Niebieskie postojówki

13 Kwi 2009, 12:19

Samii napisał(a):A wszytko tak naprawdę zależy od interpretacji przepisów:
Aby było ciekawiej, dla uściślenia :wink: Tak mówi:

:idea: Kodeks Drogowy Art. 66 pkt. 4 głównie podpunkt 3), ale i podpunkt 4) tez jest ciekawy :wink:

"Art. 66

4. Zabrania się:
[...]
  • umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;
  • wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia; nie dotyczy to pojazdów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego i Straży Granicznej;
[...]"

Pozdrawiam

niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych
postojówki nie są błyskowe, jest to światło ciągłe więc na upartego można by się od tego wykręcić, podobnie nie ma tu nic o światłach zielonych, wszystko zależy od pana mundurowego. Poza tym to tylko postojówki ja nie widze w tym żadnego problemu, światła mijania mam białe, postojówki normalnie są widoczne jako małe niebieskie punkciki a światło podczas normalnej jazdy i tak pada białe to po prostu chore prawo w dodatku nadużywają go bo te sygnały nie są błyskowe. Teoretycznie w takim razie nie wolno używać również alarmów samochodowych bo mają zmienny ton a każdy z nas kto ma centralny zamek powinien ustawić sobie zamykanie auta na tryb cichy bez piknięcia...
kinnrock
Nowicjusz

23 Kwi 2009, 19:51

Witam.Moj brat ma w golfie niebieskie postojowki i go dwa razy juz zlapali i dostal 150zl a za drugim wzieli mu dowod :grin:
misiek916
Nowicjusz

24 Kwi 2009, 14:53

Jeszcze jak miałem zwykłe reflektory w swoim clio miałem niebieskie postoje to zatrzymali mnie i kazali zmieniać przy nich i póścili. Pozniej miałem całkiem białe diody, efekt super a i zgodnie z przepisami bo swiatło musi być białe albo żółte, tak mi powiedział pan niebieski podczas kontroli ;) teraz mam u siebie lampy angel eyes z czterema niebieskimi ringami i żarówki Osram Cool Blue, jak mnie zatrzymują to im pokazuje homologacje lamp i mowie że diody w ringach są takie od nowości i nie da sie tego zmienic i mnie puszczają;) Także zamiast niebieskich postojówek polecam całkiem białe, efekt jest świetny, a policja nie będzie miała się do czego przyczepić ;)
Seba_I
Nowicjusz

Miejscowość: Wędrzyn

30 Kwi 2009, 08:56

Ja posiadam żarówki postojowe LED białe, bo przepisy mówią, że możemy używać tylko białe i żółte, a pozostałe są zarezerwowane dla specjalnych służb.

Pozdro :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Maj 2009, 22:24

Witam,

A może się orientujecie jak to jest z dodatkowymi światłami LED z przodu.
Mam zwykłe światła białe i chciałbym dodatkowo dołożyć małe niebieskie lampki LED pod zderzakiem.

Wolno tak?
pixel70
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

06 Maj 2009, 15:04

pixel70 napisał(a):Witam,

A może się orientujecie jak to jest z dodatkowymi światłami LED z przodu.
Mam zwykłe światła białe i chciałbym dodatkowo dołożyć małe niebieskie lampki LED pod zderzakiem.

Wolno tak?

Możesz to zrobić, ale nie niebieskie. Tylko białe LED.

Pozdro :cool:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak naładować akumulator?
    Ładowanie akumulatora to pozornie łatwe zadanie, jednak może nastręczyć pewnych trudności. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Przede wszystkim należy pamiętać, że akumulator może być ładowany jedynie prądem stałym. Dlatego ...

08 Cze 2009, 08:01

A co do czerwonych ? jak by dobrze sie przypatrzyc to one z zoltymi sie wymieszaja nawet ladnie :) i czy mozna jakos homologacje na to zalatwic ? kupilem czerwone postojowki w sklepie z czesciami tuningowymi :) poki co wczoraj po nocy jezdzilem i cisza i spokoj :)

pozdrawiam :)
Kozlof
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

08 Cze 2009, 14:13

Możesz i 10 lat tak przejeździć i Cię nikt nie złapie, a mogą Cię jutro złapać i dowód rejestracyjny odbierzesz w urzędzie miejskim :) z tym, że niebieskie mogą Ci jeszcze odpuścić, ale czerwonych raczej nie, bo czerwone światła mogą być tylko z tyłu samochodu
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Wrz 2014, 21:04

ok wiem ze polskie prawo jest do tylu o jakies 300 lat i jest idjotyczne a gliniarze wredni, ale mnie interesuje jazda na niebieskich postojowkach w uk pozdro
zybbi
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 07 1996
Auto: A4

06 Paź 2014, 07:39

Fajnie ty wygląda szkoda że w PL nie można mieć :c
vanolej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1978
Auto: land rover
Silnik: 1
Paliwo: Benzyna