Niebieskie postojówki

13 Lut 2008, 14:26

Nie zakładając już nowego tematu - czy do przyciemnionych kloszy tylnych lamp niebiescy sie doczepiają i można za to stracić dowód?
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

14 Lut 2008, 22:25

Jak najbardziej tak.
Kolego Bryann - jesteś w błędzie - nie wolno stosowac w oświetleniu samochodu żadnych kolorowych żarówek,oprócz tych,które dopuszczają przepisy.W warunkach technicznych jest wyraźnie napisane,jakie mają być kolory poszczególnych świateł w oświetleniu pojazdu.Są nawet określone kolory lampek kontrolnych.Nie wolno nawet stosować różnego rodzaju podświetlania tablic rejestracyjnych (oprócz tego,o którym mówią przepisy),anten radiowych czy spryskiwaczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2008, 22:57

MotoAlbercik napisał(a):Jak najbardziej tak.
Kolego Bryann - jesteś w błędzie - nie wolno stosowac w oświetleniu samochodu żadnych kolorowych żarówek,oprócz tych,które dopuszczają przepisy.W warunkach technicznych jest wyraźnie napisane,jakie mają być kolory poszczególnych świateł w oświetleniu pojazdu.Są nawet określone kolory lampek kontrolnych.Nie wolno nawet stosować różnego rodzaju podświetlania tablic rejestracyjnych(oprócz tego,o którym mówią przepisy),anten radiowych czy spryskiwaczy.

Wiem wiem :) to był tylko taki wybryk wyobraźni :) zanim jeszcze zrobilem prawko, ojciec przestrzegł mnie przed tym, żebym nawet nie kombinował nic z kolorami świateł, bo można stracić dowód za to. Sam tato miał w mercedesie 123 :) (stara dobra bryka hehe) te lufciki na masce co są (spryskiwacze) nie wiem jak się fachowo nazywa to :D to miał je z takimi błękitnymi diodami...nie włączał ich wogóle właśnie z powodu policji. A wyglądało suuuper :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

20 Lut 2008, 17:23

Moj kumpel sobie na lusterka w golfie II załoożył niebieskie diody i służą również jako kierunkowskazy hehe, ten to ma tupet, ale jak go złapali t dostał za prędkość tylko mandat
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

20 Lut 2008, 23:49

Może nie zauważyli niebieskich kierunkowskazów :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

13 Mar 2008, 15:39

Nasza policja jest mało spostrzegawcza :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

20 Mar 2008, 23:48

dobra
a jak ktoś ma fabrycznie niebieskie(lub inne) xenony
to co??
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

21 Mar 2008, 09:22

Tego ci kolego nie powiem ale chyba nic nie mogą zrobic :D
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

21 Mar 2008, 11:24

Ja mam w swojej corsie zmienione lampy na angel eyes z soczewkami specjalnie pod ksenony. Zalozylem juz jakis czas temu barwe 8000k i niebieskie postojowki...mialem juz 2 kontrole z tego powodu ale za kazdym razem nabieraja sie ze postojowki tez sa podlaczone pod instalacje i tak swieca:) Jednak mojego kumpla skasowali sporo za to ze mial niebieskie postoje.
flex
Nowicjusz

02 Cze 2008, 18:28

Siwy, jak masz xenony fabryczne, czy nawet zakładane na życzenie w warsztacie to masz na to homologację i nic Ci nie mogą zrobić. Tu chodzi o niebieskie diody łatwo dostępne w elektronicznych sklepach albo nawet w TESCO
Smakoszek
Aktywny

02 Cze 2008, 22:53

Smakoszek napisał(a):Tu chodzi o niebieskie diody łatwo dostępne w elektronicznych sklepach albo nawet w TESCO

A na opakowaniach jest napisane, że posiadają homologację?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Cze 2008, 15:36

Na opakowaniu albo w środku kartka z informacjami. A co do tych z tesco to możesz sobie użyć do oświetlenia wewnątrz pojazdu, i też w taki sposób żeby nie oślepiało kierowców i Ciebie.
Smakoszek
Aktywny

07 Cze 2008, 22:31

Witam szanownych kolegów :D

Myślę, że ten link pozwoli wam uniknąć nieporozumień związanych z żarówkami :D
http://www.ifp.pl/html/rd/03_32_262/03_32_262.html - załącznik numer 6

Pozdrawiam ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Cze 2008, 22:09

Ja takie miałem i mam jak narazie mnie nie zatrzymali, i jest GIT :)
Sasza
AdamSasza
Nowicjusz

Miejscowość: Gdów

24 Lip 2008, 15:25

Nie radziłbym ryzykować z niebieskimi lampami z przodu, znajomy miał w VW Transporterze i okazały sie jego najdroższymi żarówkami jakie kupił. Gdyby policjanci zabrali dowód kosztowało by to go jeszcze więcej.

ps. Mi takie światła się nie podobają, ale wiadomo, w gusta się nie wnika. Do tego przyznaje rację funkcjonariuszom, gdyby nie było ustalonego porządku zaczęły by się kombinacje ze wszystkimi kolorami, jak w święta na choince.
Polska młodzież driftuje polskimi samochodami
polakko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa