Nissan almera 2000r warto na gaz?

25 Kwi 2015, 19:12

Witam, poradzcie czy warto ten konkretny egzemplarz kupić ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

p.s z zamysłem przeróbki na gaz
pozdrawiam
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

25 Kwi 2015, 19:14

1.8 w Nissanie bierze olej, a Almera II nie należy do najtrwalszych aut.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Kwi 2015, 19:46

Za prawie 7k będzie w idealnym stanie e11 która miażdży tą almerkę pod każdym względem poza wyglądem :mrgreen:

Ogólnie auto z kategorii psujaka i to mocnego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2015, 22:42

Zamiast Almery ode mnie Primera P11
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Kwi 2015, 07:36

Każdy silnik bierze olej jeden mniej drugi więcej co do 1.8 (QG18DE) jak się tylko pokarze to zaraz hasła bierze olej a większość puszcza taką opinie nawet nie użytkując samochodu z tym silnikiem. Osobiście jeżdżę P11.144 z w.w silnikiem w gazie od 5 lat jak ją kupiłem miała trochę ponad 100kkm i od wymiany do wymiany 10kkm dolewałem może jakieś 2 setki obecnie ma 250kkm i dolewam ok 3 setek oleju i w mojej ocenie jest to mało.
Generalnie jak silnik jest dobrze serwisowany to bardzo dobra jednostka praktycznie nie awaryjna.
Co do samej almery nie będę się wypowiadał bo nie miałem styczności z tym autkiem.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

26 Kwi 2015, 13:25

Relatywnie sporo pali. Mam kolegę co ma Almerkę w sedanie ten model .Kupiona przez niego w salonie jako nówka. Przebieg lekko ponad 100 tys km. Auto w sumie mało awaryjne ale ma cholerna wadę. Lakier bezbarwny już się zaczął łuszczyć na dachu i masce. Poza tym na większości elementów pojawiły się wykwity rdzy ,a auto jest bezwypadkowe... Ja bym odpuścił zakup tego modelu ze względu na korozję która go dopadnie ,a jej usuwanie to będzie walka z wiatrakami i wyrzucanie pieniędzy w błoto,bo zaraz wylezie obok.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...

26 Kwi 2015, 13:51

Almerka n16 1,8 ma silnik jeszcze japoński ale lubi troskliwość i to bardzo mocno więc jak się źle trafi to paneweczki szybko powiedzą papa.
Do tego nagminne problemy ze skrzynią biegów, mało trwały zawias (oczywiście trwalszy niż w a4 b5 :mrgreen: ) no i co najważniejsze rdza rdza i jeszcze raz rdza.

Kilka lat temu pewna firma telekomunikacyjna sprzedawał flotę nissanów. Były almery i 2x maxima to almery praktycznie wszystkie były bezwypadkowe a wyglądały jak wkład do pieca hutniczego :D

Ogólnie byłem kiedyś nissanowcem posiadałem kilka nissanów i już nie wrócę do tej marki bo się nie opłaca. Oczywiście wyjątkiem jest maxima a33 która jest super niedoceniana a oferuje naprawdę dużo i relatywnie mniej rdzewieje niż reszta modeli.
szybki
Moderator - Tuning

26 Kwi 2015, 15:48

szybki napisał(a): posiadałem kilka nissanów i już nie wrócę do tej marki bo się nie opłaca

myślę, że Skylinem nie pogardziłbyś :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

26 Kwi 2015, 23:59

dzida napisał(a):myślę, że Skylinem nie pogardziłbyś :mrgreen:

Mój kolega budował skaja gtr-a r33 z przekładką na lhd a drugi kolega jeździł s14a z rb25 czyli z gts-a i fakt może te auta mają potencjał ale uwierz mi że ceny gratów mogą zabić szczególnie do gtr-ów. Ale i tak łączyło je jedno rdza :lol:
szybki
Moderator - Tuning

27 Kwi 2015, 18:54

niestety ekonomia zabija u wielu frajdę ale to legenda. Za R34 dałbym się pokroić :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Rok produkcji: 2010

18 Paź 2015, 23:50

Moja Almerka faktycznie trochę ssie oleju, ale to z pewnością kwestia podłączego gazu, niemniej mam od roku, jestem trzecim właścicielem i jak na razie nie narzekam zupełnie. Może tylko zawieszenie mogłoby być trwalsze, bo trochę trzęsie, Gazu w mieście (jak nie cisnę w pedał) spalam około 10 l. więc opłacalność nieziemska.
Warka82
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 09 11 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nissan Almera
Rok produkcji: 2003