Niebieskie postojówki

13 Kwi 2009, 12:19

Samii napisał(a):A wszytko tak naprawdę zależy od interpretacji przepisów:
Aby było ciekawiej, dla uściślenia :wink: Tak mówi:

:idea: Kodeks Drogowy Art. 66 pkt. 4 głównie podpunkt 3), ale i podpunkt 4) tez jest ciekawy :wink:

"Art. 66

4. Zabrania się:
[...]
  • umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;
  • wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia; nie dotyczy to pojazdów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego i Straży Granicznej;
[...]"

Pozdrawiam

niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych
postojówki nie są błyskowe, jest to światło ciągłe więc na upartego można by się od tego wykręcić, podobnie nie ma tu nic o światłach zielonych, wszystko zależy od pana mundurowego. Poza tym to tylko postojówki ja nie widze w tym żadnego problemu, światła mijania mam białe, postojówki normalnie są widoczne jako małe niebieskie punkciki a światło podczas normalnej jazdy i tak pada białe to po prostu chore prawo w dodatku nadużywają go bo te sygnały nie są błyskowe. Teoretycznie w takim razie nie wolno używać również alarmów samochodowych bo mają zmienny ton a każdy z nas kto ma centralny zamek powinien ustawić sobie zamykanie auta na tryb cichy bez piknięcia...
kinnrock
Nowicjusz

23 Kwi 2009, 19:51

Witam.Moj brat ma w golfie niebieskie postojowki i go dwa razy juz zlapali i dostal 150zl a za drugim wzieli mu dowod :grin:
misiek916
Nowicjusz

24 Kwi 2009, 14:53

Jeszcze jak miałem zwykłe reflektory w swoim clio miałem niebieskie postoje to zatrzymali mnie i kazali zmieniać przy nich i póścili. Pozniej miałem całkiem białe diody, efekt super a i zgodnie z przepisami bo swiatło musi być białe albo żółte, tak mi powiedział pan niebieski podczas kontroli ;) teraz mam u siebie lampy angel eyes z czterema niebieskimi ringami i żarówki Osram Cool Blue, jak mnie zatrzymują to im pokazuje homologacje lamp i mowie że diody w ringach są takie od nowości i nie da sie tego zmienic i mnie puszczają;) Także zamiast niebieskich postojówek polecam całkiem białe, efekt jest świetny, a policja nie będzie miała się do czego przyczepić ;)
Seba_I
Nowicjusz

Miejscowość: Wędrzyn

30 Kwi 2009, 08:56

Ja posiadam żarówki postojowe LED białe, bo przepisy mówią, że możemy używać tylko białe i żółte, a pozostałe są zarezerwowane dla specjalnych służb.

Pozdro :)
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

05 Maj 2009, 22:24

Witam,

A może się orientujecie jak to jest z dodatkowymi światłami LED z przodu.
Mam zwykłe światła białe i chciałbym dodatkowo dołożyć małe niebieskie lampki LED pod zderzakiem.

Wolno tak?
pixel70
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

06 Maj 2009, 15:04

pixel70 napisał(a):Witam,

A może się orientujecie jak to jest z dodatkowymi światłami LED z przodu.
Mam zwykłe światła białe i chciałbym dodatkowo dołożyć małe niebieskie lampki LED pod zderzakiem.

Wolno tak?

Możesz to zrobić, ale nie niebieskie. Tylko białe LED.

Pozdro :cool:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...

08 Cze 2009, 08:01

A co do czerwonych ? jak by dobrze sie przypatrzyc to one z zoltymi sie wymieszaja nawet ladnie :) i czy mozna jakos homologacje na to zalatwic ? kupilem czerwone postojowki w sklepie z czesciami tuningowymi :) poki co wczoraj po nocy jezdzilem i cisza i spokoj :)

pozdrawiam :)
Kozlof
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

08 Cze 2009, 14:13

Możesz i 10 lat tak przejeździć i Cię nikt nie złapie, a mogą Cię jutro złapać i dowód rejestracyjny odbierzesz w urzędzie miejskim :) z tym, że niebieskie mogą Ci jeszcze odpuścić, ale czerwonych raczej nie, bo czerwone światła mogą być tylko z tyłu samochodu
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

25 Wrz 2014, 21:04

ok wiem ze polskie prawo jest do tylu o jakies 300 lat i jest idjotyczne a gliniarze wredni, ale mnie interesuje jazda na niebieskich postojowkach w uk pozdro
zybbi
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 07 1996
Auto: A4

06 Paź 2014, 07:39

Fajnie ty wygląda szkoda że w PL nie można mieć :c
vanolej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1978
Auto: land rover
Silnik: 1
Paliwo: Benzyna