Nie wchodź na czerwonym świetle!

24 Lis 2022, 13:06

Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku zostało rannych prawie 100 osób, a 11 poniosło śmierć(1). Najwięcej wypadków spowodowanych przez pieszych ma miejsce w listopadzie i grudniu.

"Bez względu na sytuację, nawet gdy poruszające się pojazdy mają zielone światło, przy przejściach dla pieszych kierowcy są zobowiązani zachować szczególną ostrożność. Wszyscy uczestnicy ruchu muszą przestrzegać przepisów o ruchu drogowym, ale niezależnie od tego, z czyjej winy nastąpi wypadek, jego następstwa fizyczne i psychiczne mogą nieodwracalnie zmienić czyjeś życie" mówi Adam Bernard, dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.
Nie wchodź na czerwonym świetle! Jednym z czynników wpływających na większą liczbę wypadków z udziałem pieszych w listopadzie i grudniu mogą być złe warunki atmosferyczne panujące w tym okresie, a także szybko zapadający zmierzch. Wówczas piesi stają się mniej widoczni, co w połączeniu z brakiem ostrożności (tak pieszych, jak i kierujących) skutkuje dużą liczbą wypadków. Elementy odblaskowe pozwalają dostrzec pieszego z odległości nawet 150 metrów w różnych warunkach pogodowych. Pieszy poruszający się po zmierzchu bez elementów odblaskowych jest słabo widoczny, tzn. kierowca jest w stanie zauważyć go dopiero z odległości ok. 20-40 metrów(1). "Pomimo tego, że przejścia dla pieszych z sygnalizacją świetlną są z reguły również oświetlone, w ciemności i podczas trudnych warunków pogodowych może okazać się niewystarczające, aby kierowca dostrzegł na czas pieszego, który korzysta z przejścia niezgodnie z przepisami. Szczególnie dzieci powinny nosić o tej porze roku odzież wierzchnią wyposażoną w elementy odblaskowe" radzi dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault. "Kluczowe jest, aby pieszy był w pełni skoncentrowany w trakcie przekraczania jezdni i nigdy nie wchodził na pasy przy czerwonym świetle. Nawet wtedy, kiedy ulica jest pusta".

źródło: (1) policja.pl; Szkoła Bezpiecznej Jazdy Renault | autor: Redakcja
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13110
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

24 Lis 2022, 13:30

Redakcja napisał(a):Jednym z czynników wpływających na większą liczbę wypadków z udziałem pieszych w listopadzie i grudniu mogą być złe warunki atmosferyczne panujące w tym okresie, a także szybko zapadający zmierzch. Wówczas piesi stają się mniej widoczni, co w połączeniu z brakiem ostrożności (tak pieszych, jak i kierujących) skutkuje dużą liczbą wypadków
Największy problem jest w edukacji pieszych szczególnie tych co nie mają prawka i nie mieli okazji nigdy zobaczyć jak widoczny jest pieszy bez odblasków ubrany na czarno idący jeszcze po złej stronie drogi kiedy jest ciemno i pada deszcz, a do tego jadą z przeciwka inne samochody... czyli takie typowo jesienno zimowe warunki kiedy nie ma śniegu bo tu jednak są plusy, śnieg jest biały więc jeżeli leży na poboczu mamy szersze pole widzenia i szybciej zobaczymy taką osobę.

Problem jest główne w tym ze pieszy nawet jak ma już te odblaski to myśli że mu wszystko wolno i czasem pakuje się prosto pod samochód ;/ nie raz już widziałem taką sytuację w której wchodzący na przejście nawet nie upewnił się czy coś nie nadjeżdża.

Inna sprawa to światła i tu faktycznie raczej wszyscy stoją grzecznie choć zdarzają się przypadki, że jak jest pusto to przechodzą na czerwonym. Miałem ostatnio taki przypadek stojąc z synem na przejściu i pewien pan ruszył na czerwony a mój syn za nim... złapałem go za kurtkę i mówię spojrzałeś na światło, a on na mnie takie oczy "no nie bo już ten pan poszedł" a było czerwone. Więc mu tłumaczę że powinien zawsze sprawdzić i kierować się własnym rozumem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Gru 2023, 17:57

Oj tam. Przecież piesi to są niechronieni uczestnicy ruchu i każdy jeden kierowca musi na nich uważać. Nawet jak któryś wejdzie na przejście na czerwonym, to po prostu przez roztargnienie. Zamyślony może być przecież. A to kierowca ma uważać na tego pieszego, a nie pieszy na kierowców. Nasz rząd robi wszystko ,żeby pozbywać się z dróg pieszych, rowerzystów itp i są tego skutki. A winą obarcza się kierowców, bo to oni są bardziej nierozważni niż piesi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
Ostatnio podbity przez Redakcja, 12 Gru 2023, 17:57
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000