Witam
10 kwietnia br. kupiłem auto które miało ważną polisę OC przez 4 dni, auto było ubezpieczone w
PZU, polisa konczyła sie 14 kwietnia br, OC nie wypowiadałem bo stwierdziłem że zostane przy tej ubezpieczalni i poczekam aż mi przyślą kontynuację z rekalkulacją tymbardziej ze nie bardzo miałem czas na to by akurat zająć się tymi sprawami. Ale ku memu zdziwieniu w czerwcu br. przyło do mnie zwykłe pisemko z PZU z informacją ze kontaktują się ze mną w sprawie nabytego auta, z informacja ze polisa jest wazna do tego i tego i koncowa informacja ze zapraszaja mnie do kontynuacji hmmm troche mnie to zdziwiło bo spodziewałem się rachunku do zapłacenia. Po kilku dniach stwierdziłem iż zadzwonie do byłego właściciela dowiem się czy przypadkiem nie wypowiedział polisy, no i dostałem odpowiedź, że tak polisę wypowiedział kilka dni przed jej koncem, czego się nie spodziewałem.
Gdybym wiedział że tego dokonał to odrazu po zakupie auta wykupił bym OC w ktorejs z ubezpieczalni w formie On-Line np Axa czy Liberty.
I teraz tu zaczynają sie moje schody:
1. w takim przypadku z jaką datą mam teraz wykupić OC (z dzisiejszą) ?
2. czy za ten okres od dnia zakupu auta 10 kwietnia do dnia zakupu nowej polisy konsekwencje (zlozmy 1 lipca br), bedą jakieś konsekwencje ?
3. czy teraz jesli kupie powiedzmy OC z datą 1 lipca a na umowie kupna bedzie 14 kwietnia to czy bedzie problem z przerejestrowaniem auta ?
Zaznaczam ze przeglad mam ważny