Niezawodne, ekonomiczne pod LPG - do 20.000 zł: Astra H czy Civic VII

23 Lut 2016, 22:46

Cześć,

mam już dość konkretnie sprecyzowane modele i proszę o pomoc w wyborze:) Mnóstwo się naczytałem w internecie, dopytałem wszystkich możliwych znajomych, co choć trochę się znają itp. Miałbym prośbę o potwierdzenie, że w dobrą stronę kombinuję;)

1. Górna granica - ok. 20.000 zł (najlepiej, żeby się w tym zmieścić z instalacją LPG za gdzieś 3.000 zł, ale może być ciut więcej za wszystko). Kosztów opłat itp. nie liczę.
2. Najważniejsze, żeby samochód był niezawodny i mało awaryjny (czyli żeby do niego nie dokładać lub dokładać jak najmniej, przy założeniu, że będę o niego naprawdę dbał).
3. Na drugim miejscu - ekonomia (chodzi o paliwo i koszty eksploatacji) i w związku z tym - szukam benzyny pod LPG.
4. Silnik min. 1.4 - z tą ekonomią to też bez przesady;)
5. Reszta (typ nadwozia, wyposażenia itp.) na trzecim planie (z tym wyjątkiem, że kombi i małe odpadają).

Samochód ma służyć do:
1. Jest to pierwszy mój samochód (niedawno prawo jazdy zrobiłem) więc chcę się nacieszyć (a że mam już swoje lata, to będę ostro nadrabiał zaległości).
2. Dojazdy do pracy - w dużym mieście (chociaż pewnie nie będzie to codziennie na początku. Gdzieś rok raczej okazjonalnie, później, mam nadzieję, codziennie).
3. Weekendowe wypady i dłuższe trasy (jak pisałem w pkt 1 - pierwszy samochód, świeżo po otrzymaniu prawa jazdy - więc mam zamiar jeździć gdzie się da i ile wlezie;) Wiecie, na zasadzie - w weekend nad morze i z powrotem, za tydzień w góry, na wakacje do Grecji:D itp.).

Samochód na 2-3 lata góra (przynajmniej taki plan).

I teraz tak, po przeanalizowaniu całego Interentu 8) w zasadzie mam dwa główne typy:

1. Opel Astra H 1.8 125 KM - według zebranych przeze mnie informacji jest stosunkowo niezawodny, ma "dobre blachy", jest ekonomiczny, części tanie i powszechne, prosty w naprawie itp. plus, co najważniejsze, ten model silnika dobrze się "gazuje". Kolejna sprawa, że ze względu na popularność - jest w miarę łatwo dostępny.
2. Honda Civic VII 1.6 V-tec - według zebranych przeze mnie informacji jest bardzo ekonomiczny (tak, że aż niektórzy twierdzą, że bez sensu gazować), bardzo dobrze wykonany i niezawodny (zwłaszcza silnik), a przy tym ma fajne osiągi. Minusy - nie jest tak łatwy do "gazowania", ale co gorsza - ciężko znaleźć dobrą ofertę.
3. Ew. widziałem A3 już z tej drugiej wersji, ale to co do tego średnio nastawiony jestem - droższe części, ubezpieczenie, bardziej strach zostawić na noc pod blokiem;)

Pytania:
1. Moje podstawowe pytanie - czy dobrze myślę i mam szukać ofert powyższych samochodów czy jednak wziąć inne pod uwagę (z tym, że np. wiem, że Corolla E12, choć polecana, ma duże problemy z LPG)?
2. Dwa - patrzyłem na przebiegi i rozumiem, że muszę zakładać, że w powyżej określonych granicach mieszczą mi się modele roczniki 2004-2006 gdzieś z przebiegami rzędu ok. 130.000-200.000 km, tak? (oczywiście, wiem, najważniejszy stan konkretnego egzemplarza). Z wymienionymi wyżej modelami nie będzie tragedii (w sensie konieczności poważnych remontów i utraty wartości)? Zapewnią mi radochę i w miarę komfortową jazdę?

Oczywiście, jestem otwarty na wszelkie sugestie:)

I co powiecie np. na oferty:
Civic:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Takie przebiegi są realne? Cena jest ok? Bo same oferty wydają się bardzo fajne i spełniające moje wymagania.

Astra:
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Gratka wygasł]
[link do Autotrader wygasł]

Z góry wielkie, wielkie dzięki za pomoc!:)
krzk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Lut 2016, 05:46

Ja na przebieg nie patrzę, bo w 90% aut jest cofnięty. Ważne ile auto było u ostatniego właściciela (jak od pierwszego w Polsce to rarytas), czy ma faktury na jakiekolwiek wymiany, czy bezwypadkowy, bez rdzy itp.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Lut 2016, 10:59

Pierwszego Civica (czarny) odpuść, bo jeden z forumowiczów oglądał go na żywo i powiedział, że to chłam i sprzedawca nie jest do końca szczery
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2016, 11:06

Dzięki za odpowiedź, właśnie miałem się umawiać na oglądanie. Coś jest na rzeczy - patrzyłem na zdjęcie tej książki serwisowej i faktur, wyglądają podejrzanie: tak, jakby historia przeglądów była od pewnego momentu dorobiona (wpisy na przestrzeni kilku lat bardzo podobnym charakterem pisma), błędy na fakrurze (np. data przeglądu 2015 r., a data w pozycji przeglądu planowanego - wygląda na 2013 r.). A nie ma co, niski przebieg i udokumentowana historia to główny atut tej oferty.
krzk
Nowicjusz

25 Lut 2016, 12:00

A jak ta Astra?
krzk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
    Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...