NIE MOGE ZAREJESTROWAC!

03 Wrz 2009, 20:31

Błagam o pomoc! kupiłam tydzień temu używany samochów w salonie - zostawiony w rozliczeniu, po zapłaceniu dostałam dowód rejestracyjny , fakture zakupu z salonu i fakture własciciela. Okazało się ze o ile samochod byl zarejestrowany jako osobowy, to wlasciciel sprzedał go jako firma - w takim wypadku zeby go zarejestrowac potrzebuje wpis do ewidencji dzialalnosci tego pana. Dzwonilam i do salonu i do wlasciciela ale WLASCICEL POWIEDZIAL ZE TO NIE JEGO PROBLEM!!! ze nie on mi sprzedal samochod i nie wie czemu teraz mialabym go w ta sprawe angazowac... dzwonilam juz do WK i powiedzieli ze bez tego swistka nie zarejestruje... jest jakis sposob zeby zdobyc taki dokument??? co moge zrobic w takim wypadku?
aga
cytryna
Nowicjusz

Miejscowość: uzywany

04 Wrz 2009, 00:25

1. zadzwoń do sprzedawcy - salonu i powiedz, że jest problem ponieważ dane sprzedawcy nie zgadzają się z dowodem rejestracyjnym i nie możesz zarejestrować samochodu bez zaświadczenia o działalności gospodarczej sprzedawcy (kopia za zgodność).
Powiedz, że jeżeli Ci nie dostarczą tego dokumentu to będziesz musiała oddać samochód bo ma wadę prawną - brak dokumentu uniemożliwia Ci jego zarejestrowanie.

2. wystąp do urzędu miasta gdzie jest zameldowany właściciel z dowodu rejestracyjnego o zaświadczenie o działalności gospodarczej tego Pana, który nie chce Ci nie wiadomo dlaczego pomóc...

nie zapomnij napisać jak Ci poszło...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Wrz 2009, 19:27

DariuszSawicki napisał(a):2. wystąp do urzędu miasta gdzie jest zameldowany właściciel z dowodu rejestracyjnego o zaświadczenie o działalności gospodarczej tego Pana, który nie chce Ci nie wiadomo dlaczego pomóc...

tego akurat bym nie robil, a jedynie zarządał od SALONU:
1) przekazania brakujących dokumentów w terminie 7 dni, pod rygorem zwrotu wpłaconej gotówki z powodu wady prawnej sprzedanej rzeczy
2) ponownego przekalkulowania ceny pojazdu, biorąc pod uwagę uciążliwości związane z zakupem.
Salon - jako pośrednik ponosi taką samą odpowiedzialność prawną jak sprzedający! Bo to właśnie salonowi zostawione zostały pieniążki...

A jak nie to ... pogrozić Sądem... Ale to juz w ostateczności...

Powodzenia!

I czekamy na rezultaty!
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Polski Fiat 518 L Ardita z 1933 roku
    Samochód wyprodukowany w Warszawie na podstawie rozszerzonej licencji Fiata na model 518. Duże 7-osobowe nadwozie oraz silnik o mocy 55 koni. W tamtych czasach była to bardzo nowoczesna limuzyna z hydraulicznymi dwuobwodowymi ...