Nierówna praca i brak mocy

27 Kwi 2022, 14:46

Witam,
Szukam podpowiedzi. Nierówna praca silnika po odpaleniu na zimnym, słaba moc. Po rozgrzaniu objawy czasami mijają same. Wymieniona lambda (Denso), świece, cewka zapłonowa (NGK). Jeździł dobrze przez chwilę, rano po odstaniu nocy objawy wróciły. Check pokazał kod p1336. Rozkopałam strony z kodami, na zagranicznych wszędzie jednoznacznie wskazują na czujnik położenia wału korbowego (dodam, że sporadycznie mam problem z odpaleniem). Czujnik zamówiony, będzie wymiana.
Sen z powiek spędza mi pytanie czy coś jeszcze może powodować wypadanie zapłonu??
Quintus
Nowicjusz

27 Kwi 2022, 15:37

Jakie auto i silnik?

Kod p1336 oznacza w większości przypadków problemy z czujnikiem wału co nie oznacza, że czujnik trzeba wymienić i to załatwi sprawę.

Quintus napisał(a):Sen z powiek spędza mi pytanie czy coś jeszcze może powodować wypadanie zapłonu??
Np. słaba kompresja. Czy były inne błędy w komputerze? Przy wypadaniu zapłonu powinien być jeden ogólny jeżeli zapłon wypada losowo lub taki wskazujący na konkretny cylinder. Generalnie trzeba to dobrze zdiagnozować bo wymienianie w ciemno czasem nie przynosi efektów a wydajemy sporo kasy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Kwi 2022, 16:00

Dziękuję za odpowiedź :) Peugeot 206 1.4 Był błąd sondy lambda i cewki zapłonowej, dlatego to wymieniłam. A pytam, bo mam podejrzenia też co do wtrysków. Przeważnie po odpaleniu wrzuca się w tryb awaryjny i na benzynie i na gazie. Ale nieraz jest tak, że po przełączeniu na gaz sam się uspokaja i pracuje bardzo dobrze, odzyskuje moc. Dwa lata temu miałam podobne objawy w tym aucie, i też trzy błędy sonda cewka i czujnik wału. Wymieniłam u 'specjalisty' i było dobrze... Wszystko wróciło po dwóch latach. przez ten czas niestety nie trafiłam na uczciwego mechanika, zostałam tyle razy oszukana i naciągnięta, że sama zaczęłam się bardziej interesować tematem. Teraz kupuje części sama. Jak zaczęłam wymieniać to, co wspomniany 'specjalista' wymieniał dwa lata temu to okazało się, że wsadził najtańsze zamienniki jakie były na rynku. Gdzieś tam głęboko wierzę, że jak wymienię ten czujnik to problem się rozwiąże. Jeśli nie, będę musiała poraz kolejny zaryzykować i oddać samochód do warsztatu....
Quintus
Nowicjusz

01 Maj 2022, 20:54

Który to silnik jest,były dwa 8V i 16V.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2022, 02:32

8v. W tej chwili jestem już po wymianie czujnika położenia wału korbowego, dwa dni jazdy bez checka i problemów. Dziś znów to samo. Brak sił.i pomysłów.
Quintus
Nowicjusz

02 Maj 2022, 07:27

Najczęstsze problemy tych silników tyczą tego,co już zostało wymienione na nowe,dochodzą jeszcze; przepustnica oraz sam sterownik silnika,jeśli tutaj przyczyna,nic nie pomoże,zacząłbym od niego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

02 Maj 2022, 07:34

A może jest problem z instalacją lub czytaniem sygnału? Stało się to nagle czy coś było naprawiane?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Maj 2022, 08:55

Quintus napisał(a):Check pokazał kod p1336. Rozkopałam strony z kodami, na zagranicznych wszędzie jednoznacznie wskazują na czujnik położenia wału korbowego

A ten błąd to nie czasami wypadanie zapłonu? Nie wiem po co rozkopywać zagraniczne fora, skoro jest nasze, polskie :) No i można przecież odczytać opis kodu błędu wraz z jego numerem po podłaczeniu się pod np. PP2000.
Ja bym sprawdził na sam początek kompresję na cylindrach. W tym autku dość częstym problemem są wypalone zawory wydechowe. Oprócz tego może to być cewka, świece itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Maj 2022, 09:13

Problemy z niedoborem ciśnienia w żaden sposób logicznie nie tłumaczy dlaczego raz chodzi dobrze a raz niedobrze ale sprawdzić jak najbardziej można, dla zabicia ciekawości :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Maj 2022, 20:35

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) dzisiaj znowu dobrze jechał bez żadnych problemów, ale już nie będę sama grzebać i się zastanawiać co jak i po co :) oddam do serwisu francuzów i zobaczę co wymyślą. Może faktycznie ECU albo te wypalone zawory. Jak się dowiem, to napiszę może komuś się przyda :)
Quintus
Nowicjusz