Niesamowicie ciekawy przypadek.

22 Kwi 2023, 23:15

Od kilku miesięcy borykam się z dziwnym dżwiękiem,po odpaleniu silnka i ruszeniu po chwili pojawia się ciche wycie,przestaje,za jakiś czas dziwny pisk,identyczny jaki wydają klocki hamulcowe,te piski wędruja od przodu do tyłu auta,po rozgrzaniu silnika ustępują.Byłem pewien,że to klocki ,ale dzisiaj pierwszy raz pisk pojawił się po wyłączeniu silnika,auto stało całkiem,a pisk trwał ok.3 sekundy,ponieważ auto całkiem stało,nie mogą to być klocki,cały dzień dumałem nad tym,to nie silnik,nie skrzynia,nie klocki,żaden silniczek elektryczny ,w końcu mam podejrzanego,ale nie jestem na 100% pewien,że to to,ale ja innej możliwości nie widzę,napiszę niebawem,musze coś sprawdzić,macie pomysły?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Kwi 2023, 16:36

PhantomASA1 napisał(a):Od kilku miesięcy borykam się z dziwnym dżwiękiem,po odpaleniu silnka i ruszeniu po chwili pojawia się ciche wycie,przestaje,za jakiś czas dziwny pisk,identyczny jaki wydają klocki hamulcowe,te piski wędruja od przodu do tyłu auta,po rozgrzaniu silnika ustępują.Byłem pewien,że to klocki ,ale dzisiaj pierwszy raz pisk pojawił się po wyłączeniu silnika,auto stało całkiem,a pisk trwał ok.3 sekundy,ponieważ auto całkiem stało,nie mogą to być klocki,cały dzień dumałem nad tym,to nie silnik,nie skrzynia,nie klocki,żaden silniczek elektryczny ,w końcu mam podejrzanego,ale nie jestem na 100% pewien,że to to,ale ja innej możliwości nie widzę,napiszę niebawem,musze coś sprawdzić,macie pomysły?
Byłem dzisiaj pod autem,przyglądnąłem się całemu wydechowi,w katalizatorze dwie szczeliny na spawie przy rurze kolektorowej,nawet się ucieszyłem,myślę,że to powoduje to wycie i okropny pisk,zobaczymy,juz jestem umówiony ze spawaczem ,gdyby nie to,że piszczało wtedy gdy auto już stało unieruchomione,głowiłbym się dalej,widocznie ciśnienie spalin jeszcze harcowało po katalizatorze,no cóż,nic dziwnego,ustami też zagwizdać mozna,nic obaczymy.Było nawet tak,iz myślałem,że zgraja szczurów goni w wydechu,gdyż pisk przenosił sie od przodu do tyłu auta.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Kwi 2023, 08:14

Ciekawe ale dobrze by było jeszcze jak byś napisał jakie to dokładnie auto i jaki silnik :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2023, 20:36

Rokiko,W210 2.9 TD,dwie szparki na spawie przy rurze kolektorowej,jestem umówiony ze spawaczem,czekam na telefon,zaproponował mi pokrycie całego katalizatora blaszanym płaszczem,katalizatory drogie,sensowne ok.2000 zł,poza tym cały wydech zdrowiutki,widać niedawno wymieniony,jedynie rura kolektorowa z katem chyba od nowości.Pod wpływem temp.szpary się rozszerzają i przestaje wyć piszczeć ,co ciekawe,pomimo nieszczelności w takim miejscu jest cicho,dlatego nie wpadłem wczesniej na ten trop,dobrze,że praktycznie wszystko jestem w stanie ogarniac sam,samo szukanie przyczyny jest czasochłonne,te dżwięki są zastanawiajace,gdyby nie to,że pisk pojawił się przy stojącym aucie,nigdy raczej bym na to nie wpadł.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Cze 2023, 15:22

Po całkowitym wyeliminowaniu szczelin w katalizatorze,wycie zniknęło,niestety piski nie,więc zabrałem się za wentylator ,wyjąłem go,podpiąłem ,włączyłem,piski dochodziły z pod deski rozdzielczej,identyczny przypadek opisywał ktoś na Forum W210,niestety ,nikt nie podał właściwej odpowiedzi,wskazywali na dmuchawę.Sprężonym powietrzem zaatakowałem kanały wlotowe,poszedł z kratek kurz,i pisków juz nie ma,tam musi być jakiś wiatraczek,kręci się przez chwilę po wyłączeniu silnika,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...
    Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
    25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...