Nissan Interstar 2.5dci

06 Gru 2009, 14:32

Witam,

Szukam schematu do zlożenia silnika do w/w auta. Jest to samochod z 2003r, silnik jest kompletnie rozebrany. Tak go kupiłem. Ten sam silnik jest matowany w renault master oraz opel mavano.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Gru 2009, 17:00

Parę dni temu składałem taki silnik. Nic trudnego. Pamiętaj tylko przy składaniu rozrządu ze można pompę paliwa złe ustawić. Tak se żabojady wymyśliły ze czujnik położenia wałka rozrządu jest właśnie w pompie. Jeśli jest silnik rozebrany całkowicie i zdjęty jest dekiel z pompy to kolo blokuje się kołkiem, a jeśli pompa jest złożona to można wyjąć z niej czujnik położenia. Przez otwór po czujniku widać kolo. Na kole są dwie linie jedna dłuższa, druga krótsza (dłuższa pokrywa się ze znakiem na pompie, lecz go nie widać bo jest dekiel). Jeśli ustawisz wał w 0 ( kołkiem wkładanym w otwór po górnej śrubie od filtra oleju) to przez otwór po czujniku powinno byś widać krótszy znak. Jeśli jest inaczej to przy zdjętym pasku rozrządu przekręć wałem o 360 stopni wtedy kolo pompy wykona 180 stopni. Jeśli wałki będą w ZERO ustawione to przy kręceniu wałem tłoki nie spotkają się z zaworami. Na wałkach od strony kola są wytłoczenia na blokady. Szersze wytłoczenia mają być do przodu (oczywiście prostopadle do głowicy). Na każdym kole poluzowane 3 śruby. Zakładasz masek tak aby śruby wypadały po środku fasolek, naciągasz napinacz i skręcasz śruby na kolach. Łatwiej jest z blokadami, ale bez nich tez można dać rade. Jak byś miał jakieś pytania to pisz.
Pierwszy cylinder jest od strony napędu czyli koła zamachowego.
bebos
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

06 Gru 2009, 19:48

rozrzadu sie nie obawiam chodzi mi bardziej o schemat silnika ,poniewaz jest on rozkrecony do ostatniej srubki. Tloki powyjmowane, wal silnika byl szlifowany dorabiane byly panewki
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Gru 2009, 21:32

W takim razie najlepiej isć do serwisu. Wiem że zakładom mechanicznym dają różne schematy, ale co do osób prywatnych to nie mam pojęcia.
bebos
Nowicjusz

Miejscowość: lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...