Nissan Almera - prawdopodobnie uszkodzenie sprzęgła

26 Cze 2013, 20:34

Witam,

Przez niedługi czas (może 5 minut) przejechałam na lekko zaciągniętym ręcznym. Poczułam charakterystyczny swąd, ale pojechałam dalej (oczywiście po natychmiastowym zwolnieniu ręcznego). Zatrzymałam się dopiero może po upływie 15-20 min na parkingu, postój 10min. Następnie ruszyłam, samochód jeździł bez szwanku jeszcze przez najbliższe 20min, po czym nagle padł. Ruszam z jedynki na skrzyżowaniu, skręcam w lewo, a tu pisk. Przeraźliwy. Ledwo jedzie, rwie się. ABS się świeci. Wrzucam dwójkę, dodaję gazu - nic. Obroty idą, a auto zwalnia.

... no i cóż to się mogło stać ? Czy to możliwe, że przez krótki przejazd na lekko nieodpuszczonym ręcznym poszła mi tarcza sprzęgła ?
pesteczka
Obserwowany

Auto: Nissan Almera

05 Lip 2013, 15:06

Moim zdaniem rozleciały się mechanizmy od szczęk w tylnych bębnach hamulcowych. Poblokowało pewnie się tam wszystko. Trzeba to rozebrać ,kupić komplety naprawcze (gotowe),pewnie też nowe szczęki i powymieniać. Dodatkowo trzeba przejrzeć tłoczki czy się nie uszkodziły no i...reczny. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Volkswagen Touareg - wyznacza drogę
    Nowy Touareg - model trzeciej generacji jest kolejnym ważnym elementem wielkiej ofensywy Volkswagena. Samochód zajmujący miejsce na samym szczycie oferty marki, swoją wyrazistą stylistyką, innowacyjnymi technologiami ...
    Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...