Nierówne obroty silnika, Seat Cordoba

18 Lut 2013, 00:08

Witam

Mam Seata Cordobe z 1998r. na wolnych obrotach silnik nierówno pracuje, na obrotomierzu nic nie widać. Kontrola na komputerze nic nie wykazuje.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem i może coś doradzić?
rafalm
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

18 Lut 2013, 19:23

szukamy igły w stogu siana:) nawet nie wiemy czy to benzyna czy diesel
kamilszczak01

18 Lut 2013, 22:32

Samochód jeździ na benzynę
rafalm
Nowicjusz

19 Lut 2013, 19:23

tu problemow moze byc cała kupa. Swiece przewody filtr powietrza filtr paliwa zabrudzona przepustnika silnikcZek krokowy no naprawde duzo by tak wymieniac zacznij od tego zaby sprawdzic jak wyglada filtr powietrza no i sprawdzic uklad elektryczny czyli te swiece i przewody
kamilszczak01

21 Lut 2013, 23:01

Świece, przewody były wymieniane. Filrt powietrze i paliwa również. Po jednej wizycie u mechanika wykazało na komputerze sondę Lambda, którą też wymieniłem. Parę dni temu wystąpiły następne dziwne objawy, tzn. silnik zaczął sam wchodzić na obroty.
rafalm
Nowicjusz

23 Lut 2013, 21:38

silniczek krokowy moim zdaniem
kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision ConnectedDrive 2011
    Majestatyczny koncept nadaje formę najnowocześniejszym technologiom oraz nowatorskim pomysłom, natomiast jego głównym zadaniem jest inteligentne zintegrowanie kierowcy, pojazdu i świata zewnętrznego. Wszystko to znajduje ...

23 Lut 2013, 22:42

Tu napisałeś :
rafalm napisał(a):Kontrola na komputerze nic nie wykazuje.
A teraz:
rafalm napisał(a): Po jednej wizycie u mechanika wykazało na komputerze sondę Lambda, którą też wymieniłem
Czy aby nie błądzisz w swoim temacie ? Jeszcze raz przemyśl o co chcesz zapytać .......... A tak na marginesie - z jakiej jesteś dzielnicy Cze-wy ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2013, 19:14

rowniez walcze z tym problemem po wymianie sondy lambda autko chodzilo sztywniej ale po okresie 1,5 tyg zaczely sie problemy kto wie czy nie wina jest sterownik silnika on moze oddzialywac nawet na instalacje lpg chyba czego pewien nie jestem staram sie logicznie podejsc.

u mnie auto lata dobrze lecz sie dlawi czasem (nie jest to staly efekt, potrafi miec napady) lapie nierowna prace silnika w trakcie jazdy przejawia sie to zduszaniem ja mu wtedy od razu gaz do dechy, po 2 sek odblokowuje i wgniata w siedzenie jakbym bolidem jechal, na postoju zas popracuje to czasami potrafi rowniez zaczac nierowno pracowac co da sie wyczuc drzeniem auta tzn. co 2 sek tak jakby czestowano silnik pradem poszarpuje i przy rurze wydechowej z tylu nierowno pluje. ta akcja tak samo na lpg jak i benzynie z tym ze na lpg jest to latwiej wychwycic bo czuc 2 razy mocniej anomalie, mimo wszystko przyczyna raczej wspolna pod kompem pokazalo tylko sonde lambda i otwarty jakis wtrysk paliwa ale z tym bledem jezdzilem normalnie na gazie wiec tymczasowo go olewam.

mam wyciety katalizator ale on poza ekologia i malym wzmocnieniem sily auta nic nie daje chyba, zamierzam zalozyc strumiennice.

mysle ze precyzyjnie przedstawilem problem ktory ma tez kolega z tym ze u mnie brak podskoku obrotow silnika
Koyote
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 09 1988
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999