostowniczym lub wytarty komutator, szczotki na wykończeniu (mogły też się zawiesić ale tu nie ładowało by raczej w całym zakresie obrotów), regulator napięcia.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lut 2017, 18:06

Dziękuję winę ponosił alternator
29021996
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 06 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6 8v 90koni
Typ: Hatchback
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Transport ponadnormatywny i jego początki
    Pojazdy przewożące ciężkie i duże ładunki istniały już w XIX w., jednak dopiero pod koniec lat 20. ub. w. pojawiły się przyczepy, naczepy oraz odpowiednie ciągniki, które można uznać za protoplastów współcześnie ...