Niezawodne auto do 20tyś z LPG

22 Lip 2010, 13:01

Witam
Szukam auta do 20tyś zł. (nie wiem czy poniższe warunki są realne w tej cenie...). Obowiązkowe warunki:
-klimatyzacja
-elektryczne lusterka i szyby
-podłokietnik
-tanie części
-niezawodność (dlatego wchodzą w grę tylko auta niemieckie i japońskie, odpadają również np. ople z francuskimi silnikami; najlepiej jakby nie miał w sobie nic francuskiego :D)
-auto w bardzo dobrym/idealnym stanie
-łańcuch rozrządu (nie pasek)
-max. pojemność 1.8
-instalacja gazowa
-4/5 dzrzwiowy
-max 150tyś km. przebiegu

Natomiast dodatkowe, opcjonalne warunki, które byłyby bardzo mile widziane ale nie są konieczne:
-max. pojemność 1.6
-klimatyzacja automatyczna
-instalacja gazowa jakiejś nowszej generacji (nie znam się) ładnie, schludnie zamontowana w miejscu koła zapasowego
- samochód max. 10letni
shafran
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

22 Lip 2010, 13:42

Nie widziałem jeszcze Opla z francuskim silnikiem... Poza tym francuzi robią jedne z najlepszych diesli na świecie...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Lip 2010, 13:57

czego przykładem są silniki HDi
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

22 Lip 2010, 14:00

tak, tylko diesle mnie nie interesują
shafran
Nowicjusz

22 Lip 2010, 14:02

Dość wysokie wymagania... :) To ma być hatchback czy sedan?
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2010, 14:04

wszystko jedno, dlatego napisałem ze slashem 4/5 drzwiowy. Wiem trochę wymagania chyba wygórowane jak na tą cenę, ale byłem ciekawy co polecicie :D szczególnie interesuje mnie ten łańcuch rozrządu, bo trudno znaleźć taką informacje które modele mają a które nie
shafran
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

22 Lip 2010, 14:07

Ople miały diesle Isuzu lub Fiata ostatnimi czasy, z francuskimi dieslami w Oplu się jeszcze nie spotkałem.
Może Mercedes W202? za 20tys. da się kupić C180 z 1998/9r w dobrym stanie, spełnia wszystkie kryteria oprócz wieku.
np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez Jasiek90 22 Lip 2010, 14:14, edytowano w sumie 2 razy
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2010, 14:11

golf iv, bora, octavia, toledo, leon, a3, astra, civic vii, avensis, corolla e12 ... tyle ode mnie
Nie wszystkie spełniają Twoje wymagania ;]
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2010, 14:46

A ja włąśnie francuskie auto polecam... Peugeot 406. Tysiące taksówkarzy nie może się mylić :wink: Nie ma nawet problemu z kupieniem auta z polskiego salonu po 1 włąsicielu. Nasłuchałęś się bzur i chcesz zostać właścicielem jakiegoś zajeżdzonego szrota z znaczkiem VW na masce ?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

22 Lip 2010, 14:56

konrad1422 napisał(a):golf iv, bora, octavia, toledo, leon, a3, astra, civic vii, avensis, corolla e12 ... tyle ode mnie
Nie wszystkie spełniają Twoje wymagania ;]

rozumiem wymieniłeś auta z łańcuchem rozrządu?
AreBie napisał(a):Peugeot 406

Rzeczywiście nie znam się, ale z tego co wiem to ogólnie francuskie samochody nie słyną z niezawodności. Jeśli by się zastanowić to rzeczywiście dużo 406-tek jeździ jako taksówki. 406tka ma łańcuch czy pasek rozrządu ?
shafran
Nowicjusz

22 Lip 2010, 15:05

Większość aut ma teraz pasek, łańcuch to rzadkość. Jaki widzisz problem w wymianie paska raz na np 80tyś ? Awaryjność aut francuskich czy włoskich to polski mit. Poszukaj sobie np raportu Decry dla aut 8-10-12 letnich i zobacz gdzie jest passat, A4, A6 a gdzie 406 czy Xantia. Zdziwisz sie mocno ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

22 Lip 2010, 15:20

Napisałem wyraźnie że te auta nie spełniają do końca Twoich wymagań, jeśli miałby by takowe być to musiał byś mieć 2 razy tyle $ albo i więcej .... Dlaczego uparłeś się na łańcuch rozrządu bo nie do końca to rozumiem. Każdy by chciał mieć auto niezniszczalne ale takich nie ma w dzisiejszym świecie hehe. Kiedyś faktycznie francuskie samochody były za niemcami czy japończykami ale teraz to bym polemizował czy nawet nie są lepsze
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2010, 15:25

no ale kiedy jest "kiedyś" bo ja szukam auta 10-13 letniego
shafran
Nowicjusz

22 Lip 2010, 15:28

nie mówię tu oczywiście o epoce kamienia łupanego.... Dla porównania 10letnie 406 na tle a4 czy passata dla mnie wypada lepiej np. pod względem drogiego i awaryjnego zawieszenia na nasze polskie dziury
Średnio jakie przebiegi rocznie robisz?
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2010, 15:48

Przecież C-klasa którą podałem spełnia wszystkie założenia łącznie z łańcuchem.
Nie jesteś zainteresowany?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000