Nieświadoma przerwa w OC nurtujące pytania

16 Cze 2010, 01:02

Witam

10 kwietnia br. kupiłem auto które miało ważną polisę OC przez 4 dni, auto było ubezpieczone w PZU, polisa konczyła sie 14 kwietnia br, OC nie wypowiadałem bo stwierdziłem że zostane przy tej ubezpieczalni i poczekam aż mi przyślą kontynuację z rekalkulacją tymbardziej ze nie bardzo miałem czas na to by akurat zająć się tymi sprawami. Ale ku memu zdziwieniu w czerwcu br. przyło do mnie zwykłe pisemko z PZU z informacją ze kontaktują się ze mną w sprawie nabytego auta, z informacja ze polisa jest wazna do tego i tego i koncowa informacja ze zapraszaja mnie do kontynuacji hmmm troche mnie to zdziwiło bo spodziewałem się rachunku do zapłacenia. Po kilku dniach stwierdziłem iż zadzwonie do byłego właściciela dowiem się czy przypadkiem nie wypowiedział polisy, no i dostałem odpowiedź, że tak polisę wypowiedział kilka dni przed jej koncem, czego się nie spodziewałem.

Gdybym wiedział że tego dokonał to odrazu po zakupie auta wykupił bym OC w ktorejs z ubezpieczalni w formie On-Line np Axa czy Liberty.

I teraz tu zaczynają sie moje schody:

1. w takim przypadku z jaką datą mam teraz wykupić OC (z dzisiejszą) ?

2. czy za ten okres od dnia zakupu auta 10 kwietnia do dnia zakupu nowej polisy konsekwencje (zlozmy 1 lipca br), bedą jakieś konsekwencje ?

3. czy teraz jesli kupie powiedzmy OC z datą 1 lipca a na umowie kupna bedzie 14 kwietnia to czy bedzie problem z przerejestrowaniem auta ?

Zaznaczam ze przeglad mam ważny
Cinek82
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Cze 2010, 07:34

Cinek82 napisał(a):czy teraz jesli kupie powiedzmy OC z datą 1 lipca a na umowie kupna bedzie 14 kwietnia to czy bedzie problem z przerejestrowaniem auta ?

Myślę ze nie.Przy odbiorze nowego DR masz okazać jedynie aktualną OC..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Cze 2010, 09:20

Cinek82 napisał(a):1. w takim przypadku z jaką datą mam teraz wykupić OC (z dzisiejszą) ?
2. czy za ten okres od dnia zakupu auta 10 kwietnia do dnia zakupu nowej polisy konsekwencje (zlozmy 1 lipca br), bedą jakieś konsekwencje ?
3. czy teraz jesli kupie powiedzmy OC z datą 1 lipca a na umowie kupna bedzie 14 kwietnia to czy bedzie problem z przerejestrowaniem auta ?

Ad. 1 I tak nie nie możesz kupić polisy z datą wsteczną, więc przerwę i tak będziesz miał.
Ad.2,3 Problemu nie będzie - co prawda masz ileś tam czasu na przerejestrowanie, ale za przekroczenie terminu nie ma żadnych sankcji. Natomiast miałeś szczęście że w międzyczasie nie trafiłeś na kontrolę, nie spowodowałeś wypadku, itd.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przygotuj auto do zimy
    Przed sezonem zimowym warto zainteresować się, czy nasze auto jest do niego przygotowane. A co trzeba zrobić, by tą zimę przejeździć bez problemów? O oponach zimowych pisał nie będę, bo to temat znany każdemu. ...