Niewielki samochód do 3tys

03 Sie 2015, 19:26

Witam! Potrzebuję małej pomocy przy wyborze następnego samochodu. Nie chcę się zbędnie rozpisywać, więc skupie się na konkretach. Potrzebuję w miarę małego, zwinnego samochodu. Autko chcę przystosować typowo do wyścigów na 1/4, czyli ewentualnie wyrzucenie zbędnych rzeczy z tyłu :) Nie potrzebuje aktualnie większego samochodu, więc mogę sobie pozwolić na wybebeszenie auta i pozostawienie tylko 2 siedzeń. Chciałbym trochę zredukować masę, jednak pamiętając że to ciągle będzie auto użytkowane przeze mnie na codzień :)

Czego oczekuje tak w skrócie:
-cena do 3tyś zł
-autko z zachodniopomorskiego(najlepiej jak najbliżej Kamienia Pomorskiego)
-moc najlepiej powyżej 80KM
-pojemność najlepiej do 1.6 góra 1.8(jak by była jakaś dobra okazja to ewentualnie 2.0 też mogło by być).
-silnik który w miare trawi gaz(jeżeli nie będzie to chciałbym założyć)

Jeżeli chodzi o moje typy to:
-Honda Civic V/VI 1.4/1.5 90KM
-Mitsubishi Colt 1.6 113KM(byłem już oglądać, jest założony 2letny gaz, mechnicznie wydaje się byc bardzo dobry, zastrzeżenia budzi jedynie wygląd)

Może ktoś miałby jakieś propozycje na które wcześniej nie zwróciłem uwagi.
Ważne! Mimo że samochód chciałbym zrobić jako typowy samochód na wyścigi/tor to nie będzie mi służył do katowania, na codzień będę nim spokojnie jeździł i dbał o auto, więc byłbym wdzięczny za każdą pomoc :)
Aheg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 08 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

03 Sie 2015, 19:44

Aheg napisał(a):-Mitsubishi Colt 1.6 113KM(byłem już oglądać, jest założony 2letny gaz, mechnicznie wydaje się byc bardzo dobry, zastrzeżenia budzi jedynie wygląd)

Masz jakiś link do tego auta które oglądałeś?
Takie ciekawe auta ode mnie:
[link do oferty na Olx wygasł] przykładowo ten po swapie tylko ciekawe czy ta cena jest prawdziwa bo podejrzewam że nie choć klasyczne GTI też daje radę
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Sie 2015, 20:02

[link do oferty na Olx wygasł]

Tak jak mówiłem, wydaje mi się że mechanicznie jest bardzo dobrze(mechanikiem nie jestem). Silnik pracował równo, gaz ładnie się załączył, zawieszenia nie było słychać, minus to ten wygląd(zderzak z przodu - urwane spryskiwacze, i wyblakł trochę w tamtym miejscu/klapa bagażnika jak się patrzy pod słońce to też wyblakła, trochę rudej na dole klapy, nadkola w miarę okej, już jest nalot rudej ale przeżarte jeszcze nie jest, podłoga zdrowa. Progi w miare okej też, jedynie koniec prawego progu tuż przy kole jest już trochę przeżarty. Środek w miarę okej, z tego co wiem jest to wersja na skandynawie)
Aheg
Nowicjusz

03 Sie 2015, 23:30

Wiesz co, średnio znam się na wyścigach na ćwiartkę i generalnie dla mnie to trochę idiotyczny sport, ale wg mnie wybebeszenie takiego Colta niewiele Ci da, skoro zostawisz butlę LPG :mrgreen: poza tym to śmiech na sali przyjechać takim autem na takie zawody :roll:
Od siebie nie proponuję nic, bo samo odelżenie auta nic nie da. Tzn da, ale nie będzie to miało gigantycznego znaczenia. Równie dobrze możesz założyć stożkowy filtr powietrza i wolny wydech - bez ingerencji w elektronikę nic to nie da, bo auto nie widzi przeróbek (chyba że to jakiś maluch, tam elektroniki nie uświadczysz)
Przyjdzie mod szybki to coś doradzi i doda od siebie jakąś ciętą uwagę :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sie 2015, 09:43

Wiem że wyrzucenie zbędnych rzeczy za dużo mi nie da, jednak po prostu podoba mi się auto zrobione w ten sposób, szczerze mówiąc ścigać się za wiele nie będę(może z 2-3 razy na jakimś spocie raz na 3mc). Głównie chodzi mi o mały samochód żeby go zrobić w takim stylu, Jeszcze się nad tym zastanawiam. Na początek chciałbym po prostu kupić jakiś mniejsze autko, a czy będę dalej z nim coś robił czy nie to jeszcze mam czas na zastanowienie się :)
Aheg
Nowicjusz

04 Sie 2015, 12:50

Fiat Cinquecento/Seicento - wyrzucić seryjny silnik czy to 900 czy 1100 i włożyć np 1.2 8v od Palio/ Siena. Małe spalanie - może uda się bez montowanie LPG, lekka buda, zadowalające osiągi. Poczytaj na forach tych aut i zobaczysz jakie cudeńka ludzie z nich robią.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Opel Astra Sedan z Gliwic
    20 sierpnia 2012 o 6:00 rano, z taśmy produkcyjnej zakładu Opla w Gliwicach zjechała pierwsza Astra Sedan, dając tym samym początek seryjnej produkcji piątego z modeli wytwarzanych obecnie w zakładzie. Elegancki sedan, w ...

04 Sie 2015, 13:08

Tak jak wyżej kupić SC lub CC i Swapować, w tych pieniądzach czasem można kupić też coś po Swapie. Ewentualnie można też mierzyć w coś mocnego i starszego np Renault 5 Turbo, 205 GTi Clio Wiliams itp :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

04 Sie 2015, 13:42

Tak, tylko że znaleźć sportową wersję Clio czy 205 w Polsce to raczej cud, a bynajmniej w przyzwoitym stanie, dwa to części i ich dostępność. Myślę że przy tym budżecie jedyna realna i w miarę rozsądna opcja to właśnie CC/Sporting, chociaż i ich zrobienie do fajnego stanu wyniesie kilkanaście tysięcy.
mateusz9986
Zaawansowany

04 Sie 2015, 14:21

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tyle kosztują "zadbane" egzemplarze.

Civic V gen i niżej nawet i 1.3, zrobić wydmuszkę.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Sie 2015, 14:37

No właśnie, a kolega pisze że poszukuje do 3 tys. Za tyle to kupić Cinquecento za 700-800zł nie skorodowane, zrobić zawias, hamulce, bude, uzbierać fundusze i na koniec wymienić serce. Silnik 1.2 fiatowski chodzi pewnie w granicach 400zł do tego skrzynia biegów, robota, rozrząd i ogólne ogarnięcie.
mateusz9986
Zaawansowany

04 Sie 2015, 17:27