REKLAMA
Witam serdecznie.
Moja Vectra A prawdopodobnie już niedługo wyruszy do krainy wiecznych spalin i muszę poszukać jakiegoś nowego samochodu. Problem w tym że nie za bardzo się na tym znam. Niby można znaleźć opinie o różnych samochodach, ale praktycznie każdy ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dlatego przychodzę po poradę tutaj. Przede wszystkim na czym mi zależy.
- Żeby autko nie było za duże. Poruszam się dość sporo po ciasnych drogach i ciasnych parkingach i potrzebuje czegoś niedużego. VA przysporzyła mi już trochę problemów, dlatego hatchback > sedan.
- Mało awaryjne. VA miała to do siebie że psuła się bardzo rzadko (pomijając ostatni rok). Wiadomo że zawsze się coś zepsuje (w końcu to mechanika), ale lepiej rzadziej niż częściej
- Benzyna > Diesel.
- Nie zależy mi na szybkim i mocnym silniku. Jeżdżę raczej powoli i rozważnie, unikam autostrad itd. Robię jakieś 10-15 tys rocznie i raczej unikam długich tras, jeśli ma to znaczenie.
- cena jak w tytule, od 6 do 8 tys (tyle mam uzbierane).
Jak na razie zainteresowały mnie Opel Corsa C, Fiat Punto II (miałem jedynkę, i pomijając gnicie to działał długo i sprawnie), Mitsubishi Colt CJ0, Renault Clio. Interesują mnie auta z woj. Śląskiego. Jakby trzeba było coś dopowiedzieć to mówcie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.