Niezawodne i ekonomiczne na dojazdy do pracy - co wybrać?

05 Lip 2023, 21:30

Rozgladam się powoli za nowym autem, ale nie mam kompletnie pomysłu co wybrać.
Budżet: około 150 k (+/- 25 k)
Auto potrzebuję na dojazdy do pracy: codziennie minimum 30 km w jedną stronę, z czego okolo 15 km to autostrada. Poruszam się głównie drogami ekspresowymi i autostradami. Typowo po mieście jeżdżę rzadko.
Zależy mi przede wszystkim, aby samochód był niezawodny, gdyż po pracy jeżdżę sobie dorabiać (około 10-20 km w jedną stronę, również głównie drogi ekspresowe) i wtedy bez auta, to jak bez ręki.
No i żeby koszta serwisowania i napraw nie zeżarły mi wypłaty.
Obecnie poruszam się VW polo, rocznik 2011.
Zastanawiam się nad jakaś hybrydą.
Za wszelkie sugestie będę wdzięczna :)
patka1r
Obserwowany

06 Lip 2023, 07:01

Chcesz w miarę pewne auto i stosunkowo tani serwis to hybryda toyoty będzie świetnym wyborem (choć szaleństwo na autostradzie to raczej nie jej żywioł)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lip 2023, 12:40

W tym budżecie zaznaj czegoś bardziej emocjonującego. Lexus NX ;)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Lip 2023, 13:10

motozakup napisał(a):W tym budżecie zaznaj czegoś bardziej emocjonującego. Lexus NX
Można ale będzie już droższy w serwisie od Toyoty choć układ hybrydowy ten sam :mrgreen: co np. w RAV4.

Ja bym tu celował bardziej w Corollę 2.0 Hybrid Dynamic Force w wersji TS, ona jest w kombi i powinna się sprawdzić. Co do autostrady też da radę :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2023, 13:25

Rokiko napisał(a):Można ale będzie już droższy w serwisie od Toyoty choć układ hybrydowy ten sam co np. w RAV4.

Ja bym tu celował bardziej w Corollę 2.0 Hybrid Dynamic Force w wersji TS, ona jest w kombi i powinna się sprawdzić. Co do autostrady też da radę

No ale czemu nie korzystać z czegoś fajniejszego ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2023, 14:07

Za 150 tys. można pojeździć czymś ciekawym :twisted:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

06 Lip 2023, 14:15

szybki napisał(a):No ale czemu nie korzystać z czegoś fajniejszego ?
Można kwestia kosztów utrzymania i spalania :) Decyzja należy do autorki.

Jeżeli chodzi o coś ciekawszego z hybrydy to chyba nic lepszego nie może znaleźć się w tym budżecie jak Lexus ES 300h https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/l ... FiayE.html komfortem jazdy i wyciszeniem bije na głowę NXa :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2023, 19:29

motozakup napisał(a):Za 150 tys. można pojeździć czymś ciekawym

Ciekawe za 150 nie będzie nowe a już na pewno nie będzie hybrydą
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lip 2023, 18:48

Czy będą istotne różnice między Corollą 2.0 Hybrid Dynamic Force a wersją nie Dynamic Force?
patka1r
Obserwowany

09 Lip 2023, 22:39

patka1r napisał(a):Zastanawiam się nad jakaś hybrydą.

tylko auris 1.8 hybrid

mam taką z 2014R 193 000km i powiem Ci szczerze że bateria ma parametry jeszcze jak nowa...generalnie hybrydy od toyoty to dla mnie 1 liga,...legendarny prius ...to robiło 1mln bez problemu.

Jeszcze wszystko kwestia budżetu ..na takiego aurisa trzeba mieć 50 000zł
toyman40
Stały forumowicz

09 Lip 2023, 23:54

toyman40 napisał(a):Jeszcze wszystko kwestia budżetu ..na takiego aurisa trzeba mieć 50 000zł
patka1r napisał(a):Budżet: około 150 k (+/- 25 k)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lip 2023, 07:30

toyman40 napisał(a):mam taką z 2014R 193 000km i powiem Ci szczerze że bateria ma parametry jeszcze jak nowa...generalnie hybrydy od toyoty to dla mnie 1 liga,...legendarny prius ...to robiło 1mln bez problemu.

Przy 200k.km.przy 1,8 hybryda trzeba wymienić pompę wody i uważać na UPG bo problemem były szpilki głowicy.

Pompa obowiązkowo a resztę trzeba mieć na uwadze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Lip 2023, 12:47

motozakup napisał(a):W tym budżecie zaznaj czegoś bardziej emocjonującego. Lexus NX ;)

jazda lexusem jest tak emocjonalna jak gra w bingo :)
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna