08 Paź 2012, 11:31
Witam wszystkich, jestem nowy na forum.
Mam 22 lat, znalazłem się tutaj z problemem przy wyborze, otóż planuję zakup PIERWSZEGO auta, na które przeznaczyłbym do 10 000 zł.
Od dawna moim marzeniem jest Mercedes w124, w tym przypadku mógłby to być tylko 200D, 75km.
Z drugiej strony Focus mk1 1.8TDdi, 90km. Wielu z was pewnie zastanawia się dlaczego do w124 porównuję focusa. Dlatego, że jest w podobnej cenie, dość prosty silnik, a golf IV jest za drogi, więc z kompaktów tylko Ford. Chodzi mi głównie o to jak radziłby sobie w codziennym użytkowaniu Mercedes w124, wiem, że jest słaby przez 75km, ale to nie o to już chodzi, głównie o bezpieczeństwo, dużo aut nie ma poduszek, ale może przez duże gabaryty i blachy jest bezpieczny, to właśnie chciałbym wiedzieć, klimatyzacji też raczej nie znajdziemy. Jak wypada trwałość silnika ttdi i 200d lepiej kierować się marzeniem: nie mieć klimy, poduszek, czy wybrać cywilizowanego focusa, za te pieniądze można nawet znaleźć wersję ghia. Prosiłbym o rozważenie tych aut w różnych, jakie tylko przyjdą do głowy kategoriach:
-trwałość
-jakość wykonnia
-blacharka
-zużycie paliwa
-itp.,itd.