Nissan Almera N16 - kłopoty z rozruchem

14 Sty 2014, 10:11

Cześć wam :)

Kupiłem Almerę N16. Od samego początku jest problem z chodzeniem silnika na zimnym...

Zawsze to samo. Wchodzę do auta, zapalam, muszę z 2-3 minuty pogrzać go, żeby osiągnął większą temperaturę i wtedy chodzi normalnie... boje się żeby to nie była oznaka, która świadczy o kapitalnym remoncie silnika...

I moje pytanie brzmi, co można zrobić aby stwierdzić czy jest to objaw zużycia silnika? Zmierzyć ciśnienie na tłokach itp?
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice

14 Sty 2014, 21:03

Napisz coś więcej o tym silniku. Benzyna czy diesel? Jaki ma przebieg? Ma problem tylko na wolnych obrotach jak jest zimny? Ciepły pracuje normalnie?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

15 Sty 2014, 17:18

Jestem daleki od diagnozy o remoncie silnika w tym przypadku.To raczej niemożliwe!!! :D
Jak to benzyna,to raczej problem z czystością silniczka krokowego albo samej przepustnicy. Jedno i drugie warto by rozkręcić i umyć. W warsztacie to potrwa jakąś godzinę. Przy okazji to warto sprawdzić czy aby nie ma nieszczelności w dolocie.To jest częsta przyczyna gasnięcia zimnego silnika. Czasem trzeba wymienić nawet rurę... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sty 2014, 15:46

Jest to silnik 1.5 90Km LPG :)

No to ciesza mnie wasze opinie na ten temat. Właśnie zmieniłem przepływomierz, a przepustnica czeka do wymiany w piątek/sobotę. Tą, co mam teraz czyściłem już (i poprzedni właściciel też z tego co widziałem bo była czysta), ale, mam też przepustnicę inną, z innego samochodu (dostałem w "prezencie" do przepływomierza), może to to? Mam nadzieje :)

A jak zobaczyć czy jest nie szczelnośc w układzie dolotowym? W sumie, to chodzi wam o kolektor dolotowy nie?
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Uważaj co kupujesz - handel dokumentami do wraków aut.
    Przykre i zaskakujące jest to, że nawet niemiecki sprzedawca wie na czym zależy złodziejom którzy kupują taki wrak. Na pierwszym miejscu zdjęcie dokumentów do auta ..... bo tylko one przedstawiają jakąś wartość.