REKLAMA
Cześć!
Od dłuższego czasu przekopuję internet, różne portale samochodowe, fora i kanały na YouTubie w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie jakie auto mam wybrać.
Szukam kombi w dieslu lub benzynie nadającej się do LPG. Auto musi być niezawodne, dobrze wykonane i tanie w eksploatacji oraz serwisowaniu. Zależy mi na dobrych właściwościach jezdnych, precyzyjnym układzie kierowniczym i zawieszeniu zestrojonym bardziej na sport niż komfort. Dodatkowo fajnie by było, jakby auto było dobrze wyciszone od wiatru i miało wnętrze wykonane z dobrej jakości materiałów, nie zużywających się zbyt szybko oraz plastików nie trzeszczących nadmiernie. Chciałbym żeby auto było z roczników około 2010-2014 i kosztowało do 35 tyś. zł.
Znalazłem kilka modeli i chciałbym się dowiedzieć, które z nich będą lepszym wyborem od innych (a może w ogóle polecicie coś innego, czego nie wybrałem?). Nie miałem niestety żadnej styczności z nimi. Moje typy to:
-Volvo V70 III z 5 cylindrowym dieslem 2.0 i 2.4 (163 i 185KM) lub ewentualnie benzyną 2.5T 231KM, ale to raczej koszt bliżej 50 tys. zł (będzie chyba najlepiej wykonany ze wszystkich modeli, duża niezawodność, ale nie wiem jak koszty eksploatacji)
-VW Passat B7 2.0 TDI 140, 170 lub 177KM (nie wiem, czy wersja 177KM albo 170 jest bardziej awaryjna lub droższa w naprawie od 140KM, podobno lubi rdzewieć ten model, dobre wykonanie i wzorowa ergonomia)
-Ford Mondeo MK4 2.0 HDI 163KM od 2010r. (dobre wykonanie, przestronny)
-Ford Focus 3 2.0 HDI 140 lub 163KM (segment C, więc nie wiem czy nie będzie odczuwalnie gorszy od innych modeli)
-Citroen C5 II 2.0 HDI 163KM od 2011r. (podobno kiepskiej jakości wnętrze, zawieszenie wielowahaczowe nastawione na komfort, upierdliwe usterki z czujnikami, elektryką)
-Peugeot 508 I 2.0 HDI 163KM (bogate wyposażenie, ale również kiepskiej jakości wnętrze i upierdliwe usterki z czujnikami, elektryką)
-Renault Laguna 3 2.0 dCI 130 lub 150KM lub 2.0T 204KM (wersja benzynowa trudno dostępna, podobno dobrze jakby była po lifcie, ale nie wiem czy chodziło o 2009 czy 2013r., chyba najgorszej jakości wnętrze, mniej przestronna od konkurencji, również sporo małych awarii)
-Skoda Octavia 2 2.0 TDI 140, 170KM (segment C, raczej kiepskiej jakości wnętrze, wygłuszenie, nie wiem czy gorsza od Focusa)
-Opel Astra J 1.4T 140KM lub 2.0 CDTi (segment C, mała, ciężka, kiepska skrzynia biegów, nie wiem jak jakość wykonania w porównaniu do pozostałych)
Z góry dzięki za pomoc