Nie widziałem policjanta

07 Lip 2015, 20:22

Witam, piszę z pytaniem co mi grozi jeśli nie zatrzymałem się do kontroli drogowej z powodu gdyż nie zauważyłem policjanta, ponieważ słońce mocno świeciło mi na twarz i jechałem z odstępem ok.50 metrów od tira a policjanta zauważyłem dopiero jak miną ich tir, aa i jeszcze jedno nie jestem pewny czy kazał mi zjechać bo bardzo raziło mnie słońce i w pełni zobaczyłem go dopiero przejeżdżając obok, a mieli powody bo przekroczyłem prędkość o 15km/h
Yoshi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 04 2013
Auto: Fiat Uno

07 Lip 2015, 21:08

Według prawa (i dla własnego spokoju psychicznego) powinieneś podjechać do najbliższej komendy lub zadzwonić, opowiedzieć co się stało i dlaczego się nie zatrzymałeś (nie mów, że przekroczyłeś prędkość) - tam się dowiesz czy faktycznie byłeś zatrzymywany.

Kodeks wykroczeń za niezatrzymanie się do kontroli straszy naganą, mandatem, punktami, grzywną, a nawet utratą prawa jazdy, czy aresztem.

PS: Być może zatrzymywali następnego po Tobie, jeśli nie zatrzymałbyś się do kontroli za chwilę usłyszałbyś najprawdopodobniej za sobą koguty, ale zgłosić to powinieneś.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

07 Lip 2015, 21:16

Bardzo dziękuje za odpowiedź, zadzwonię jutro, raczej nie mogli wyjechać bo zatrzymali wcześniej typa i zastawił im wyjazd. Pozdrawiam. :)
Yoshi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 04 2013
Auto: Fiat Uno
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki silnik benzynowy czy diesla wybrać?
    Wybór silnika benzynowego lub diesla zależy od indywidualnych preferencji, potrzeb i budżetu kupującego, a także od rodzaju użytkowania pojazdu. Dlatego warto tu zwrócić uwagę na kilka czynników z reguły ...