Nietypowy problem z odpalaniem (POMOCY!!)

16 Mar 2017, 00:35

Cześć wszystkim, wybaczcie jeżeli ten temat już gdzieś tam się znajduję, nie mogłem znaleźć nic podobnego do mojego problemu. Problem polega na ciężkim odpalaniu czy to na zimnym czy na ciepłym silniku, wygląda to tak że gdy odpalam auto muszę kręcić go z kilka sekund gdy już załapie wyskakują mi 3 KONTROLKI :boje: check engine, kontrolka świec żarowych, i kontrola trakcji. Byłem już u każdego z tym problemem mechanik podpiął go do kompa, i wykazało awarie 3 świecy w cylindrze, lecz wszystkie świece mam sprawne. Odesłano mnie do elektryka, majster wymienił jakiś czujnik, niby miało wszystko grać a tu pierwsze odpalenie i d..a, dalej ciężko palił :? . Powiedział mi że to musi być na 100 %, hmm bodajże jakiś czujnik na wale który się obluzował przez wibracje silnika. Usunął ten błąd i przez jakiś czas był spokój. Odesłał mnie z powrotem do mechanika gdyż trzeba odkręcić misę żeby sprawdzić ten czujnik. Mechanik zaś wątpi żeby to było to, ale ma sprawdzić. Jeżeli to pomoże to odnoszę takie wrażenie że problem się nasila gdy robi się wilgotno i gdy umyję auto. A co wy o tym myślicie, może ktoś już miał taki problem lub wie o co chodzi proszę was o pomoc bo mnie już to dobija. Dziękuje z góry za pomoc szerokości i pozdrawiam. :-D
KamilGrl95
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 2013
Auto: Seat Leon 1m
Silnik: 1.9 TDI ARL
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

16 Mar 2017, 20:12

KamilGrl95 napisał(a):odnoszę takie wrażenie że problem się nasila gdy robi się wilgotno i gdy umyję auto
Posprawdzaj wtyczki przy wtryskach i inne być może gdzieś dostaje się wilgoć i to może stanowić problem.

KamilGrl95 napisał(a):wykazało awarie 3 świecy w cylindrze, lecz wszystkie świece mam sprawne
Jak sprawdziłeś świece że są sprawne to może problem leży przy wtyczkach lub instalacji która idzie do tej konkretnej świecy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Mar 2017, 21:42

No właśnie elektryk na początku stwierdził że to przez wilgoć, wszystko ponoć osuszył i wyczyścił lecz to nie pomogło. Chociaż bóg wie jak on to wyczyścił, jutro muszę tam zaglądnąć. Żeby to sprawdzić wystarczy ściągnąć pokrywę silnika czy jest tam więcej zabawy ??
KamilGrl95
Nowicjusz

19 Mar 2017, 17:20

I jak sprawdziłeś?
Kacper
Forumowicz VIP

19 Mar 2017, 23:37

Niby wszystko wygląda jak należy, mechanik powiedział że to może być wina uszczelniaczy pompowtrysków. Dzisiaj znowu sytuacja się powtórzyła umyłem auto i już ledwo odpalił i kontrolki się zapaliły.
KamilGrl95
Nowicjusz

20 Mar 2017, 19:55

Znalazłem winowajcę, problem tkwił w listwie przy świecach żarowych skończyła swój żywot. Najlepsze jest to że ponoć "najlepsi fachowcy" grzebali mi przy aucie a nie znaleźli takiej błachej przyczyny.
KamilGrl95
Nowicjusz

23 Mar 2017, 12:35

KamilGrl95 napisał(a):Znalazłem winowajcę, problem tkwił w listwie przy świecach żarowych skończyła swój żywot.
No i fajnie :) Wymieniłeś całą?

KamilGrl95 napisał(a):Najlepsze jest to że ponoć "najlepsi fachowcy" grzebali mi przy aucie a nie znaleźli takiej błachej przyczyny.
Bardzo często tak jest że niektórym nie chce się szukać i jak nie wiedzą praktycznie z góry co mają wymienić to już nic nie zrobią.
Kacper
Forumowicz VIP

25 Mar 2017, 17:24

Tak dzisiaj ją wymieniłem puki co odpala normalnie.
KamilGrl95
Nowicjusz