Nie wiem co robić

14 Sty 2011, 09:13

Witam wszystkich.
Mam duży problem ponieważ aktualnie jeżdżę samochodem rodziców, jednak się zbuntowali. I tutaj zaczyna się problem zakup czegoś swojego. Mam na oku:
[link do oferty na Allegro wygasł]
poza informacjami zawartymi na allegro właściciel pisał mi że:
-przebieg: 170 tys
-sprowadzone z Niemiec w 2008, następnie 2 właścicieli w Polsce
-SILNIK SIĘ POCI JAK KAŻDY 1.9 ????(tutaj nie wiem co powiedzieć proszę o opinie)
-nie był nigdy myty
-turbinę zmieniał w tamtym roku
-przy wtryskach i pompie nigdy nic nie robił
-autko mieści się w 6l
-koło 2 masowe jak narazie ok
-skrzynia chodzi bez problemu.
Co wy na to. Ja osobiście kompletnie nie znam się na samochodach dlatego muszę się dowiedzieć, co musiałbym zrobić przed zakupem takiego auta aby upewnić się że jest wszystko ok. Wcześniej czytałem że trzeba osiągnąć 140 km/h przy 3000 obrotów... ale nie wiem co to ma na celu. Czy można zabrać samochód na jakąś stację diagnostyczną, i ile wyniesie cena takiego badania technicznego? Co często się psuje w takim a3 i jaki byłby koszt naprawy.
Może macie propozycję na inne dobre autko tanie w eksploatacji. Myślałem również nad Laguna II. Z góry dziękuję za pomoc. Wszystko co napiszecie może być ważne ;)
zareba177
Nowicjusz

Miejscowość: Gniewkowo

14 Sty 2011, 09:45

Przebieg napewno cofniety teraz każde auto ma 170 tyś :razz: A3 jak najlepszy wybór najlepiej weż ze sobą jakiegosmechanika albo kogos kto sie zna na początek sprawdzcie blacharke moze byc nawet miernikiem lakieru przejedz sie zobacz jak sie czujesz gdy bedzie ok wez na stacje diagnostyczna tam powinni wiedzieć co robić :razz: koszt niewiem ale pewnie 100-200zl ale warto chyba.... sprawdz tam luzy zawieszenia sprawnośc amortyzotorów zawsze możesz coś utargować na zuzytej czesci i analiza spalin to powinno zweryfikować stan silnika aha i w takim dieslu słyszałem ze warto podłączyć laptopa i przewiezc sie z nim pod obciążeniem ale to musisz mieć kumatego kolesia zeby wiedział co w trawie piszczy :razz: po takich operacjach szanse na kupienie złoma spadają i to sporo
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

14 Sty 2011, 10:07

No fajnie. Tylko w tym wszystkim mały problem że nie mam kogoś kto zna się na tym wszystkim. Jeżeli by był ktoś chętny z okolic gniewkowa to z chęcią "zatrudnię" ;) no jak mam kupić coś co mi się rozpadnie to lepiej sobie odpuścić. Ja ze swojej strony mogę się tylko tym przejechać tym samochodem, ale jeżeli chodzi o silnik to nie mam zupełnie pojęcia. A o co chodzi z tym że silnik się "poci"? to nie brzmi fajnie.
zareba177
Nowicjusz

Miejscowość: Gniewkowo

14 Sty 2011, 10:11

Nie był nigdy myty tzn co nigdy nie był na myjni i cały czas brudny jeżdził bo niewiem :mrgreen:
Zastanawia mnie też 2właścicieli w ciągu 2lat i gościu go dalej sprzedaje??
Jak dla mnie to ta A3 jest troche przekombinowana.
A może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sty 2011, 10:29

zareba177 napisał(a):A o co chodzi z tym że silnik się "poci"

że jest troszke mokry od oleju co jest normlane chyba ze były to duże wycieki i umył go żeby nie było widać... :razz: Moim zdaniem A3 jako auto jest bardzo fajne ale też uważam że ten egzemplarz jest"przekombinowany" napewno masz jakiegoś mechanika u którego naprawiałeś kiedyś auto zaproponuj mu wyjazd zapłać(nie za dużo) i bedzie git myśle ze 50zł plus paliwo do jego samochodu jak jest w porządku to sie zgodzi
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

14 Sty 2011, 14:20

pocić się może on przy sto...ku ,moja a4 mam 380kkm i jest sucha ,natomiast co do oględzin, bez kogoś kto się zna nie zabieraj się za zakup bo kupisz szmelc .Auto może być dojechane patrząc na te nagłośnienie itd. tu raczej bardzo cieżka noga nim kierowała.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Volkswagen Golf Alltrack (2015)
    Volkswagen przedstawił nam nowy model Golfa w opcji terenowej, z dopiskiem Alltrack. Po wypuszczeniu na rynek Passata Alltrack, inżynierowie Volkswagena postanowili dalej iść w tym kierunku. Nowy Golf, wyglądający jak wyżej ...