Nissan Leaf, baterie i ich trwałość po kilku latach

04 Gru 2018, 21:52

Witam
Szukam porady odnośnie baterii do auta elektrycznego.
Posiadam takie auto już 6 lat i niestety już odczuwam(żona użytkuje)wyraźny spadek trwałości baterii.
W serwisie dostałem propozycję wymiany na nowe,ale tu zaczyna się moje pytanie ;
-Czy istnieje możliwość zwiększenia ilości baterii ?
-Jakie mogą wiązać się z tym problemy (np. problem z lądowaniem lub inne o których nie mam pojęcia)?
-Znalazłem w necie(Chiny) możliwość kupienia ogniw baterii 14,4v a moim ogniwa mają 7.2
Obie 6.0 Ah
Auto jest po gwarancji więc jest możliwość" grzebania "
Są dość drogie,więc czy jest sens.
Pablo0117
Obserwowany

05 Gru 2018, 15:45

Pablo0117 napisał(a):Auto jest po gwarancji więc jest możliwość" grzebania "
No tak ale na baterie masz chyba 10 lat gwarancji więc jak oferują ci wymianę na nową w serwisie to nie kombinowałbym w tym momencie i pojechał do ASO.

Pablo0117 napisał(a):6 lat i niestety już odczuwam(żona użytkuje)wyraźny spadek trwałości baterii
Jak duży jest to spadek? Możesz to jakoś porównać w przejechanych km na nowej baterii i w obecnej chwili?

Baterie najwięcej tracą podczas szybkiego ładowania i nie doładowywania z tego co się orientuję.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Gru 2018, 16:19

Gwarancja 10-letnia jest jeśli bateria wybuchnie,spali się,przestanie działać.
Normalny cykl zużycia to około 5-10% na rok.
Szybkie ładowanie używa żona od ostatnich 3-4 miesięcy.
Problemem jest zużycie , dlatego moje pytanie brzmiało ;
Czy jest możliwość wymiany i dołożenia baterii ?.
Być może jest tu ktoś kto ma taką wiedzę, chciałbym usłyszeć opinie na ten temat.
Pablo0117
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...