REKLAMA
Witam wszystkich, tak jak w temacie poszukuje samochodu który będzie przede wszystkim niezawodny, chcę kupić samochód do którego nie będę musiał co chwilę dokładać itp. Interesuje mnie raczej sedan lub kombi. Samochód przede wszystkim musi posiadać klimatyzację el szyby lusterka podgrzewane lusterka podłokietnik mile widziany ale to już podrzędna rzecz.
Preferował bym diesla ok 110 km +, spalanie jakie jestem w stanie przyjąć to ok 6,5 l/100 km w cyklu mieszanym/trasa. Przeważnie jeżdżę "po miejscu", na studia ok 100 km w jedną stronę no i wiadomo czasami wakacje gdzieś czy za granicę.
Moim pierwszym typem jest bmw 3 e46 2.0d, lub 1,8 lecz tutaj pojawiają się moje obawy o których czytałem, dwumasa, pompa paliwa itp których naprawy zaczynają się od 2 tyś zł. w budżecie zmieszczę się 2 razy i podoba mi się ten samochód lecz boję sie ewentualnych napraw.
Drugimi opcjami droższymi są Toyota Avensis II oraz Honda Accord VII, oba diesle 2.0 lub 2,2. Tutaj raczej nie dopatrzyłem się jakichś częstych i nagminnych oraz drogich awarii jak wiadomo to japończyki i cieszą się lepszymi opiniami wśród kierowców. Lecz było coś wspominane o wadliwych elementach no i wiadomo że naprawy też nie będą tanie jeśli już coś się popsuje.
Dlaczego odpada audi ? Wadliwe silniki oraz alu zawieszenie które nie wytrzymuje zbyt wiele. Mercedes mógł by być lecz one znów podobno mają duże problemy z wtryskami nawet przy przebiegu ok 150 t km.(mamy sprintera 2,7 który ma 200 t km i już się sypią).
Przy takich przebiegach pewnie podrzuci ktoś dlaczego nie benzyna, otóż miałem małą benzynke która miała problem zmieścić się w 9 l. Wiem że można kupić np 2 l lub większy w benzynie który teoretycznie nie ma turba i wadliwego osprzętu jak dwumasa itp lecz jak takie silniki pracują po 100 t km przejechanych na gazie ?
Proszę o waszą pomoc w wyborze i ewentualnie podanie jakichś innych propozycji. Dodam że samochód będzie przeze mnie sprowadzony z zagranicy.