Nissan Juke - Power Control X

23 Paź 2020, 23:40

Witam wszystkich.

Mam szybkie pytanie dotyczące Power Control X od HP Factory. Czy ktoś w Was miał może styczność z tym urządzeniem i może coś powiedzieć o jego prawdziwej wydajności?

Zastanawiam sie nad instalacja tego urzadzenia w Nissanie Juke 190KM, ale mam watpliwosci, czy tryby dostepne w PowerControl nie beda sie "kłócić" z tym, co juz jest dostepne w Juke, czyli trybami Sport/Normal/Eco i czy da to rzeczywiscie opisywane rezultaty, czyli ok 20KM i 40Nm
gollumski
Obserwowany

24 Paź 2020, 10:25

Przy tej mocy która masz obecnie moim zdaniem gra nie jest warta zachodu. Dodatkowo zwróć uwagę że to jest tak naprawdę bardziej zaawansowany taki chip box który generalnie nie jest polecany. Niby tu go programują pod dany silnik ale jakie to programowanie jak mając dwa silniki takie same możemy mieć różne moce i momenty obrotowe (nawet przy nowym samochodzie zaraz po wyjechaniu z salonu)?
Zwiększanie mocy powinno odbyć się na danym silniku sprawdzając i dokładnie określająć w pierwszej kolejności jego rzeczywiste parametry. Mając takie dane to na ich podstawie można przystąpić do zwiększenia mocy.

Zwróć jeszcze uwagę na to, że taka zmiana na pewno też ma wpływ na działanie automatycznej skrzyni biegów (nie wiem czy ty ją masz czy nie). Jednak na stronie z tym modułem widziałem zwiększanie mocy dla TSI przykładowo z 250Nm na 316Nm wzrost spory bo o nie całe 30% ale czy ktoś tu wziął pod uwagę często występujące tam automatyczne skrzynie biegów i bezpieczny dla ich funkcjonowania moment obrotowy który jak dobrze pamiętaj jest poniżej 300Nm?

Ja bym się nie pchał przy takim samochodzie jak Twój z taką mocą w coś takiego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Paź 2020, 18:22

Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Ja akurat mam skrzynie manualna.

Zastanawialem sie nad chip tuningiem rowniez, ale jako ze auto ma jeszcze 1.5 roku gwarancji, nie chcialbym wpakowac sie w jakies problemy podczas przegladu.

A istnieje jeszcze jakis inny sposob, ktory dalby mojemu Jukowi odrobine wiecej mocy i momentu?
gollumski
Obserwowany

25 Paź 2020, 12:09

Moim zdaniem jak chcesz zwiększyć moc to najlepsza opcją jest firma tuningowa która sprawdzi parametry bieżące a później wprowadzi odpowiednie korekty dla twojego silnika odpowiednio przeprogramowując sterownik. Oni będą wiedzieli dokładnie o ile można podnieść moc żeby było to bezpieczne dla silnika i innych podzespołów.

Skoro masz jeszcze gwarancję to Ja bym nie ingerował w takie zmiany ale możesz z ciekawości podjechać gdzieś do tunera żeby sprawdzili Ci moc na hamowni i ewentualnie powiedzieli jaki program bezpieczny mogą zrobić w tym przypadku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...