Nissan Almera - prawdopodobnie uszkodzenie sprzęgła

26 Cze 2013, 20:34

Witam,

Przez niedługi czas (może 5 minut) przejechałam na lekko zaciągniętym ręcznym. Poczułam charakterystyczny swąd, ale pojechałam dalej (oczywiście po natychmiastowym zwolnieniu ręcznego). Zatrzymałam się dopiero może po upływie 15-20 min na parkingu, postój 10min. Następnie ruszyłam, samochód jeździł bez szwanku jeszcze przez najbliższe 20min, po czym nagle padł. Ruszam z jedynki na skrzyżowaniu, skręcam w lewo, a tu pisk. Przeraźliwy. Ledwo jedzie, rwie się. ABS się świeci. Wrzucam dwójkę, dodaję gazu - nic. Obroty idą, a auto zwalnia.

... no i cóż to się mogło stać ? Czy to możliwe, że przez krótki przejazd na lekko nieodpuszczonym ręcznym poszła mi tarcza sprzęgła ?
pesteczka
Obserwowany

Auto: Nissan Almera

05 Lip 2013, 15:06

Moim zdaniem rozleciały się mechanizmy od szczęk w tylnych bębnach hamulcowych. Poblokowało pewnie się tam wszystko. Trzeba to rozebrać ,kupić komplety naprawcze (gotowe),pewnie też nowe szczęki i powymieniać. Dodatkowo trzeba przejrzeć tłoczki czy się nie uszkodziły no i...reczny. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...