NISSAN PATROL Y61 - PROBLEM Z SILNIKIEM- POMOCY!!!

05 Lis 2008, 21:34

patrol padł....2001 r. 3.0 diesel, przebieg 130 tyś.... na skrzyżowaniu ruszył, z rury poszedł potężny siwy dym, obroty wskoczyły na 3000 i nie chciały opaść, olej jest czarny, normalny,
po odpaleniu chodzi jak Jelcz, zadymia całą dzielnicę, pracuje nierówno,

może ktoś miał cos podobnego?
dajcie znać, bo zaprowadzić do serwisu to nie sztuka ;)

proszę o jakieś info

anies :|
anies
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

05 Lis 2008, 23:10

silniki 2.8 miały problem z głowicą. 3.0 z głowicą, korbowodami i tłokami.
bez dobrego mechanika się nie obejdzie :(

sprawdź jeszcze przewody podciśnieniowe. jeden ze znajomych miał przypadek, gdy taki przewód się mu wypiął, auto dymiło i straciło moc.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Lip 2009, 11:01

2,8 podobno dużo lepsze od 3.0. 3,0 nawet będąc nowym moze wybuchnąć :mad: :mad:
off-road ! 4x4
rafalll
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

19 Lip 2009, 16:08

4,2 najlepsze :mrgreen:

a tak na poważnie czego byś tam nie grzebał to zadbaj o to żeby części były z najwyżej półki i może to będzie miało ręce i nogi.

Jak chcesz to mogę ci podesłać dokument na temat tych silników zrobiony przez użytkowników z Astralii i Francjii, jest tam napisane o kilku małych istotnych przeróbkach pozwalających dłużej i lepiej działać zd30 , całość w języku angielskim.

i jak już się okaże ( mam nadzieje, że to tylko drobna sprawa ) że cały silnik do wymiany bo i tak bywa to zastanów się nad jakąś inną jednostką.

[ Dodano: Nie Lip 19, 2009 17:33 ]
i jeszcze zapomniałem dodać, że roczniki 2000-2002 były wymieniane gwarancyjnie i nie wiem jak jest u Ciebie czy miałeś tak wymieniany czy też może nie... jakby nie było niech to będzie przestrogą dla kupujących parchy z tych roczników (oczywiście z motorem zd30). Najlepiej sprawdzić czy było wymieniane po numerze VIN.
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

19 Lip 2009, 17:59

Z tego co słysze od ludzi interesujących sie samochodami 4x4 to najlepsza idea dla tego samochodu to wsadzenie 4,2 wolnossącego bądź turbodoładowanym ale bardziej dostepny jest ten pierwszy bez turbo .
pozdrawiam :wink:
off-road ! 4x4
rafalll
Nowicjusz

19 Lip 2009, 18:38

to przeca napisałem to, takie akcje wielokrotnie były robione, tylko trzeba chcieć i mieć tej kasy trochę na takową inwestycje :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 19:02

tak dokładnie to jest duzo lepsze rozwiązanie niż bawienie się w remonty zd30 :neutral: :neutral: no ale jak kto woli :mrgreen:
off-road ! 4x4
rafalll
Nowicjusz

04 Wrz 2009, 00:22

rafalll napisał(a):Z tego co słysze od ludzi interesujących sie samochodami 4x4 to najlepsza idea dla tego samochodu to wsadzenie 4,2 wolnossącego bądź turbodoładowanym ale bardziej dostepny jest ten pierwszy bez turbo .
pozdrawiam :wink:

byzydura ;)
dostępność nowych silników to jedynie TD42Ti cena cirka abałt 40 tysi :mrgreen:
inne tylko z odzysku czyli używka co za tym idzie loteria :roll:
czy najlepsza opcja?? zależy do czego, TD42 we wszystkich wersjach ma jedną wielką wadę masa oscyluje koło 500 kilo :mrgreen: więc o 200 kilo więcej niż 2.8 i 3.0
zresztą przekładka silnika z 3.0 na 4.2 to nie takie hop siup jakby się zdawało, to nie tylko silnik ale również sterowanie pompą (3.0 to ETI 4.2 to czysta mechanika chyba że kupisz TD4.2Ti), skrzynia z 3.0 nie pasuje, wały nie pasują, wzależniści od wersji silnika 4.2 i 3.0 przełożenia w mostach mogą być inne, zawieszenie żeby zrekompensować masę i wiele innych rzeczy
@anies zorientuj się czy twojego silnika nie obejmuje akcja serwisowa :wink: jeśli tak dostaniesz nowy
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Wrz 2009, 10:37

nie zgodze się tutaj z Tobą, sam chciałem zrobić taki manewr, w pewnym stopniu jest to bez sensu bo kupujesz auta za dana kasę i potem zamiast sobie kupić do niego jakieś klamoty to walczysz z silnikiem i wydajesz na niego kase. A co do skrzyń biegów, kileichów i innych podzespołów to jest to loteria, nissan pakuje do swoich auto co ma pod ręką i raz bywa, ze przekładka jest porsta a raz, że trzeba pół auta wybebeszać. I uwierz mi, że osiedlowi magicy potrafią połączyć wszystko z wszystkim :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 10:48

Wezyrro napisał(a):osiedlowi magicy potrafią połączyć wszystko z wszystkim

ja też potrafię łączyć wszystko ze wszystkim... ale czasem nie chce to działać tak jak ja bym chciał... :roll:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

04 Wrz 2009, 11:05

a ja mam takie zdolności, że jak już robie coś przy aucie to zawsze zostają mi jakieś części i potem nie wiem co z nimi zrobić i już mam na półeczce w garażu spory zapas, oczywiście wszystko bez nich działa
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 15:12

Wezyrro napisał(a):nie zgodze się tutaj z Tobą, sam chciałem zrobić taki manewr, w pewnym stopniu jest to bez sensu bo kupujesz auta za dana kasę i potem zamiast sobie kupić do niego jakieś klamoty to walczysz z silnikiem i wydajesz na niego kase. A co do skrzyń biegów, kileichów i innych podzespołów to jest to loteria, nissan pakuje do swoich auto co ma pod ręką i raz bywa, ze przekładka jest porsta a raz, że trzeba pół auta wybebeszać. I uwierz mi, że osiedlowi magicy potrafią połączyć wszystko z wszystkim :mrgreen:

jeśli chodzi o kielichy i skrzynie :!: nie pasują :!: :!: :!:
jeśli kupujesz to komplet silnik+skrzynia, reduktor będzie pasował :wink:
jeśli chcesz zamontować starszy TD42 to będzie masa klepania i przeróbek
z nowszym zostanie ci stary ECU i będzie więcej ihasiów :mrgreen: do takiej przeróbki nie weźmiesz osiedlowego magika tylko speca który ci da gwarancje na to co zrobił i fakturę żebyś mógł reklamować :mrgreen: przy przekładce 3.0 nic nie jest proste :mrgreen:
w Y61 jest już porąbana elektronika którą musisz zastąpić albo kombinować i magik z osiedla który nigdy nie widział silnika z ciężarówki tego po prostu nie zrobi :wink: prędzej panowie od wózków widłowych oni mają kontakt z tym silnikiem :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 16:46

oj stary bładzisz :mrgreen: 3.0 łatwiej przerobić niż 2,8, i można podpiąć kompa z 3.0 do 4,2. Co by nie było to już jest nieważne bo od jutra w toyotach siedze :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 20:39

Wezyrro napisał(a):oj stary bładzisz :mrgreen: 3.0 łatwiej przerobić niż 2,8, i można podpiąć kompa z 3.0 do 4,2. Co by nie było to już jest nieważne bo od jutra w toyotach siedze :mrgreen:

zapraszam oglądniesz sobie silnik 4,2 w oryginale i powiesz co należy podpiąć :mrgreen:
jeśli nie masz TD42Ti z (z GU3) to wszystko jest w nim sterowane mechanicznie
czyli NIE MA TAM ECU :!: więc nei podepniesz :mrgreen: przynajmniej do silnika :mrgreen:
pedał gazu do wywalenia lub przeróbki, ssanie, gaszenie, wiązka elektryczna masa bzdetów

co do 3.0 to jeśli jest on po wyeliminowaniu przez Reno :mrgreen: wad chłodzenia tłoków to nie jest to aż tak tragiczny silnik, nie należy go przegrzewać, zdecydowanie nie należy zapitalać autobanem 150km/h, dbać o chłodzenie i będzie dobrze :)
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Wrz 2009, 21:39

a dobra nie ważne nie ma sensu :mrgreen: lepiej chodźmy się napić i już :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika