Nieoznakowany radiowóz

17 Mar 2010, 19:04

Witam,

Trochę jeżdżę po naszym pięknym kraju i zdarzyło mi się już mieć "na plecach" nieoznakowany radiowóz. Oglądam również znany program, w którym policjanci łapią "Piratów". Akcja jest prosta: zauważenie przekraczającego przepisy, wyrównanie prędkości radiowozu z samochodem popełniającym wykroczenie i następnie pomiar prędkości. Po tych czynnościach zapalają sygnały świetlne i proszą na pobocze kierowcę.

I tu nasuwa się moje pytanie: Czy jest taki zapis w polskim prawie, że nieoznakowany radiowóz bez włączonej sygnalizacji świetlnej (podczas pomiaru prędkości nie jest ona włączona, a prędkości są wyższe niż dopuszczalne na danej drodze) może przekraczać dozwoloną prędkość?

Zawsze panowała opinia, że radiowóz może przekroczyć dozwoloną prędkość jedynie gdy jedzie "na sygnale".

Jaka jest więc prawda? Może przekroczyć dozwoloną prędkość bez sygnalizacji świetlnej?

Pozdrawiam
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

17 Mar 2010, 21:33

Było już to poruszane na forum ale jakoś nie mogę znaleźć.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

18 Mar 2010, 12:58

polo94 napisał(a):I tu nasuwa się moje pytanie: Czy jest taki zapis w polskim prawie, że nieoznakowany radiowóz bez włączonej sygnalizacji świetlnej (podczas pomiaru prędkości nie jest ona włączona, a prędkości są wyższe niż dopuszczalne na danej drodze) może przekraczać dozwoloną prędkość?

Może. Jest to coś w rodzaju "wyższej konieczności".
Ten problem był poruszany też w mediach i generalnie uznano, że nieoznakowane mają prawo do takiej jazdy.
Jest jednak i dla nich haczyk. Policjant w nieoznakowanym musi jak najszybciej i bez zbednej zwłoki zatrzymać przekraczające prędkość auto. Nie może być więc sytuacji, że jedziesz 150 km/h na 90-tce, za Toba nieoznakowany i jedziecie tak przez 10 km, po czym policjant mówi, że nazbierałeś aż 100 pkt. to jest zabronione. Policjant robi pomiar i "sie ujawnia".
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...