Niski poziom oleju

22 Maj 2024, 20:07

Witajcie, mam następujący problem. Mam możliwość zakupu Volvo V70 II 2.4 benzyna. Sprawdziłem bagnet oleju i okazało się, że poziom oleju jest jakiś centymetr poniżej minimum. Czy istnieje możliwość, że silnik został przytarty poprzez jazdę z takim stanem oleju? Dodam, że do silnika wchodzi 5,5 litra oleju.
Damiencki
Nowicjusz

23 Maj 2024, 11:57

Jeśli został przytarty to nie przez poziom oleju, a chamską jazdę z niskim poziomem.

Olej ma swoją gęstość, która zmienia się zależnie od temperatury. Na zimnym silniku, w zimne dni, olej staje się wręcz gęsty. Piłowanie go na zimno na wysokich obrotach, przy dość niskim poziomie oleju mogło sprawić, że się przytarł, ale przy normalnym używaniu pedału gazu szansa absolutnie znikoma.
renkow2
Nowicjusz

23 Maj 2024, 12:56

Pytanie zasadnicze czy na takim niskim stanie oleju auto było eksploatowane cały czas czy właściciel wiedział ,że idzie do sprzedaży i po prostu już pod koniec nie dolał bo mu szkoda było kasy na zakup butelki oleju na dolewkę .Trochę dziwne ,że takie auto nie ma czujnika niskiego poziomu oleju a może ma taki czujnik i kontrolka niskiego poziomu oleju świeci.Warto zrobić dłuższą jazdę próbną przed zakupem..jak bierze olej to dobry mechanik to wychwyci bo to widać i czuć.. z wydechu i korka wlewu oleju oraz stanu świec zapłonowych. :yes:
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

23 Maj 2024, 13:25

Czujnik poziomu oleju w niektórych autach wskazuje niski poziom dopiero przy znacznym niedoborze oleju. Na bagnetach skala zazwyczaj jest ustalana "bardzo profilakycznie". W niektórych silnikach kontrolka zaświeci się dopiero gdy bagnet przestaje już w ogóle sięgać olej.
renkow2
Nowicjusz