Nie niemiec z mocą do 30 tyś + lpg

26 Sie 2014, 15:48

Lancer evo nie w tym budżecie raczej :) Aczkolwiek fanem jestem. Jednak musi być kombi - dorastałem do tej decyzji!
Salgrim
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Subaru GD WRX
Silnik: 2.0 255 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2014, 16:53

Salgrim napisał(a):X-type też mnei interesuje, ale co czytam o nim (bo widzieć, to widziałem sąsiadowy pod blokiem) to straszą awaryjnością i ceną części.

Totalne bzdury, benzynowy X-Type to chyba najbardziej niezawodne auto jakie miałem, może nie licząc Avensisa, większość właścicieli których znam również podtrzymuje tą opinię. O angielskich autach krąży w prasie i internecie wiele bredni pokroju "nie kupuj aut na F". Rekomenduję do przeczytania artykuł o używanych autach ze stylem w najnowszym Motorze, gdzie autor odradza X-Type ze względu na drogie części.. ale za to poleca Porsche Cayenne :lol: Nic nie zmyśliłem, przeczytajcie sobie, albo mogę wam wkleić screena :mrgreen:
Co do cen części, to niektóre pasują od Mondeo, m.in. hamulce, niektóre elementy zawieszenia, silnika. Nie wierz jednak w te brednie o kluczyku do Transita.
Jakbym miał wybierać pomiędzy de facto niezłym Mondeo ST220 a Jagiem to jednak bym się nie zastanawiał, ponadczasowa linia nadwozia i lepsza jakość wykonania robią sporą różnicę.
O, J. Clarkson rzucił kiedyś fajnym porównaniem na temat podobieństwa Mondeo do Jaguara: genetycznie jesteś w 98% identyczny z halibutem i to właśnie te 2% robią różnicę :naughty:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Sie 2014, 16:58

W gazetach coraz więcej rodzynków, o AŚ już w ogóle się nie wypowiem... :no:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sie 2014, 17:09

Geniodekt napisał(a):Motorze, gdzie autor odradza X-Type ze względu na drogie części.. ale za to poleca Porsche Cayenne
potwierdzam, prenumeruję tą pozycję, nawet fajnie piszą z drobnymi wyjątkami :roll:
W gazetach coraz więcej rodzynków, o AŚ już w ogóle się nie wypowiem
trudno się nie zgodzić :yes: artykuły monotonne tematycznie (w sumie ciągle diesle), kult VAG itp... Na plus wiarygodne i miarodajne testy długodystansowe.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2014, 17:58

Geniodekt - A na co zwracać uwagę przy zakupie Jaga? I czy próbować w Polsce? Z tego co kiedyś oglądałem to dużo służyło na weselach :) I który silnik do LPG ogarniać?
Salgrim
Nowicjusz

26 Sie 2014, 18:09

Generalnie w Polsce jest niezły wybór X-Typów, ale jeżeli chcesz próbować na przykład w Niemczech to też nic nie stoi na przeszkodzie. Dobrze byłoby znaleźć pewne auto np. od forumowicza Jaguar Club Poland.
Do gazu wszystkie benzyniaki są dobre, wybierz tego który najbardziej ci odpowiada. 2.5 V6 jest niezniszczalny, ma rozrząd na kołach zębatych. Za to 3.0 ma zawsze bogate wyposażenie i lepsze osiągi. Za 30 000 spokojnie kupisz X-Type'a w dobrym stanie, szukaj mimo wszystko w benzynie i zagazuj samemu, tak ograniczysz ryzyko natrafienia na trupa.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sie 2014, 19:56

Geniodekt napisał(a):Generalnie w Polsce jest niezły wybór X-Typów, ale jeżeli chcesz próbować na przykład w Niemczech to też nic nie stoi na przeszkodzie. Dobrze byłoby znaleźć pewne auto np. od forumowicza Jaguar Club Poland.
Do gazu wszystkie benzyniaki są dobre, wybierz tego który najbardziej ci odpowiada. 2.5 V6 jest niezniszczalny, ma rozrząd na kołach zębatych. Za to 3.0 ma zawsze bogate wyposażenie i lepsze osiągi. Za 30 000 spokojnie kupisz X-Type'a w dobrym stanie, szukaj mimo wszystko w benzynie i zagazuj samemu, tak ograniczysz ryzyko natrafienia na trupa.

Nie spieszno mi do Niemiec, wiec raczej popatrze i popytam na forum. Martwi mnie taka mala ilosc kombii chociazby na alezdrogo.pl Znaczy sa, ale tylko ropniaki. Ale sprobuje poszukac.

A jakies pozytywyne opinie o BMW 330 XI? Bo tez znalazłem 1 szt. w komisie.
Salgrim
Nowicjusz

27 Sie 2014, 09:14

Kombi z benzyną to bardzo rzadkie zestawienie, sprzedają się jak ciepłe bułeczki :(
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sie 2014, 10:00

Czyli widzę to tak. Jak nie znadje dobrego egzemplarza ST220 Kombii to szukam Jaguara X-type w sedanie. Brzmi jak dobry plan?
Salgrim
Nowicjusz

27 Sie 2014, 19:03

Pojawiła się EVOlucja :ok:
Ktoś zabłysną z tą radą :naughty: