Nie przełącza się na gaz

19 Mar 2012, 16:43

witam serdecznie.
proszę o pomoc gdyż zauważyłem że moje mondeo z instalacją lovato i automatyczną centralką nie przełącza się na gaz.
centralka pracuję normalnie, nie ma tylko charakterystycznego pyknięcia oznaczającego przełączenie przy 2000 obrotów. odpala normalnie dioda miga i przy 2000 obrotów zaczyna świecić ciągle tak jak przy przełączeniu, ale po zejściu obrotów poniżej 2000 zaczyna ponownie świecić przerywanie. troszkę czytałem i może nie dochodzi gdzieś prąd dlatego nie słychać tego pyknięcia podobno gdzieś są jakieś dodane bezpieczniki od gazu, ale kompletnie nie wiem gdzie ich szukać. chciałbym to sprawdzić zanim odwiedzę warsztat i wydam parę złotych. bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
raffa1
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2004
Auto: ford mondeo

22 Mar 2012, 08:11

Gdy centralka świeci ,to bezpiecznik jest ok. Jeśli to nie jest problem elektroniczny,to musisz sprawdzić najpierw czy elektrozawory są sprawne,czy dochodzi do nich prąd,czasami wystarczy tylko odpiąć kabelki i styki przeczyścić(śniedzieją),czasami kabelek odchodzący od cewki do elektrozaworu traci przewodność przez zaśniedzenie styku.Taki cieniutki kabelek potrafi unieruchomić silnik na amen(na LPG).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Mar 2012, 08:13

Zapomniałem jeszcze dodać,mianowicie pamiętaj,wymiana filtra to podstawa,jeśli instalka wyczuje zbyt niskie ciśnienie gazu,to ci nie przełączy na zasilanie LPG,lub przełączy i zaraz odetnie dopływ.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...