Niezarejestrowanie auta i nie wykupienie ubezpieczenia

15 Kwi 2010, 16:44

Witam. Zakupilam auto, ktore aktualnie nie może być przez mnie, ani nikogo innego użytkowane. Nie przerejestrowałam go, a uplynal ponad miesiac. Przegląd techniczny też już jest nieważny i ubezpieczenie również. Czy mogą mnie spotkać jakieś klopoty, jezeli auto będzie nadal stało nieuzywane niezarejestrowane, nieubezpieczone i bez ważnego przeglądu?
kaska
kasia234
Nowicjusz

Miejscowość: us

15 Kwi 2010, 17:12

kasia234 napisał(a):i bez ważnego przeglądu?

Z tego tytułu nikt Ci nic nie zrobi....!!!!!
kasia234 napisał(a):nieubezpieczone

Samochod kupiłas w kraju juz zarejestrowany czy sprowadzony z zagranicy i jeszcze nie
zarejestrowałaś.... :?: :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Kwi 2010, 18:35

brak ciągłości OC jest w Polsce karane.
tu możesz poczytać więcej
http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3247

http://www.ekademia.pl/blog/dariuszsawicki/3305

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Maj 2010, 00:39

DariuszSawicki,
Witam Panie Dariuszu!
Przepraszam, że odbiegam trochę od tematu ale mam problem i pilnie potrzebuje odpowiedzi.
Ja zakupiłem przez znajomego który jeździ do Niemiec właśnie Audi na włoskich papierach. Kupił je od Włocha niech się nazywa np.Catani, który mieszka w Niemczech, sprowadzający auta z Włoch.
Mam Umowę Kupna-sprzedaży między mną a tym Włochem Catanim oraz Certificato di Proprieta,Carta di Cirolazione. Opłaciłem akcyzę 16.04.2010r. no i od 19.04.br pojawił się problem w US ponieważ pani w tym urzędzie stwierdziła, że nie ma zgodności dokumentów, gdyż w dokumencie Certificato di Proprieta jako właściciel jest: firma AUTOLAGHI DI BARBERI E VEDANI SRL, a na mojej umowie kupna jest ten Włoch Catani. W Carta di Cirolazione jest wpisane przez notariat że samochód jest zdjęty z rejestrów na eksport do państw UE. W Certificato di Proprietma jest też zapis, że "pojazd został wyrejestrowany z powodu wyjazdu na eksport dn.30.03.2010r." Pani z US chciała umowę między firmą AUTOLAGHI a tym Włochem Catanim (sądzę że jest to tajemnica handlowa), bądź pieczątkę firmy Włocha Catani na mojej umowie K/S. Udało mi się zdobyć od niego umowę kupna z pieczątką ale pani z US stwierdziła że ta pieczątka nic nie zmienia bo nie ma na niej jego nrVat, On-Catani twierdzi, że ten samochód sprzedawał mi na umowie K/S jako osoba prywatna. Tracę już cierpliwość i nadzieję na pozytywne załatwienie tej sprawy. Proszę o odpowiedź czy można temu zaradzić i jak to powinno wyglądać?
Z poważaniem.
Janusz
drejan
Nowicjusz

Miejscowość: Krajna

18 Maj 2010, 10:26

Witam,
czy ma Pan jakąś pisemną - oficjalną odpowiedź na piśmie z US?
Jeśli nie to niech Pan pisemnie poprosi urząd o wydanie zaświadczenie VAT-25
(urząd ma na to 7 dni) lub pisemną odmowę wraz z uzasadnieniem.

Złożenie takiego pisma powinno pomóc w ustaleniu o co chodzi lub wydaniu
zaświadczenia.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

18 Maj 2010, 11:23

DariuszSawicki napisał(a):Witam,
czy ma Pan jakąś pisemną - oficjalną odpowiedź na piśmie z US?
Jeśli nie to niech Pan pisemnie poprosi urząd o wydanie zaświadczenie VAT-25
(urząd ma na to 7 dni) lub pisemną odmowę wraz z uzasadnieniem.

Złożenie takiego pisma powinno pomóc w ustaleniu o co chodzi lub wydaniu
zaświadczenia.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Dokumenty do US oficjalnie zostały złożone 10.05(pieczątka przyjęcia dokumentów), 12.05. byłem w US i tam się znowu dowiedziałem, ze ta pieczątka na umowie K/S nic nie zmienia. Nie otrzymałem z US na piśmie jeszcze żadnej odpowiedzi, bo czekają ode mnie na nr Vat sprzedającego, którego on mi nie da, bo stwierdził że sprzedał mi pojazd jako osoba prywatna. Ja nic więcej nie mogę uzyskać. Pozdrawiam.
drejan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Volkswagen Crafter 4MOTION z napędem firmy Achleitner
    Volkswagen Samochody Użytkowe wyposażył w tym roku swój największy model "Crafter 4MOTION" w napęd na wszystkie koła. Duża masa Craftera z ładunkiem wymagała zastosowania specjalnej konstrukcji napędu. Skorzystano ...

18 Maj 2010, 13:46

Proszę złożyć pisemną prośbę o wydanie VAT-25 bez tego VAT z Włoch.
Nikt nie może zabronić złożyć pisma.
Na każde pismo urząd musi odpowiedzieć.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

18 Maj 2010, 14:31

DariuszSawicki napisał(a):Na każde pismo urząd musi odpowiedzieć.

Dziękuję za podpowiedź, może ten ruch coś zmieni na lepsze, jutro(19.05) jadę do US.
Pozdrawiam
drejan
Nowicjusz