Nissan P11/Honda Civic V -> kupno 1 szego auta do 4500zł

19 Maj 2013, 11:12

Hej.
Szukam pierwszego auta które kosztowałoby mnie ok 4000 zł, w ostateczności ~4500 też ujdzie.
Dodam że auta typu WV, wszelkiej maści Punto, Cinque/Sei cento, Fiaty Brava/o czy "cudownie zachowane w idealnym stanie" BMW e36 / starsze a także auta marki Renault mnie nie interesują, nie chcę kupować auta które ma tylko jeździć i nic poza tym, czy będzie tylko służył jako transport na impreze z uwagi na ponętne spódniczki na horyzoncie, szukam bowiem auta które będzie mi odpowiadało; elegancki sedan / hatchback (w przypadku P11) w miarę żwawy, ale bez przesady, którym będę mógł jechać spokojnie i ciesząc się z tego że nawet taki szczegół jak wygląd auta mnie bardzo cieszy.
Do rzeczy:
W związku z moimi poszukiwaniami wyczytałem w internecie, że pod moje oczekiwania podpada zarówno honda civic V jak i nissan primera P11 (najlepiej sprzed liftingu - tańszy :| )
Główna kwestia, która mnie interesuje to to, w którym aucie najczęściej co dokładnie się psuje, jak ( i czy w ogóle się da?) wykryć ew. mankament przy oględzinach auta, jakie są wady i zalety poszczególnych aut, dodam, że interesują mnie silniki tylko 1,4 (Honda) i 1,6 (Nissan) -> OC :x
Cenę auta jako ~4000 lub <4500 zł traktuję jako kupno auta + wymiana płynów klocków i innych części eksploatacyjnych (coś jeszcze warto wymienić po kupnie auta?), oględziny auta u znajomego mechanika, + ew. lakiernik - ds. poprawek kosmetycznych. Takiego nissana mam na oku [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a tu honda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pozdrawiam
Malliniack
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2012
Auto: zjedli

19 Maj 2013, 11:59

Ja bym jednak sugerował pójść w stronę BMW e36...Za tą kwotę jest już jakaś szansa na znalezienie czegoś co pojeździ.
Co do hondy z linku, który podałeś to odpuść sobie. Samochód na dobre zaprzyjaźnił się z rudą, która nie opuści go aż po wieczny spoczynek na złomowisku. Chyba, że przewidujesz większą ingerencje blacharza.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

19 Maj 2013, 12:22

właśnie e36 sobie odpuszczam bo ani nosa do aut używanych ani znajomego co by sie na tym znał nie mam, więc jest ok 50% szans że ktoś mi zajeżdzony egzemplarz wciśnie, apropo hondy to rozumiem, myślę że jakieś usługi blacharskie dałbym rade sobie zorganizować, tyle że nic nie wspomniałeś o nissanie, co o nim z kolei myślisz? Strasznie skłaniam się właśnie w strone nissana, z uwagi na to że po niedzieli właściciel zabiera go do lakiernika / blacharza na kosmetyczne dopieszczanie nadkól i progów. Możesz udzielić mi jakichś bardziej szczegółowych informacji nt. tych dwóch wybranych przeze mnie aut ? Mam na myśli model, nie egzemplarz.
Pzdr
Malliniack
Nowicjusz

19 Maj 2013, 12:35

Civica i E36 sobie daruj. Nie dość, że mało kasy (może na Civica by starczyło) to w dodatku są to auta uwielbiane przez młodych i gniewnych zapaleńców (bączki, palenie gumy, nieudane ruszanie z piskiem opon spod świateł, pierwsze próby "driftingu" i zupełne zero pojęcia o prawidłowej eksploatacji auta...).
Lepiej szukaj jakiegoś dziadkowego Fiata Punto I czy chociażby takiej Primery, czegoś, co kupisz od starszej osoby która ma trochę szacunku do auta i wiedzy na temat użytkowania go.
Osobiście powiem Ci tak - byłem w podobnej sytuacji, szukałem auta do 4500 zł. Koniec końców kupiłem zadbane Seicento 900, 10 km od mojej miejscowości, za 2600 zł. Została mi kasa na wymianę olejów, rozrządu i wiem, że autko będzie w rodzinie do końca, aż go rdza nie zeżre :mrgreen:
Tobie radzę podobnie - szukaj auta maksymalnie 30 km od miejsca zamieszkania, nie patrz się na markę, model czy silnik, tylko na to, w jakim stanie jest auto. Odrobina rys czy rdzy w miejscach kiepsko zabezpieczonych to pikuś, jakbym Ci powiedział jakie "igły" zdarzało mi się oglądać to byś szybko zwątpił w ludzką uczciwość.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

19 Maj 2013, 12:51

O nissanie się nie wypowiadam z tego względu, że nie miałem z tym samochodem styczności. Skoro podoba Ci się honda to może zwróć uwagę na rovera 400? Praktycznie ten sam samochód tylko lepiej wyposażony i wydaje mi się, że trochę ładniejszy choć wygląd to sprawa indywidualna. Jest tańszy od hondy z tego względu, że Polacy boją się angielskich samochodów, krążą nicyzm nie uzasadnione mity o braku części, drogich naprawach itp.
Wiekszość części mechanicznych z hondy pasuje do rovera 400.
Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie mówie, że konkretnie ten egzemplarz ( w 1.4 sąproblemy z uszczelką pod głowicą) ale rover jest wart zastanowienia
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

19 Maj 2013, 13:23

Właśnie angielskie auta to lubie najbardziej ze wszystkich (mówiąc o wyglądzie :P)
A w mity miejskie nie wierze, więc się nie boję dostępności części :P Jeszcze do tego mój znajomy mechanik ma zacięcie do anglików więc w sumie fajny by był pomysł z roverem.
Wszelakie malutkie auta typu seicento, tico, matiz wole sobie odpuścić z uwagi na mój prywatny "syndrom powypadkowy" - jak przyrżneliśmy z prędkością 30/h bokiem w latarnie to auto do kasacji (renault megane chyba) - wyglądało jakby włożone w imadło i ściśnięte + poskręcane, koleżankę śmigłowcem do szpitala wieźli, mnie podobno uratowały życie pasy bezpieczeństwa, więc wole nawet nie myśleć co by się stało takiemu punto / seicento / matizowi... a raczej pasażerom i mnie :shock:
wracając do tematu - właśnie można powiedzieć że jestem motoryzacyjnym brytofilem, więc znasz może temat takich roverków z silnikiem 1,4 (ich jest mnogo po allegroszach i innych) - ile kosztuje wymiana takich uszczelek na nowe, jak często mniej więcej je wymieniać i czy są bardzo duże różnice w dynamice jazdy pomiędzy 1,4 i 1,6?
Malliniack
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

19 Maj 2013, 13:31

A ja bym w tej kwocie poszukał Lanosa,części tanie i łatwo dostępne (sporo pasuje od Astry I),blacha ocynk więc nie gnije jak Civic czy Primera.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2013, 13:48

Co do rovera i silników w których słabą stroną była uszczelka pod głowicą to występowały z nią problemy we wszystkich silnikach z serii K.. czyli przekrój od 1.1 do 1.8 ;] Swoją drogą sam się zaczynam zastanawiać czy nie lepiej zainwestować w rovera 200 albo 400 aniżeli w civica VI.. roverki podobne cenowo (nawet tańsze) wyposażone na ogół lepiej a wykonane nie gorzej niż hondy.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

19 Maj 2013, 14:04

lanosów Ci u nas dostatek! Więc raczej omieszkam...Właśnie wolałbym kupić sobie Rower :mrgreen: a jak tam z tymi uszczelkami pod głowice w roverach 200 / 214? To samo czy może...
Przechodząc do tematu roverków - jakie są zasadnicze różnice między roverem 2xx a roverem 4xx, obydwa to po prostu honda w innej budzie czy może coś konstruktorzy ciekawego wymyslili, orientujecie się?
Malliniack
Nowicjusz

19 Maj 2013, 14:24

Zajrzyj na forum rovera, wszystko co chcesz już zostało tam napisane :D Ja właśnie zabieram się za lekturę, co by poznać lepiej te auta i bardziej upewnić czy rover a nie honda.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

19 Maj 2013, 16:42

Killaz napisał(a):Civica i E36 sobie daruj. Nie dość, że mało kasy (może na Civica by starczyło)

Wszystko fajnie ;). Widzę że autor jest już raczej zdecydowany... Ale że na e36 nie starczy 4500 zł??? No bez przesady :). W sedanie wchodzi w grę 1.6 1.8 2.0 - spojnie. A jak w compact'cie by poszukał to kto wie... To tyle ode mnie.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

19 Maj 2013, 21:14

Honda civic 5 g tam bezpieczeństwo jest na sporo niższym poziomie jak seiczento ale civic nadrabia lepszym przyśpieszeniem i sporo lepszym prowadzeniem. Nissan primera p11 to spoko autko lubi korodować przede wszystkim progi zawieszenie to doskonałe połączenie pewnego prowadzenia i komfortu nie polecam silnika 2.0 td niesamowity muł a do tego pali naprawdę sporo średnio mi palił około 8/8.5 l/100 km największy problem tego auta i mazdy 626 z tych lat to problem ze sprzedażą ogólnie to auto nie jest zbytnio chodliwe małe zainteresowanie z kolei honda civic zawsze się sprzeda zainteresowanie ogromne .Ja bym ze swojej strony zaproponował citroena xare z silnikiem nie mniejszym jak 1.6 88 km bardzo ciekawe auto które jest w dobrym ocynku i się zbytnio nie psuje i nie jest tak wyeksploatowane umęczone przez młodzież jak e36 czy civic .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

21 Maj 2013, 09:01

Bardzo dobry pomysł z tą Xsarą, też wizualnie mówiąc szczerze bardzo mi odpowiada, pytanie czy za ok. 3700 już coś żywego dostane?
Malliniack
Nowicjusz

21 Maj 2013, 09:56

No taką z początku produkcji raczej tak.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Maj 2013, 14:32

Z początku produkcji modelu? Masz na myśli coś takiego : [link do oferty na Allegro wygasł] ?
Ostatnio edytowany przez Malliniack, 21 Maj 2013, 14:35, edytowano w sumie 1 raz
Malliniack
Nowicjusz