Witam, na wstępnie chciałem przywitać wszystkich forumowiczów i forumowiczki! Jeżdżę Renault Clio II ale po narodzinach synka niestety auto okazuje się zbyt małe. Opiszę może pokrótce jakie są moje oczekiwania i możliwości, liczę na obiektywne sugestie, porady i cokolwiek co może mi się przydać przy wyborze samochodu.
Zacznę od tego, że jestem totalnym laikiem motoryzacyjnym, nigdy się nie interesowałem samochodami, prawo jazdy zrobiłem też dopiero w wieku 26 lat - wcześniej nie było mi nigdy potrzebne. Żeby określić swój poziom bardziej obrazowo to z samodzielnie wymienionej żarówki cieszyłem się jakbym przeprowadził udaną transplantację serca. Ale do rzeczy.
Bardzo podobają mi się samochody SUV typu Renault Captur i Nissan Qashqai. Nie jeżdżę dużo, max do pracy codziennie w obie strony jakieś 14 km z czego 10 km w obszarze zabudowanym. Do tego może 1000 km w kwartale, ogólnie nie więcej niż 8 000 km rocznie. Moja Renia spala około 7l. w takim trybie. Jeżdżę bardzo zachowawczo, sporadycznie wyprzedzam, z resztą moją Renią nie jedzie mi się komfortowo szybciej niż 100 km/h, ale "zawalidrogą" też nie jestem. Mieszkam w mieście, nie mam garażu.
Zależy mi na aucie trochę wyższym niż Clio, optymalna wysokość to właśnie Captur albo Qashqai, i duży bagażnik bo teraz jak wsadzę wózek to już nic więcej nie wejdzie. Mimo wszystko nie chcę auta kombi. Nie chciałbym aby auto było droższe niż 35 000 zł.
Byłbym wdzięczny za ocenę tych aut pod kątem moich wymagań, tudzież zaproponowanie innych samochodów, które byłyby zbieżne z moim opisem
![Uśmiechnięty :-)]()