Niebieskie postojówki

17 Sie 2007, 11:58

Właśnie założyłem takie. Wiem, że to nielegal ale czy według Was duże jest ryzyko dostania mandatu lub utraty dowodu jeśli seryjne żarówki bede woził przy sobie i w razie kontroli zmienie przy nich odrazu? Jeśli ktoś również takie posiada to niech napisze o doświadczeniach itd.
Pozdro.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

17 Sie 2007, 13:24

Witam.
To zależy tez od gliniarzy.
U mnie tez były zalożone, a były dlatego, ze przez nie zatrzymali mnie gliniarze.
Całe szczęście, że byli tak uprzejmi i dali znać o swoim koledze, który moze mi zabrać nawet dowód.
Dobrze, że były seryjne w alfie w bagażniku to odrazu przy nich wymiana i w droge, bo akurat na czasie mi zależało, by jak najszybciej do domu dotrzeć.
I teraz od tamtego czasu jazda na seryjnych i mam spokój :wink:

Wiec nie wiem jak wolisz, myślę, że jazda do pierwszego zatrzymania tylko przez światła - bynajmniej narazie mas radoche wyjątkowości :P

Pozdrawiam
Samii
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Sie 2007, 11:46

Nie wiem czemu ale efekt niebieskich postojówek mi sie zajebiście podoba (chociaz niektórzy mówią, że to agrotuning :lol: ). Żeby tylko nie trafić na złośliwych pałkarzy...
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

19 Sie 2007, 20:25

Osobiście tego nie praktykuję, ale w mojej okolicy już dłuższy czas jeżdzą na niebieskich i nic. Masz rację, to zależy od panów niebieskich :D
lasty
Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

13 Paź 2007, 15:50

Witam...

Mowa tu o żarówkach... mnie za szyby tylne zatrzymali bo mam ciemne... a zaraz atest... a to to a to tamto... :/ ale jeśli o światłach mowa... ja też miałem... i dowód już mi chcieli zabrać... ale im gadałem, że popaliły mi się i takie miałem to założyłem... co miałem robić...?? bez świateł ganiać? ;] no i w końcu dowód mi oddali... co lepsze 4 radiowozy mijałem i zaden nie zatrzymał... tylko 5-ty... i najlepsze to pod bramą zatrzymali.. miałem bramę otwierać... całe miasto przejechałem i ni sygnału ni co...!

Pozdrawiam.

P.S.
niebiescy panowie i niebieskie żarówki... może to ich drażni jak płachta na byka? ciekawe co z zielonymi...? hmmm.. tajniacy? ;] ;d
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

30 Gru 2007, 17:14

Jak zwykle polskie prawo ma jakies absurdy a to jeden z nich. Moj kumpe ma takie w Astrze mi bardzo ładnie wygląda .
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

Miejscowość: Wołczyn
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] VW Touareg III
    VW pokazał kolejna auto nie dla ludu. W środku pełno elektroniki rodem z nowych Audi z... 15 calowym ekranem dotykowym i 12 calowymi zegarami na czele. Waga spadła o jakieś 100kg w porównaniu do poprzednika. Zapowiedziano ...
    Toyota TS050 Hybrid po raz pierwszy w Silverstone
    W weekend 16-17 kwietnia zaczynają się Mistrzostwa Świata FIA w wyścigach długodystansowych (FIA World Endurance Championship). W 6-godzinnym wyścigu w Silverstone w Wielkiej Brytanii Toyota GAZOO Racing wystawi nowy bolid, ...

30 Gru 2007, 17:25

W moim miescie stała taka calibra i miała całkiem białe i migały na dodatek. Chyba sie go czepili. Bo juz tego nie ma. Mi osobiscie kojazy sie to z agrotuningiem.
pozdro for all
michalp
Początkujący

Miejscowość: Wołczyn

02 Sty 2008, 20:39

Kolorowe światła nie są tolerowane przez policje nie radze zakładac.
Ale jak sie nie boisz i nie szkoda ci kasy na mandat i punkty to pewnie.
Pozdrawiam norpaw :lol:
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

02 Sty 2008, 22:15

Wygląda bardzo fajnie, ale niestety nie legal. Niebiescy koledzy powinni zabrać dowodzik, ale zawsze można się dogadać.
:)
keeway_matrix...
dandys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: 3miasto_Gdańsk

05 Sty 2008, 22:38

8) to jest tak moi Koledzy. jeżeli dobry miś się trafi to pozwoli zmienić na białe, jak trochę gorszy to od 50 do 150zł za niesprawne auto, jak bardzo niedobry to zabierze dowód i 150 zł. Sam jeżdżę na blue więc się z tym liczę ;pp

p.o.z.d.r.a.w.i.a.m.
opel calibra 2.0 OHC
citroen xantia 1.9TD
renault 19 1.9D
opel corsa 1.4 OHC
vw passat b5 3BG
Radeo87
Nowicjusz

Miejscowość: Zaręby

06 Sty 2008, 17:01

Radeo87 napisał(a): 8) to jest tak moi Koledzy. jeżeli dobry miś się trafi to pozwoli zmienić na białe, jak trochę gorszy to od 50 do 150zł za niesprawne auto, jak bardzo niedobry to zabierze dowód i 150 zł. Sam jeżdżę na blue więc się z tym liczę ;pp

p.o.z.d.r.a.w.i.a.m.

nom ale znalazłem patent na światła :D w przednich lampach założyłem tzw. "filtry" które barwią światło na niebiesko.. :) trzymali mnie i na dowód tego, że mam białe otworzyłem maskę i wyjąłem żarówkę :) jakie było zdziwienie... powiedziałem, że jak było te auto kupione to tak było. a nie będę tłukł lampy (drugi raz - pierwszy to jak mi zniszczyli samochód pod klubem), żeby coś tam wyjąć... ;] i zjedli to :) hehe... i jeszcze tylko przyciemnię całe wnętrze lampy oprócz odblasku :D i prysnę z wierzchu lampy jedną warstwą lakierem do przyciemniania świateł i gra gitara :D a kierunki jakieś 3 :D

p.s.
zapraszam na stronkę. tam będą już niebawem fotki mojego autka :) co prawda robione jakiś czas temu ale zawsze jakieś :)

pozdrawiam.
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

17 Sty 2008, 16:56

Też mialem niebieskie postojówki w aucie do czasu, kiedy zatrzymała mnie policja, chcieli mi zabrać dowód, ale ugadałem ich że wyjmę i poszli mi na rękę, ale przynich wyjmowałem, kazali mi na stacji benzynowej kupić drugie, nieujechałem 50km a tu następna kontrola a ja bez postojówek i lipa. A teraz mała ciekawostka: wytłumaczyłem im że 50km wcześniej wyciągnołem je bo były niebieskie, a panowie policjanci nato żebym założył je spowrotem, a gdy znajdę jakąś stację benzynową gdzie dostanę zwykłe żaróweczki to żebym zmienił. Jedni kazali wyjąć, a drudzy włożyć :-). Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

17 Sty 2008, 17:40

To jest wlasnie to. Bezensowne polskie prawo. Co Panów "niebieskich" powinno interesować to, czy ja jeżdżę na niebieskich, zielonych czy czarnych światłach. Światła to światła. Widać mnie a to przecież najważniejsze...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

17 Sty 2008, 22:53

A wszytko tak naprawdę zależy od interpretacji przepisów:
Aby było ciekawiej, dla uściślenia :wink: Tak mówi:

:idea: Kodeks Drogowy Art. 66 pkt. 4 głównie podpunkt 3), ale i podpunkt 4) tez jest ciekawy :wink:

"Art. 66

4. Zabrania się:
[...]
  • umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;
  • wyposażania pojazdu w urządzenie informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia; nie dotyczy to pojazdów specjalnych Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego i Straży Granicznej;
[...]"

Pozdrawiam
Samii
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Sty 2008, 22:56

Tak więc z przepisów wynika, iż można zakładać np zielone światełka :) tyle że ten kolor nie robi juz takiego wrażenia...a niebieski to miodzio hehe :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam