Nissan Micra K12 i samodzielna wymiana MAP sensor

01 Wrz 2017, 06:48

Dzień dobry forumowicze. Jestem w trakcie szukania powodów idiotycznego zachowania się mojego samochodu. Kilka razy na minutę wypada mi zapłon (co jest słyszalne, ale nie rejestrowane przez komputer) i po wizycie u elektryka samochodowego mamy podejrzenie co do dwóch elementów: przepustnica i MAP sensor. Ponieważ przepustnicę wyczyściłem na błysk i nic się nie zmieniło, to teraz chcę zabrać się za ten drugi element. Właśnie kupiłem sobie na Allegro ten czujnik i stąd mam dwa pytania:
1. czy mogę wykręcić tego MAPa i wsadzić nowego bez żadnych problemów/adaptacji/cudów? Czy mogą mnie po drodze spotkać jakieś niespodzianki.

2. czujnik który kupiłem jest używany. Czy możecie polecić jakiś płyn, którym najlepiej i najbezpieczniej go wyczyścić?

Z góry dzięki i pozdrawiam!
Miramar
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nissan Micra K12
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Paź 2017, 00:17

Miramar napisał(a):1. czy mogę wykręcić tego MAPa i wsadzić nowego bez żadnych problemów/adaptacji/cudów? Czy mogą mnie po drodze spotkać jakieś niespodzianki.
Wykręcasz go odpinając najpierw wtyczkę i w to samo miejsce wstawiasz nowy. Nic tu nie może Cię zaskoczyć :) Adaptacji raczej nie trzeba żadnej robić powinien on działać od razu po wymianie.

Miramar napisał(a):2. czujnik który kupiłem jest używany. Czy możecie polecić jakiś płyn, którym najlepiej i najbezpieczniej go wyczyścić?
Możesz to zrobić specjalnym środkiem do czyszczenia przepływomierzy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mistrzowskie szlify Toyoty GR Yaris
    Zaprojektowany z myślą o sporcie, produkowany w specjalnej fabryce, testowany przez gwiazdy motorsportu. Toyota GR Yaris ma wszystkie przymioty najbardziej wyjątkowego hot hatcha na rynku. Prezes japońskiego koncernu, Akio ...
    Jaką markę chłodnicy wybrać?
    Przedziurawiła mi się chłodnica wody i teraz myślę nad wymiana tylko nie wiem na jaką. Jakiej marki zamienić wybrać? Jeśli ktoś by się interesował to chodzi o chłodnice do audi a3 8p 2.0 tdi 16v 103kw 140km.