Niedrogie, pakowne auto dla młodej kobiety.

15 Cze 2018, 19:12

Część wszystkim! Mam do was pytanie, a raczej potrzebuje porady. Od przeszło pół roku jestem posiadaczką prawa jazdy, teraz zebrałam się w sobie żeby kupić swoje pierwsze auto. Sytuacja mi się skomplikowała, w sierpniu urodzę bliźniaki;) Jestem sama więc potrzebuje kupić auto. Mam nieduży budżet bo max 10 tysięcy, celuje w hatchbacka albo kombi. Będę podróżować sama, i z dziećmi. Rocznie będę robić około 5-10 tys km rocznie. Ważnym aspektem jest tanie utrzymanie. Pozdrawiam;)
Oliwia888

15 Cze 2018, 19:19

Oliwia888 napisał(a): celuje w hatchbacka albo kombi.

A może jakiś minivan
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2018, 19:40

W sumie nie głupi wydaje się ten scenic. A co myślicie o lagunie w kombi, albo volkswagenie passacie B5 ?
Oliwia888

15 Cze 2018, 19:46

Laguny II FL nie kupisz w tym budżecie, a na jedynkę za dużo kasy.
Passat nie spełnia roli taniego w utrzymaniu. To samo A4.

Scenic jest bardzo fajną opcją, bo na zewnątrz duży nie jest, a w środku miejsca sporo. Do tego łatwo się parkuje, taki przeszklony autobus.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2018, 19:51

Lagune odpuść bo to śmietnik. Passat to wdzięczne auto warte polecenia. Ode mnie
Vectra C
Seat Toledo
Mondeo mk3
Vw Bora
Skoda Octavia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Cze 2018, 20:08

Dałeś dość dużo propozycji, a co uważasz za naprawdę warte polecenia?
Oliwia888

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Akumulator zimą
    Śnieg, ostry mróz… jednym słowem zima – to czas, kiedy nawet najlepsze akumulatory potrafią zawieść i spowodować, iż nasz samochód w pewnym momencie po prostu nie odpali. Co robi wtedy kierowca? ...

15 Cze 2018, 20:18

Kao napisał(a):Vectra C
Seat Toledo
Mondeo mk3
Vw Bora
Skoda Octavia

IMO trzeba wyrzucić vectrę, Auto ogólnie spoko, ale przy max 10k będzie to grzebanie wśród trupów.

Reszta spoko, mondeo najbardziej przestronne. Dalej octavia - konstrukcja prosta jak drut, strasznie tandetnie wykonane wnętrze nooo ale jest bardzo trwała bo nie ma się co zepsuć, coś za coś.
Bora i toledo imo tak sobie, auta oparte na golfie i w sumie nie mam pojęcia dlaczego tak trzymają ceny.

Do zestawienia dorzucę Ci volvo S40/V40, fajny stosunek jakość/cena, wygodne, nieźle wyposażone. W utrzymaniu będzie troszkę droższe niż taka octavia ale oferuje coś co powinno się brać pod uwagę przy wożeniu dzieciaków - bezpieczeństwo powyżej średniej.
Kolejna opcja to Peugeot 307, w miarę ciekawe i "współczesne" auto. W wersji SW (kombi) masz z tyłu 3 oddzielne co będzie super opcją przy fotelikach.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Cze 2018, 20:28

Przeglądam sobie te volva i widzę że do przyzwoitego egzemplarza musiałabym trochę dobierać. Chyba jednak zdecyduję się na jakiegoś volkswagena albo tego peugeota w kombi.
Oliwia888

15 Cze 2018, 20:30

Oliwia888 napisał(a):Przeglądam sobie te volva i widzę że do przyzwoitego egzemplarza musiałabym trochę dobierać.

Chodzi o model do 2004
Invi
Forumowicz VIP

15 Cze 2018, 20:32

Oliwia888 napisał(a):Chyba jednak zdecyduję się na jakiegoś volkswagena

Pamiętaj tylko że w przypadku Passata zrobienie przedniego zawieszenia to koszt 1,5k, a na jakoś specjalnie długo nie starcza (większość osób robi to na śmieciowych częściach i sprzedaje, więc przygotuj się na remont).
galakty
Forumowicz VIP

15 Cze 2018, 20:45

Aha, to nie wiedziałam. Nie znam się w ogóle ;) To rzeczywiście może być dobry wybór.
Oliwia888

15 Cze 2018, 22:00

Invi napisał(a):trzeba wyrzucić vectrę, Auto ogólnie spoko, ale przy max 10k będzie to grzebanie wśród trupów.
1.8 benzynke kupi spokojnie i to najlepsza propozycja.

Invi napisał(a):Bora i toledo imo tak sobie, auta oparte na golfie i w sumie nie mam pojęcia dlaczego tak trzymają ceny.
może dlatego że są poprostu dobre. Nie można im nic złego zarzucić.

Według mnie to dobre przestronne i w miare tanie w eksploatacji propozycje.

Galakty, zawieszenie zrobione za 1.5k w passacie dla koleżanki spokojnie starczy na ponad 5 lat !!!
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Cze 2018, 22:06

Kao napisał(a):Nie można im nic złego zarzucić.

Oprócz tandetnego wnętrza, zwykle słabego wyposażenia, braku jakiegokolwiek komfortu i przestarzałego tylnego zawieszenia rzeczywiście nic.
Invi
Forumowicz VIP

15 Cze 2018, 22:19

Starczy na 5 lat, ale po co jej wciskać Passata (który imho duży nie jest) skoro może kupić nowsze, lepsze auto a za zawieszenie zapłacić połowę tego? Albo jeszcze mniej?

Skoro szuka małych kosztów, to polecajmy małe koszty, a nie specjalnie wrzucajmy drogie zawieszenie nie dając nic w zamian. Zauważ że będzie miała dwójkę dzieci, za te 700-800 zł nakupuje im skoro rzeczy, zamiast ładować hajs w Passata... Niech bierze Octavię, to samo a taniej. Cały czas patrzysz i doradzasz wszystkim przez pryzmat tego że umiesz w samochodzie sam zrobić i często je zmieniasz, a większość ludzi się tym nie kieruje.
galakty
Forumowicz VIP

15 Cze 2018, 22:48

Ja passata jej nie wciskam, poprostu prostowałem Twoją mało kompetentną wypowiedz.
galakty napisał(a):Cały czas patrzysz i doradzasz wszystkim przez pryzmat tego że umiesz w samochodzie sam zrobić i często je zmieniasz, a większość ludzi się tym nie kieruje.

Patrze przez pryzmat doświadczenia i autopsji a nie teorii wygrzebanej z neta tak jak to jest u Ciebie. Jak wiedzą forumowicze mieszkam we Francji i pracuje głownie z autami francuskimi i głośno mówię że tego śmietnika nikomu nie polecę a wy to chętnie polecacie i nakładacie ludziom kisiel do głowy że to dobre i tanie auta w eksploatacji.

Invi mamy tu kwotę 10k a Ty oczekujesz od auta wyposażenia i komfortu jak w s-klasie a mówiąc że np toledo jest totalnie bez komfortu jest poprostu śmieszne.

Kolejna sprawa że przy przebiegu jaki będzie robić Autorka każde z tych aut wyjdzie nie drogo w eksploatacji.

Nie będziemy tu teraz stwarzać sprzeczek kto ma racje jak to jest prawie przy każdym poście.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika