"Przykładowo porównując ceny części rozrząd do civica 1,4 to koszt 250 złoty i wymiana co ~100 tysięcy. A w oplu 1.6 16v bedzie kosztowało przynajmniej 400 złoty i wymiana co 60 tys."
Ale chyba coś jest nie tak porównujesz silnik 1.4 8v do 1.6 16V ? Bo nie napisałeś ...
Po drugie czy w przypadku Civica rozrząd nie jest na łańcuchu ?
I po trzecie ja również nie przepadam za Oplem, ale chyba własnie eksploatacja Opla i wykonanie nie może być takie źłe i zacofane jaki piszesz, bo przecież nie bez powodu jest to marka ciesząca się dużo popularnością oraz chętnie kupowana na rynku aut używanych, a jeśli się z tym nie zgadzasz to zapewne uważasz całą mase ludzi za debili którzy nie mają pojęcia o samochodach i bezpodstawnie wybierają Opla .. Chyba jest coś tutaj nie tak.
Aha i jeszcze jedno porównujesz za pewne starego Civica do którego części są tanie z Oplem z XXI wieku, który ma zmienne fazy rozrządu co jest bardziej skomplikowane i droższe w naprawie.
Porównaj ceny nowej części Astry IV z cenami do nowego Civica ( w ASO lub u Mechanika ) ..
Ale przyznam że dziwi mnie to do jechania po Francuzach się przyzwyczaiłem ale Opel to nowość. Mały ułamek ludzi na tym forum powiedzą że Opel jest dziadostwem... A jeśli już to może użytkowali Fiatowski 1.9 CDTI albo 1.8 16V ( Aczkolwiek 1.9 jest dosyć dobrą konstrukcją, większe problemy z osprzętem silnika np. alternator itp.)