Nie mogę zapalić maluszka!!!!

29 Mar 2009, 10:56

Witam mam problemik nie mogę zapalić mojego maluszka wyczyściłem pompkę paliwa odpaliłem przejechałem się nim może 200m i zgasł. Nie chciał już potem zapalić. Świece są dobre. Kręci bez problemu lecz niemoze załapać. Nie wiem już co mam zrobić. Proszę o pomoc!!!!
-mateusz-
Nowicjusz

• 29 Mar 2009, 11:19

Sprawdz iskre na świecach. Mi kiedyś maluszek zgasł gdy ruszałem i nie chciał zapalić. kęciłem aż aku padł a z tłumnika było czuc benzyne. Zmieniłem cefke zapłonową i zapalił za 1 razem.
    Możesz mieć słabe przewody WN, świece, zapłon mógł się przestawić, brudny gażnik itd. A to już elegant z tą pie... elektroniką czy jeszcze stzrszy model
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

29 Mar 2009, 11:26

A pompka paliwa była brudna? Dobrze ją złożyłeś te sprężynki i membrany?
    Sprawdz czu dobrze daje paliwo Tzn odłącz przewód który idzie od pompki do gażnika i niech kolega zakręci rozrusznikiem (na luzie) a Ty patrz jak pompka wyrzuca paliwo. Jak jest dobra to min. 0.5 metra w górę (uwaga na oczy). Przeczyść też gażnik
    BANAN23
    Początkujący

29 Mar 2009, 11:27

To juz jest elegant
    świeice mają iskre rozżąd też w porządku to zostałby tylko gaźnik
    -mateusz-
    Nowicjusz

29 Mar 2009, 16:08

spróbuj włać troszkę paliwa w gażnik. Jak odpali na 2-3 sekundy to już wiadomo że gażnik do czyszczenia
    BANAN23
    Początkujący

29 Mar 2009, 16:11

a nie jestem pewien czy w elegantach nie ma czujnika położenia wału. Może to być jego wina. Ale spróbuj z tym gażnikiem
    BANAN23
    Początkujący

31 Mar 2009, 21:00

No właśnie w elegantach jest taki czujnik a pompkę nową włożyłem gaźnik wyczyściłem świece ok jeszcze się upewniłem.

Nie wiem czy czasem cewka elektroniczna się nie zepsuła.
    -mateusz-
    Nowicjusz

31 Mar 2009, 21:08

Ja dziś robiłem eleganta. Kumpel postawił mi żebym zrobił. Mówił że najpierw miał wysoki obroty. Póżniej chodził tylko na ssaniu a teraz wcale nie palił. Okazało się że był lużny gażnik. Wydmuchało uszczelke podatawy (serce) i pod gażnikiem. Założyłem dorabiane uszczelki bo oryginalnych nie posadaałem i maluszek cyka jak ta lala:)
    A u Ciebie jest iskra na świecach czy nie bo piszesz że "świece ok" ale czy sprawdzałeś iskre w maluszku???
    BANAN23
    Początkujący

31 Mar 2009, 21:26

pisząc świece OK chodziło mi o iskrę że jest
    -mateusz-
    Nowicjusz

01 Kwi 2009, 19:54

A podlewałeś paliwka w gażnik? Sprawdz czy tak sie odezwie na kilka sekund. Jeśli nie to masz coś z zapłonem nie tak a właściwie z tym czujnikiem położenia wału. Nie znam się bardzo na elegantach ale zwykłego maluszka to robiłem setki razy silnik jak i skrzynie i zawsze było super. Ale tam masz aparat zapłonowy i mozesz ustawiać sobie zapłon (opóźniać, Przyspieszać) Natomiast U Ciebie nie wiem jak się ustawia zapłon:(
    BANAN23
    Początkujący

01 Kwi 2009, 20:32

Wszystko już gra przyczyna było koło pasowe tzn. jeden cypelek się urwał.
    Dzięki wielkie za pomoc.
    -mateusz-
    Nowicjusz

02 Kwi 2009, 00:10

Tzn. szpilka na kole pasowym alternatora? Są tam 3 szpilki 6mm. o to chodzi? Bo na kole pasowym wału nie kojarze żadnego "cypelka" :)
    No, ale git że kaszelek chodzi:) Ja kiedyś 4 lata jeżdziłem, robiłem Kaszlaczka. Miło wspominam to autko choć czasem dawało mi w kość:) Pozdro
    BANAN23
    Początkujący

04 Kwi 2009, 20:32

Tak jedna sie urwała i to było powodem. POZDRAWIAM
    -mateusz-
    Nowicjusz

04 Kwi 2009, 21:54

Dziwne. Jakoś nie moge tego zrozumieć:) Szpilka alternatora a właściwie jej brak nie może być przyczyną tego ze auto nie odpala. No ale są cuda na świecie:)
    BANAN23
    Początkujący