Niezawodność Ford Ka, VW Polo, Opel Corsa

25 Wrz 2010, 09:09

Jak waszym zdaniem wygląda awaryjność w powyższych autkach? Mam kilkumiesięczne doświadczenie z Fordem Ka i nie jestem zbyt zadowolony, bardzo szybko wybija się zawieszenie jedno naprawiam a już coś innego nadaje się do wymiany. Czy Corsa albo Polo będą dużo lepsze? Mam świadomość że żadne auto za 5-6tys zł nie będzie bezawaryjne ale nie chcę żeby moje życie kręciło się wokół mechaników i dbania o samochód. Ford Ka już sprzedany może trafiłem na jakiś kiepski egzemplarz sam nie wiem.... przede mną zakup kolejnego samochodu i ciężko mi się zdecydować :)
Fuckir
fuckir
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

25 Wrz 2010, 09:14

Ford g...o wort, a zwłaszcza KA. Bierz Polo.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Wrz 2010, 09:57

VW zawsze wydawał mi się solidniejszym samochodem niż Ford ale po przestudiowaniu forum użytkowników Polo można zmienić zdanie :lol:
Fuckir
fuckir
Początkujący

25 Wrz 2010, 10:40

jiGsaw napisał(a):Ford g...o wort, a zwłaszcza KA. Bierz Polo.

Ford Sierra 2.0+ GAZ 92r, 700tyś km, rdza jedynie w miejscach gdzie coś się stało (a przeżył wiele) codziennie żona dojeżdża nim do pracy od ok.2 lat, zima,lato,upał, pali zawsze za pierwszym. Ot taki mały przykład bo sam tak uważałem...

A Foczka to typowo damskie autko. Samochód potrzebny ci do czego? Jak mały to Polo,Ibiza może Civic.
benq
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnobrzeg

25 Wrz 2010, 11:14

Autem będę jeździł codziennie około 100km 30% miasto i 70% trasa. Nie potrzebuję dużego samochodu bardziej liczą się koszty eksploatacji. Osiągi też nie muszą być super wystarczą na poziomie Forda Ka 1.3. Gazu wolałbym nie zakładać mam złe doświadczenia dlatego raczej szukam niedużego auta z benzyną. Seicento i Matiz odpada rozważam coś wielkości Forda Ka którego niedawno sprzedałem....
Fuckir
fuckir
Początkujący

25 Wrz 2010, 11:24

Z wyżej wymienionych polo najlepsze :grin:
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznacza dla kierowcy znak STOP?
    Znak STOP oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez wcześniejszego zatrzymania się. Zwykle jest umieszczony tam, gdzie wyjazd z danej drogi jest szczególnie niebezpieczny. Według badań tylko 50% kierowców całkowicie ...
    Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

25 Wrz 2010, 12:06

jiGsaw napisał(a):Ford g...o wort, a zwłaszcza KA. Bierz Polo.

Z jiGsaw na ten temat szkoda dyskutować. Tkwi w swoim świecie BMW i niech sobie tkwi dalej.

Polo oczywiście dobre ale Corsa 1.2 bądź 1.4 będzie równie dobra. Grunt to kupić w dobrym stanie. Znajomy ma już 6 lat Corsę B 1.4 z 96r przejechane ma już ponad 300 tyś i dalej jeździ (a z racji zawodu dużo jeździ).
Jeżeli chcesz benzynę to 1.4 byłby chyba najlepszą jednostką natomiast 1.7 D od Isuzu jest praktycznie bezawaryjną jednostką zadowalającą się ~ 5,5 litrami w mieście. Dlatego również ją polecam.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Wrz 2010, 12:28

Peugeot 106, Citroen Saxo, małe, zgrabne, wszędzie zaparkujesz, spalanie przy 1.1 5-6l do osiągnięcia. Przy 1.4 nieco więcej, ale na trasie też nie wiele.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992