Nie wyłącza się wyświetlany przebieg i logo forda

29 Lis 2023, 20:50

Witam! Kupiłem c-Maxa mk1 z 2004 poprzedni właściciel mówił że radio działało i nagle z dnia na dzień przestało działać, wyciągałem radio i wymieniłem w nim bezpiecznik i radio odpaliło, ale zauważyłem kolejny problem bo po zgaszeniu i zamknięciu auta dalej na radiu wyświetla się godzia i wyslwieta się przebieg w licznikach i logo Forda po 10 min radio się wyłącza lecz przebieg i logo Forda na liczniku dalej się wyświetla sprawdzałem przez około godzinę i bez zmian koniec końców odpielem radio od zasilania i wróciło do normy licznik gaśnie po około 10 min. Ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Mam radio jak na zdjęciu.
Urtas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2015
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9 Tdi 105
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Lis 2023, 10:19

A to radio jest oryginalne od twojego modelu Forda czy może było wymieniane? To co opisujesz trochę wygląda tak jak by sam problem był w radiu lub w jego podłączeniu. Sprawdziłbym wtyczki czy wszystkie piny są dobre i nie ma jakiś wygiętych oraz przeczyścił złącza. Przyjrzyj się też na wtyczki i kable czy tam nic nie było kombinowane.

Kolejna sprawa bezpiecznik tak sam z siebie nie wysiada w radiu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2023, 11:50

Nie znam dokładnie historii tego radia, jestem właścicielem tego auta od niedawna. Poprzedni właściciel mówił że radio działało i nagle przestało, mi się odpaliło po wymianie właśnie tego bezpiecznika na nowy, przed wymiana bezpiecznika sprawdzałem oczywiście piny w wtyczce od zasilania i tam wyglądało wszystko dobrze kable wszystkie które były w całej wiązce były w kostce więc tu jest raczej ok. Przeglądając internet w poszukiwaniu rozwiązania natkenelm się na post że takie coś może się dziać przez to że navi jest padnięta i ona wzbudza licznik do działania, faktycznie navi w tym radiu nie działa wyskakuje jakiś błąd po niemiecku poza tym radio śmiga. Co myślisz czy niedziałającą navi może być powodem dlaczego te liczniki nie gasna? Dawać radio do naprawy? Czy raczej przyczyna może być gdzieś indziej?
Urtas
Nowicjusz

30 Lis 2023, 12:05

A nie lepiej by było kupić takie radio ( na allegro za jakieś 10 - 130 zł kupisz ) i podmienić? Zobaczysz czy to wina radia. Jak radia, to zostawiasz i masz. A jak będzie to samo, to radio możesz zawsze odesłać ( masz na to 14 dni ).
Tylko pytanie, czy wymiana tego radia jest możliwa plug&play czy trzeba patrzeć na numery, podłączać sie pod kompa itd. Może koledzy coś podpowiedzą. Bo jak plug&play to myślę, że nie ma sie co zastanwiać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2023, 15:12

Radio raczej fabrycznie było bo poprzedni właściciel dał mi płyty od navigacji, i jak duszę przycisk od navi wyskakuje komunikat że mam włożyć płytę od navi i wkładam ale jej nie czyta w ogóle która bym płytę nie włożył to nie czyta nawet z muzyką chyba jest napęd uszkodzony. Podłączyłem dzisiaj jeszcze raz radio ogólnie do niego podłącza się 3 kabelki 1 to zasilanie i głośniki drugi to antena radiowa i 3 właśnie nie wiem do czego może być wychodzi on w desce mniej więcej z strony kierownicy i jego właśnie nie podłączyłem i ogólnie radio gra navi jak nie działo tak nie działa nic się nie zmieniło bez tego kabelka, zamknęłem auto po 10 min radio zgasło ale przebieg świeci dalej poczekam do godziny czasu i zobaczymy co będzie najwyżej je odłączę. Jutro mam zamiar gdzieś na szortach poszukać takiego radyjka w Fordach i zobaczymy czy zadziała jak pozamieniam. Wysyłam zdj pod spodem wtyczki jak wygląda jedno miejsce jest puste ale żadnych kabelków nie ma żeby tam coś miało być. I też nie widać żeby tam "nasi już byli"
Urtas
Nowicjusz

30 Lis 2023, 19:29

Problem z niegasnacym przebiegiem rozwiązałem bo gdy nie podłączyłem tego kabelka radio gaśnie po około 10min a przebieg po około 20-30min zastanawia mnie czemu tak długo się świeci i czy idzie jakoś skrócić czas tego podświetlenia, czytając na internecie to pisali użytkownicy c-Maxa że ten typ tak ma i niby to normalne ale dla mnie dziwne trochę zastanawiam się czy jak podłącze go pod komputer dedykowany do Forda to będę mógł to jakoś zmienić. Poniżej zdjęcie na którym zaznaczyłem czego nie podłączałem, po tym jak nie podłączyłem tego kabelka (nie wiem sam od czego może być) podświetlenie przebiegu i radio gaśnie.
Urtas
Nowicjusz

01 Gru 2023, 09:51

Wygląda to na złącze od kabla z anteny GPS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000