Witam, rozglądam się dosyć mocno za samochodem.
Nie jestem jednak w stanie samodzielnie rozwiązać swojego problemu więc zwracam się z prośbą do osób, które w branży motoryzacyjnej czują się jak ryby w wodzie.
Na początek kilka faktów:
- nie podobają mi się nadwozia kombi - najlepiej sedan, jakiś hatchback i SUV też ewentualnie wchodzą w grę, coupe raczej odpada bo celuję w 4 drzwi,
- fajnie jakby samochód był młodszy niż starszy (ale to nie jest wyznacznikiem, więcej poniżej),
- skrzynia manualna
- przebiegi jakie rocznie wykonuję to około 30 tyś. więc diesel (od zawsze jeżdżę dieslem), aczkolwiek gdzieś tam w głowie świta pomysł o benzynie z gazem,
- rozkład moich tras rozkłada się następująco - 70/20/10 - autostrady/miasto/tereny zamiejskie, góry, wsie
- prawie na pewno napęd
4x4 - moc samochodu, tutaj im więcej tym lepiej, tzn. lubię sobie czasami bardziej dynamicznie powchodzić w ciasne zakręty czy nieco żwawiej przycisnąć, dlatego auto nie może być statkiem na kołach,
- auto kupuję na +/- 5 lat, lub do jesieni 2019 - praca
- nie mam żadnych uprzedzeń do do marek, nie jestem też zapaleńcem żadnej konkretnej
Szukam auta, które nie będzie się nagminnie psuło, a jego koszty eksploatacji będą oscylować w akceptowalnych kwotach. Jestem jednak świadomy, że wraz z komfortem i frajdą rosną koszta utrzymania i na to też się godzę. Chciałbym, żeby auto miało napęd na cztery koła ponieważ czasami zdarza mi się zjechać z asfaltu a zimą to na pewno pomoże, ponadto na pewno lepsza przyczepność latem.
Teraz pytanie, ile mam wydać na samochód? Budżet to 50k ale rozglądam się za wszelakimi pojazdami. Poniżej przedstawię kilka swoich propozycji i proszę Was o wyrażenie swoich opinii na ten temat.
Audi A4B6
- cena 15-20k - dosyć sporo jak za samochód piętnastoletni, plus jest taki, że na pewno w ciągu kilku lat dużo nie straci na wartości,
- napęd na 4 koła
- diesle mimo, że 1.9 uchodzi za trwały, mimo, że te 130km podobno jakoś już jedzie, to przebiegi po ponad 300k jednak nie zachęcają
- benzyna 1.8 - podobno fajnie współpracuje z gazem (nie wiem jaki koszt założenia) no i na pewno nie można mu zarzucić ospałości,
- na plus na pewno jakość wykonania wnętrza
Audi A4B7
- myślę, że tutaj do 30k można znaleźć już coś wartego uwagi, tyle że znowu, 2005-2007 lata produkcji to jednak dosyć leciwe bryki jak na swoją cenę,
- napęd na 4 koła
- diesel 3.0 - czytałem, że mają one problemy z rozrządem, a w zasadzie to użytkownik ma z nim problem jeżeli nie ma 5 tyś wolnej gotówki na jego wymianę, ale z drugiej strony nie wymienia się tego co roku, a wrażenia z jazdy na pewno to rekompensują,
- benzyna 1.8 z gazem podobno fajnie pracuje, ale ceny egzemplarzy, zwłaszcza w quattro czasami powalają z nóg,
- 2.0 diesel czytałem że nie jest polecany
Audi A4B8
- cena to raczej górna granica mojego budżetu - 40-50k
- rocznik nie taki młody 2008-2010 więc pewnie też coś za uszami swoje ma
- napęd na 4 koła
- 2.0 diesel CR - to już chyba udana jednostka i na tym bym się skupiał, benzyniaki podobno porażka,
BMW 3 E90
- te starsze około 2005 roku to myślę, że do 30k, te nowsze w okolicach 2010 roku to z 40k
- silniki 3.0 diesel, podobno udane, przynajmniej bardziej od audi
- benzynowe - nie wiem
Skoda SuperB II
- około 40k, a na plus na pewno może być to, że jest krajowa więc i historia bardziej wiarygodna
- 2.0 diesel CR
- napęd na 4 koła
- na pewno duża i komfortowa
Skoda Octavia III
- 40-50k
- 2.0 diesel CR
- brak napędu na 4 koła
- stosunkowo młoda
- prawdopodobnie najtańsza w utrzymaniu
Doradźcie co byście wybrali na moim miejscu? Może coś ze stajni Subaru? Może jakiś Mercedes? Jak wcześniej wspominałem te moje wypociny bazują na jakiś artykułach w internecie oraz portalach aukcyjnych, dlatego niezbyt rzetelne źródła wiedzy.
Podrzućcie jakieś alternatywy czy cokolwiek co mi rozjaśni wybór
![Szczęśliwy :D]()
Dzięki!