Niskie cisnienie oleju a4 b8

09 Lip 2024, 23:51

Witam okolo miesiac temu kupilem a4 177km quattro 2.0 tdi. Dzis jadac przez miasto na kilka sekund wyswietlil mi sie komunikat o niskim cisnieniu a pozniej jadac ok 170km/h i zjezdzajac z trasy po chwili pojawik sie znowu na dluzszy czas jednak tez ustapił i udalo mi sie dojechac do domu [ok. 17km] poza tym co jakis czas znajduje olej w roznych elementach [wokol korku oleju, wtyczce przy filtrze powietrza]. Co z tym zrobic? Moge jeszcze zwrocic auto do komisu?
Vshg
Nowicjusz

10 Lip 2024, 09:09

Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju w silniku.. niski poziom oleju ( np. 3-5mm pod górną kreską stanu maxymalnego ) powoduje w niektórych sytuacjach zwłaszcza przy mocnym rozgraniu silnika sygnalizowanie spadku ciśnienia złaszcza jeśli silnik jest zalany olejem o niskiej lepkości.
Sprawdź jakiej lepkości masz zalany olej.. 0W30, 5W30 czy 5W40 bo to też jest ważne zwłaszcza latem gdy są wysokie temperatury.Jeśli masz olej 0W30 lub 5W30 zmień na 5W40.
Kiedy był wymieniany olej i filtr oleju?? jeśli go nie wymieniałeś to należy go wymienić a przed wymiana zrób płukanie silnika aby oczyścić kanały olejowe np.płukanką AR 2820.Rzecz najważniejsza jaki masz przebieg w km?? jeśli te zabiegi nie poskutkują to znaczy że silnik jest zużyty i wymaga remontu.Olej przy filtrze powietrza wskazuje na konieczność wymiany odmy a przy korku wlewu oleju oznacza że silnik ma tzw. przedmuch czyli ciśnienie z cylindrów przechodzi do układu korbowego i wydmuchuje olej korkiem wlewu...kłaniają się nieszczelne pierścienie tłokowe.Komis daje rękojmię na sprzedawany samochód wiec istniej taka możliwość ale to na tobie spocznie obowiązek udowodnienia że kupiłeś samochód niesprawny z wadą..powodzenia :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

10 Lip 2024, 21:55

Ogolnie przebieg to 165k( wydaje sie prawdziwy po historii) a samochod mial serwis przy 162k regeneracje turbo i silnika. Mam fakture na to wszystko od komisu. Olej byl zalany wtedy 0w20
Niepokoja mnie te wycieki ale po wytarciu juz nie widzialem sladow oleju. Na korku miałem opiłki ale glownie w miejscu gdzie korek jest docisniety
Vshg
Nowicjusz

11 Lip 2024, 06:52

Jeśli w okolicach filtra powietrza są niewielkie ślady oleju tzw.pocenie się okolic łączy to warto sprawdzić tzw.odmę oraz łączenia.To ona odpowiada za odprowadzane gazów z skrzyni korbowej. To częsta przypadłość silników powodująca ,,brudzenie" silnika olejem.Tam występuje ciśnienie i ono powoduje rozszczelnianie się łączy i wypychanie oleju.Na nasze warunki klimatyczne zalecany jest olej 5W30 lub 5W40.Owszem stosuje się oleje o niskiej lepkości 0W20 ale to ze względów tzw. ,,ekologii" producent wykazuje się jaki to jego pojazd jest ekologiczny ale....ma gdzieś twój silnik.Ostatecznie za jego zużycie i awarię płacisz ty jako użytkownik a nie producent co więcej to on zarabia na serwisowaniu i usuwaniu awarii .Jeśli masz instrukcje to tam powinny być podane lepkości i wymagania dla oleju. Ja dostałem z salonu auto zalane olejem 0W20 i sam bez wiedzy ASO dobrałem i zmieniłem olej na 5W30...po przejechaniu 1500km .Zrobiłem to w okresie gwarancji i na swoją odpowiedzialność .Auto lata już 6 lat i było w serwisie raz...jak robili przegląd ,,zero" przy jego odbiorze z salonu :D Owszem oleje 0W20 ułatwiają rozruch zimnego silnika i jego smarowanie zwłaszcza w zimie ale...różnica w dotarciu oleju 0W20 i 5W30 do najdalszych punktów silnika to 1-2 sekundy :D ..To tak naprawdę z tymi olejami to wszystko MARKETING.Dla silnika te 1-2 sekundy nie mają aż takiego znaczenia jak to się przedstawia .Po mimo ,że masz fakturę z komisu to ja bym sprawdził stan odmy silnika może rura odmy i jej elementy wymagają czyszczenia. Jaki olej masz aktualnie zalany? Może to jego niska lepkość powoduje ,że jak jechałeś z dużą prędkością olej po mocnym rozgrzaniu spowodował spadek ciśnienie i komunikat.
Ostatnio edytowany przez Acer66, 11 Lip 2024, 13:15, edytowano w sumie 1 raz
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Lip 2024, 10:57

Nadal jest ten olej z komisu, niby tylko przejechane te 3 tysiace ale ta faktura ma juz 2 lata[ ogolnie samochod dlugo byl w tym komisie]
Wiec pewnie olej do wymiany i jeszcze musze znalezc zrodło wyciekow
Vshg
Nowicjusz

11 Lip 2024, 12:26

Zacznij od wymiany oleju i filtra.
Przed wymianą zrób płukanie silnika płukanką.
Zalej olej 5W30 C3 np.
Valvoline Synpower XL-III 5W30.
Mobil ESP 5w30
Lotos Arum 5W30
Eurol 5W30
Olej VW OM 5W30
Umyj silnik i zobaczysz czy nadal będą zapocenia tam gdzie są teraz.
Sprawdź jak zachowuje się silnik na tym oleju 5W30.
Nie rozumiem jak po zakupie auta można jeździć na tym co zalali w komisie ???
To że masz papier nie znaczy ,że masz tam to co napisane....papier wszystko przyjmie :yes: . A może tam jest jadalny ,,Wielkopolski lub Kujawski" prosto z wanny z do smażenia frytek? :D smażony 33 razy :(
Dlaczego nie wierzę w to co pisza...w lutym 2024r odbierałem z salonu dla żony Toyota Yaris Cross 1,5 125km benzyna..wg instrukcji silnik powinien być zalany olejem Toyota 0W16 lub 0W20 a na wywieszce olej 0W8 ??? ASO twierdzi że Taki olej producent silników zalał + dodatki wspierające docieranie silnika .Jak widać instrukcja na papierze swoje a życie.... swoje :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...

12 Lip 2024, 13:58

Ogolnie planowalem go w najblizszym czasie wymienic,tylko pojawila sie taka niespodzianka teraz bede sprawdzal i w razie powaznych usterek kontaktowal sie z komisem. Dziękuje za rady i podpowiedzi :D
Vshg
Nowicjusz

12 Lip 2024, 16:34

Wyciek oleju to nie jest podstawa do zwrotu samochodu do komisu. Natomiast jeśli silnik jest tak zużyty ,że wymaga remontu ..to już tak ...bo to jest wada powodująca że zakupiony samochód nie nadaje się do użytku lecz do naprawy.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika