Nissan Micra K12 i samodzielna wymiana MAP sensor

01 Wrz 2017, 07:48

Dzień dobry forumowicze. Jestem w trakcie szukania powodów idiotycznego zachowania się mojego samochodu. Kilka razy na minutę wypada mi zapłon (co jest słyszalne, ale nie rejestrowane przez komputer) i po wizycie u elektryka samochodowego mamy podejrzenie co do dwóch elementów: przepustnica i MAP sensor. Ponieważ przepustnicę wyczyściłem na błysk i nic się nie zmieniło, to teraz chcę zabrać się za ten drugi element. Właśnie kupiłem sobie na Allegro ten czujnik i stąd mam dwa pytania:
1. czy mogę wykręcić tego MAPa i wsadzić nowego bez żadnych problemów/adaptacji/cudów? Czy mogą mnie po drodze spotkać jakieś niespodzianki.

2. czujnik który kupiłem jest używany. Czy możecie polecić jakiś płyn, którym najlepiej i najbezpieczniej go wyczyścić?

Z góry dzięki i pozdrawiam!
Miramar
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nissan Micra K12
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

01 Paź 2017, 01:17

Miramar napisał(a):1. czy mogę wykręcić tego MAPa i wsadzić nowego bez żadnych problemów/adaptacji/cudów? Czy mogą mnie po drodze spotkać jakieś niespodzianki.
Wykręcasz go odpinając najpierw wtyczkę i w to samo miejsce wstawiasz nowy. Nic tu nie może Cię zaskoczyć :) Adaptacji raczej nie trzeba żadnej robić powinien on działać od razu po wymianie.

Miramar napisał(a):2. czujnik który kupiłem jest używany. Czy możecie polecić jakiś płyn, którym najlepiej i najbezpieczniej go wyczyścić?
Możesz to zrobić specjalnym środkiem do czyszczenia przepływomierzy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...