Niewielki odprysk na przedniej szybie

28 Lip 2022, 19:52

Czołem,
Na przedniej szybie, przy jej dolnej krawędzi - tuż nad wycieraczką, zauważyłem niewielki odprysk (ok. 2 mm, punktowy, bez pajączka) jak na zdjęciu:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pytanie, czy coś z tym zrobić, czy zwyczajnie olać?
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

29 Lip 2022, 06:43

Można zdać do szybiarzy żeby zaleli to żywicą
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Lip 2022, 08:22

Jest do naprawienia i może być tak że nie będzie praktycznie widoczny. Najlepiej takie rzeczy jak zauważysz od razu zakleić przezroczystą taśmą żeby nie dostawał się tam brud. Im jego mniej tym lepsze późniejsze wypełnienie i wizualnie lepsza naprawa.

Kiedyś z ciekawości robiłem sam coś takiego bo można kupić takie gotowe zestawy na allegro i powiem szczerze że wyszło naprawdę nieźle no ale tu trzeba mieć trochę czasu, a u "szybiarzy" jak wspomniał @Kao pewnie zrobią Ci to od ręki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lip 2022, 11:39

Od wewnętrznej strony czujesz coś pod paznokciem ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

29 Lip 2022, 13:19

Chyba od zewnętrznej?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Lip 2022, 13:33

Od zewnętrznej czuć wgłębienie może na milimetr, od wewnętrznej oczywiście nie.

W "auto-szybach" majster powiedział mi dziś, że to powierzchowne zadrapanie i takich rzeczy się nie łata żywicą, bo dziura od wiercenia przy łataniu byłaby większa niż sam odprysk.

Zastanawiam się, czy nie zalać tego jakimś zestawem tak jak wspomniał @Rokiko, tak na wszelki wypadek - nowe auto i nowa szyba, więc człowiek się martwi na zapas. Chyba gorzej od takiego zabiegu nie będzie?
TWBolec
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser FJ45LV - odrestaurowany unikat
    Amerykańska firma FJ Company zajmuje się twórczymi renowacjami klasycznych Land Cruiserów. Czasem samochody są odnawiane w duchu tradycji, lecz częściej efektem jest znacznie różniący się od oryginału ...

29 Lip 2022, 14:28

Gorzej napewno nie będzie więc możesz się pobawić. Koszt niewielki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lip 2022, 11:07

Otóż to, jakbyś czuł pod paznokciem od wewnątrz wtedy warto wiercić i zalewać. Obserwuj w zimie jak się to zachowuje. Zalać przed brudem oczywiście można i warto.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

30 Lip 2022, 16:49

Jak od wewnętrznej? Przecież to fizycznie nie możliwe.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Lip 2022, 09:26

motozakup napisał(a):Otóż to, jakbyś czuł pod paznokciem od wewnątrz wtedy warto wiercić i zalewać.
Przecież szyba jest klejona więc wytłumacz jak fizycznie miałby pojawić się odprysk od wewnętrznej strony? Jeżeli już tak by się stało to od zewnętrznej strony nie było by co naprawiać. Widziałem sporo uszkodzonych szyb od kamieni, a nawet i pękniętych i nie spotkałem się z uszkodzeniem od środka. No może raz ale szyba była już mocno uszkodzona.
TWBolec napisał(a):Zastanawiam się, czy nie zalać tego jakimś zestawem tak jak wspomniał @Rokiko, tak na wszelki wypadek - nowe auto i nowa szyba, więc człowiek się martwi na zapas. Chyba gorzej od takiego zabiegu nie będzie?
Zabieg w miarę prosty więc gorzej nie będzie (zrobisz go bez nawiercania jak u szybiarzy), a może tylko być lepiej bo zakleisz miejsce i w zimie nie będzie tam się dostawała woda która wiadomo jak działa zamarzając.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sie 2022, 21:20

Dobra, próbowałem zakleić tym zestawem z Allegro, ale otworek jest na tyle płytki i nieduży, że ten klej nie trzymał i wyleciał przy pierwszym przetarciu szyby. A zresztą, po kilkuset kilometrach autostradą A1 z ostatnich kilku dni pojawiły się dwa nowe odpryski tego typu, tak więc przestałem się już tym przejmować. Dzięki wszystkim za pomoc.
TWBolec
Nowicjusz